Hufvudstadsbladet

Vanda larmar om social kris

Coronapand­emin har gett upphov till en social kris. Nu måste man tänka framåt och på längre sikt och ta hand om barn och unga, anser Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Oro, mobbning och våld i skolorna, ungdomsgän­g som slåss i köpcentrum och nu även elever på andra stadiet som ingen lyckas få kontakt med.

Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen konstatera­r att man måste göra allt för att hjälpa familjer att klara sig både under och efter pandemin. Det har redan uppstått en social kris.

Ungdomsväs­endet i Vanda har fullt upp med att möta de unga på andra samlingspl­atser när ungdomsgår­darna är stängda.

Mer än vart tionde fall av corona i Finland finns i Vanda och stadens ledning är bekymrad. Det både för att smittan sprids snabbt och för att de sociala skillnader­na ökar ju längre skolor och kommunala tjänster tvingas hålla stängt. Stadsdirek­tör Ritva Viljanen har också för andra gången på tre månader träffat representa­nter för stadens religiösa samfund för att betona vikten av att informatio­n om läget når ut till alla.

– Det kommer starka signaler från fältet om att ungdomarna inte mår bra. Våld och mobbning som ibland eskalerat till slagsmål i stora grupper har ökat i skolorna och också personal har hotats, säger Viljanen.

Samtidigt samlas de unga i köpcentra, i Vanda främst i Myrbackas Myyrmanni, i Mårtensdal och i Dixi vid Dickursby station. Dixi är lätt att nå och populärt också bland unga från andra kommuner. Viljanen uttrycker inte oro enbart för slagsmål mellan olika grupper, hon påpekar att de unga också kan utsättas för ovälkomna, ofta sexuellt betingade, närmanden av vuxna.

En lösning kommunerna i huvudstads­regionen nu funderar på är att öppna ungdomsgår­darna på fredag kvällar. Det är då det är oroligast på de ställen där ungdomarna samlas, köpcentra har blivit en ersättning för ungdomsgår­dar.

En del försvinner

Många barn och unga är också ensamma och till skillnad från våren, då skolorna lyckades ha kontakt med de allra flesta eleverna distansund­ervisninge­n till trots, är det nu många som går under radarn och helt enkelt har försvunnit. Skolor och socialarbe­tare lyckas inte hitta dem.

Problemen är störst i undervisni­ngen på andra stadiet och Vanda satsar på olika projekt för att försöka förmå så många som möjligt att fortsätta med sin skolgång. Men till exempel den hybridmode­ll med både närundervi­sning och distansund­ervisning som införts för abiturient­er når inte dem som skulle ha störst nytta och störst behov av närvaro, påpekar stadsdirek­tören.

Att tillåta hobbyverks­amheten för barn och unga igen var ett nödvändigt beslut, konstatera­r Viljanen.

– Det har hittills inte påverkat coronasiff­rorna, vi räknade med att risken för att öppna utgjorde en marginell risk och vi har inte haft anledning att ändra oss, säger hon.

Vad som ska till för att verksamhet­en ska tvingas stänga igen vill

Viljanen inte spekulera i. Men beredskape­n finns om det blir nödvändigt, konstatera­r hon.

Vanda har aktivt gått in för att testa barn och unga i skolorna, just nu är närmare 1 000 elever och lärare satta i karantän. Biträdande stadsdirek­tör Timo Aronkytö uppger att Vanda kanske i någon mån testar aktivare i skolorna än grannkommu­nerna eftersom coronläget är sämre. Man försöker undvika att det muterade viruset sprids via skolorna, därför sätts elever och lärare lätt i karantän.

– Så fort vi har en misstanke så isolerar vi en större grupp, säger Aronkytö.

Arbetar på fältet

Det är svårt att säga om den oro bland ungdomar som nu finns på många håll i Vanda beror enbart på coronan och i hur hög grad problemati­ken finns kvar efter pandemin, anser ungdomsdir­ektör Hannu Rusama.

– Inom ungdomsväs­endet gör vi vad vi kan för att reagera på situatione­n just nu, bland annat jobbar våra ungdomsarb­etare på fältet och är många under veckoslute­n, säger Rusama.

Polisen i Östra Nyland har informerat om bråk mellan ungdomsgän­g i olika köpcentra, Dixi vid Dickursby station har varit oroligt under helgerna då stora mängder unga samlas. Rusama påpekar att det är naturligt att de söker samlingspl­atser nu då ungdomsgår­darna är stängda.

Att huvudstads­regionen öppnat upp för hobbyer hjälper enligt ungdomsdir­ektören inte upp situatione­n snabbt.

– Det tar tid för de unga att hitta tillbaka till sin hobbyverks­amhet, många kanske aldrig gör det, säger han.

Rusama understryk­er att det är viktigt att göra vad man kan för de unga nu, att analysera konsekvens­erna av coronan och se till den framtida helheten blir en senare fråga även om man inte får glömma den.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Att tillåta barnens hobbyer igen har varit viktigt för den sociala samvaron. Tills vidare finns inga tecken på att hobbyverks­amheten skulle utgöra någon
■ större risk för spridninge­n av corona.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Att tillåta barnens hobbyer igen har varit viktigt för den sociala samvaron. Tills vidare finns inga tecken på att hobbyverks­amheten skulle utgöra någon ■ större risk för spridninge­n av corona.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Vandas stadsdirek­tör Ritva
■ Viljanen säger att det kommit starka signaler från fältet om att ungdomarna inte mår bra.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Vandas stadsdirek­tör Ritva ■ Viljanen säger att det kommit starka signaler från fältet om att ungdomarna inte mår bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland