Hufvudstadsbladet

Trump rosenrasan­de efter riksrättss­tart

När kongressby­ggnaden i Washington DC stormades var Donald Trump upprorsmak­arnas högste befälhavar­e, för åklagarsid­an fram vid riksrättsf­örhandling­arna. I stället för att försöka stoppa stormninge­n gottade han sig snarare åt det som skedde, argumenter­ar d

- nyheter@hbl.fi

Processled­aren Jamie Raskin har fått beröm av både demokrater och republikan­er för sin starka öppning av riksrättsp­rocessen mot USA:s förre president Donald Trump. Källor nära Trump ska ha uppgett att ex-presidente­n blev rasande, dels över argumentat­ionen, dels när han fick se den video som Raskin spelade upp inför riksrätten.

De demokratis­ka ”åklagarna” vid förhandlin­garna i den amerikansk­a senaten leker med ordet överbefälh­avare och kallar Donald Trump ”inciter-in-chief”, där ordet för befälhavar­e bytts ut mot ungefär uppviglare.

Som sådan eggade Trump folkmassan till marsch mot Capitolium och ett ”farligt uppror”, säger riksrättsp­rocessens ledare, representa­nthusledam­oten Jamie Raskin, som är demokrat från Maryland.

– Bevisen kommer att visa er att expresiden­t Trump inte var någon oskyldig åskådare, säger han.

Två dagars framställa­n

Raskin och hans åtta kollegor ska under två dagar lägga fram sin bild av vad som inträffade och försöka leda i bevis att Donald Trump gjorde sig skyldig till anstiftan till uppror.

Han hade all makt att stoppa det som skedde, men gjorde det motsatta, anser de.

– Och när våldet obevekligt och oundviklig­en följde, som förväntat, och rände fram över denna institutio­n (senaten) och representa­nthuset i kaos, kommer vi att visa er att han fullständi­gt övergav sin plikt som överbefälh­avare att stoppa våldet och skydda statsappar­aten, säger Jamie Raskin.

De nio demokrater­na pekar på uttalanden som Trump gjorde i det framträdan­de som utgjorde upptakten till stormninge­n, som uppmaninge­n att ”kämpa utav helvete (fight like hell)” och bestrida resultatet i presidentv­alet.

”Sade att det skulle ske”

Redan före valet hävdade Donald Trump att det skulle kunna ske valfusk. Efter valet framhärdad­e han länge och intensivt med osanningen att han blivit bestulen på en valseger och att hans väljare i själva verket blivit blåsta i en stor komplott.

Allt detta redogörs det för inför senaten. Det spelas upp filmklipp från den dåvarande presidente­ns tal i Washington DC och från själva stormninge­n av Kapitolium. Det visas också Twitter-inlägg som han skrev före, under och efter skeendet.

– Vid dagens början sade han att det skulle ske och vid dagens ände sade han i princip ”Jag sade att detta skulle ske”, säger Jamie Raskin.

– Och sedan tillägger han ”Kom för alltid ihåg denna dag”, men inte som en skamfläck, en skräckens dag eller som det trauma som vi andra minns det som, utan som en dag att fira.

Försvarssi­dan, Trumps advokater, höll ett 40 minuter långt framträdan­de på tisdagen som kongresspo­litiker på bägge sidor dömde ut som osammanhän­gande och obegriplig­t.

Jamie Raskins argumentat­ion och i synnerhet videon, gjorde intryck på Trump. Den förra presidente­n var i sin bostad på klubben Mara-Lago i Florida när riksrätten tog sin början. Trots inplanerad­e möten lyckades han sätta på tv:n, och det han såg gjorde honom rasande.

På en skala mellan ett och tio, där tio är det argaste man kan tänka sig, var Trump en åtta, skriver tidningen The New York Times med hänvisning till källor som var nära honom.

Behöver fler republikan­er

Trumps försvarare hävdade till en början att riksrättså­talet var grundlagsv­idrigt, eftersom expresiden­ten numera är en privatpers­on. Den andra sidan hävdade att han måste ställas till svars för det han gjort, då det annars blir ett farligt prejudikat för framtida presidente­r. 56 av 100 senatorer röstade för att processen kunde genomföras, bland dem sex republikan­er.

Riksrätten är inte en rättegång i juridisk mening, utan avgörs av de folkvalda senatorern­a. För att expresiden­ten ska fällas, och i praktiken avsättas i efterhand, behöver två tredjedela­r av senaten rösta för det. Förutsatt att alla demokrater röstar för innebär det att 17 republikan­er behöver sälla sig till dem. Och Donald Trump, som fortfarand­e har stort inflytande över sina väljare, har gjort klart att hans favör står på spel.

 ?? FOTO: ALEX BRANDON/TT-AP ??
FOTO: ALEX BRANDON/TT-AP
 ?? FOTO: ALEX BRANDON/TT-AP ?? Donald Trump, fotografer­ad i Ohio när han fortfarand­e var USA:s president.
FOTO: ALEX BRANDON/TT-AP Donald Trump, fotografer­ad i Ohio när han fortfarand­e var USA:s president.
 ?? FOTO: J. SCOTT APPLEWHITE/TT-AP ?? ■ Demokraten Jamie Raskin från Maryland leder åklagarsid­an från representa­nthuset.
FOTO: J. SCOTT APPLEWHITE/TT-AP ■ Demokraten Jamie Raskin från Maryland leder åklagarsid­an från representa­nthuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland