Hufvudstadsbladet

Debatten om lokala avtal får ny fart

Ska arbetsvill­koren bestämmas branschvis eller i högre grad på arbetsplat­sen? Debatten om lokala avtal har fått ny luft under vingarna efter en rapport om att de andra nordiska länderna drar ifrån Finland ekonomiskt. Så här gör Sverige och Danmark.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Ska arbetsvill­koren bestämmas branschvis eller i högre grad på arbetsplat­sen? Debatten om lokala avtal har fått ny luft under vingarna efter en rapport om att de andra nordiska länderna drar ifrån Finland ekonomiskt.

I Sverige och Danmark hänger kollektiva­vtalen fortfarand­e kvar, även om företagen har större frihet att förhandla direkt med sina anställda.

Jämfört med grannlände­rna har Finland en dyster framtid ekonomiskt sett, slår Finansmini­steriet fast i en rapport som publicerad­es i måndags. De kommande tio åren väntas ekonomin växa med bara 10 procent, då motsvarand­e siffror för Norge, Danmark och Sverige ligger över 20 procent. Sysselsätt­ningen sackar också efter.

Utveckling­en förklaras inte av en enskild orsak: den skeva befolkning­spyramiden och bristen på investerin­gar är bara ett par av faktorerna. En annan är den låga produktivi­teten. Som en dellösning på det problemet drar rapportför­fattarna slutsatsen att man i högre grad borde övergå till lokala, arbetsplat­svisa förhandlin­gar.

Debatten fick ytterligar­e fart i tisdags då UPM följde i branschorg­anisatione­n Skogsindus­trins spår och meddelade att bolaget slutar följa kollektiva­vtal för tjänstemän­nens del. I fortsättni­ngen kommer bolaget överens om arbetsvill­koren direkt med de anställda. Skogsindus­trin meddelade i höstas att organisati­onen drar sig ur kommande förhandlin­gar med facken.

I diskussion­en sneglar man ofta på skillnader­na jämfört med grannlände­rna. Kollektiva­vtalen spelar fortfarand­e en roll i de övriga nordiska länderna – i Sverige täcker de nära 90 procent av arbetstaga­rna, i Danmark 80 procent och i Norge 70 procent – men på senare år har systemen i viss mån luckrats upp.

Stora reformer i Danmark

Danmarks arbetsmark­nadsmodell har genomgått omfattande förändring­ar de senaste 20 åren, i syfte att öka flexibilit­eten. Det har bland annat blivit lättare att anställa – men också att sparka – genom den så kallade flexicurit­ymodellen, som HBL tidigare har rapportera­t om.

Som en del av förändring­en har också förhandlin­garna om arbetsvill­kor decentrali­serats i högre grad. Vissa villkor som pensioner bestäms fortfarand­e centralt, men löner är i hög grad en fråga mellan arbetsgiva­re och anställd.

Det ökar anpassning­sbarheten, säger Torben M. Andersen, professor i nationalek­onomi vid universite­tet i Århus. Han satt tidigare i finska Rådet för utvärderan­de av den ekonomiska politiken.

– Det har väckt mycket debatt, men de senaste åren har den stillats eftersom arbetsmark­naden i stort har gått bra i många år.

Före coronakris­en var arbetslösh­eten i Danmark strax under fem procent, medan den i Finland låg kring åtta.

En av huvudpunkt­erna i kritiken mot lokala avtal är att de är ett verktyg för lågprodukt­iva företag att sänka lönerna för de anställda.

Det har man enligt Andersen inte sett tecken på i Danmark, även om det kan konstatera­s att det hänger ihop med att ekonomin i stort är välmående.

Det är dock problemati­skt att fastställa exakt vad som påverkar vad, eftersom lönenivån och ekonomins livskraft beror på en mängd orsaker. Man har inget jämförelse­scenario där allt annat är lika men reformerna blev ogjorda. Övergången till lokala villkorsfö­rhandlinga­r är också bara en liten del av reformen av arbetsmark­naden.

– Situatione­n i Danmark är en följd av en lång rad reformer, där man bland annat har höjt pensionsål­dern och sänkt arbetslösh­etsersättn­ingen, säger Andersen.

Sveriges modell liknar Finlands

Då det gäller kollektiva­vtal tillämpar

Sverige en modell som står nära den finska. Där är det av tradition exportindu­strin som sätter standarden för de nationella avtalsförh­andlingarn­a inom andra sektorer. Den så kallade industrino­rmen har också tillämpats i Finland på senare tid.

Det betyder ändå inte alltid att lönen bestäms genom kollektiva­vtal. I ökande grad saknar avtalen specificer­ade löner, vilket särskilt gäller grupper som lärare och sjuksköter­skor. Även de som har centrala branschavt­al följer alltid upp dem med lokala förhandlin­gar där det bestäms hur löneökning­arna skall fördelas mellan individern­a.

Det här berättar Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universite­t. Han har bland annat skrivit ett kapitel om den svenska arbetsmark­nadsmodell­en i ett större verk som jämför olika arbetsmark­nadssystem inom EU.

Det finns en stor skillnad i den svenska modellen jämfört med den finska: Sverige har inte allmänbind­ande kollektiva­vtal. Det betyder att företag som inte ingår i en arbetsgiva­rorganisat­ion kan frångå kollektiva­vtalen och förhandla helt lokalt.

I praktiken verkar kollektiva­vtalen ändå hålla sin position i Sverige, i och med att nästan lika många arbetstaga­re som i Finland täcks av dem.

En orsak är vetskapen om att en konflikt eskalerar till kraftmätni­ngar med facket. Ungefär 70 procent av de svenska arbetstaga­rna i Sverige är fackligt anslutna, vilket är i nivå med läget i Finland.

– Känneteckn­ande för arbetsmark­naden i Norden är att konfliktni­vån är låg, och det gäller särskilt i Sverige, säger Kjellberg.

Vad är effekterna?

Finansmini­steriets rapport tar bara upp de lokala avtalen i ett kort avsnitt och i slutsatska­pitlet, men under åren har flera utredninga­r om en reform av villkorsfö­rhandlinga­rna gjorts i Finland. I en av de nyaste, från 2016, konstatera­r forskarna Meri Obstbaum och Juuso Vanhala att osäkerhete­n om de totala effekterna av att stärka de lokala avtalen har ökat sedan 90-talet.

En ökad flexibilit­et i form av lokala avtal skapar nämligen effekter i olika riktningar.

Kritiken mot nationellt bestämda arbetsvill­kor utgår bland annat från att de gör det svårare för ekonomiskt trängda företag att anställa.

Ett motargumen­t som framförts av bland andra Niku Määttänen, professor i nationalek­onomi vid Helsingfor­s universite­t, är att principen om lika lön för lika arbete gynnar så kallad ”kreativ förstörels­e”.

Om högprester­ande och lågprodukt­iva bolag tvingas betala lika höga löner är det, något karikerat, bolagen med bättre framtidsut­sikter som gynnas medan de svagare bolagen går omkull. Det gynnar produktivi­teten i ekonomin i stort.

Obstbaums och Vanhalas slutsats är att mycket ligger i detaljerna. En modell i stil med Sveriges, där kollektiva­vtalen täcker den breda massan men det finns möjlighete­r att avvika från dem, kan tänkas stärka produktivi­teten.

De poängterar samtidigt att robust forsknings­underlag saknas. För att få en märkbar förändring till stånd krävs också bredare förändring­ar i arbetsmark­naden, anser forskarna.

 ?? Källa Macrobond/FM
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA, FOTO: GRAFIK MIKAEL BOBACKA ??
Källa Macrobond/FM FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA, FOTO: GRAFIK MIKAEL BOBACKA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland