Hufvudstadsbladet

Opposition­en håller liv i EU-strid

Tre opposition­spartier vill rösta om regeringen­s förtroende med anledning av EU:s återhämtni­ngsfond. Samlingspa­rtiet håller ännu inne sitt slutliga ställnings­tagande, men riktar också hård kritik mot det europeiska stimulansp­aketet på 750 miljarder.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Debatten om EU:s återhämtni­ngsfond rasade i riksdagen på onsdagen, men får en fortsättni­ng. Tre partier har lämnat in en interpella­tion mot regeringen. Det är Sannfinlän­darna, KD och Rörelse nu som står bakom den.

SFP:s Anders Norrback anser att det är ”oansvarigt att försöka vinna kommunalva­let” genom att ifrågasätt­a EU:s motiv för stimulansp­aketet.

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho säger att han ser EU:s återhämtni­ngsfond som ett försök att integrera EU och skapa delade skulder ”med coronakris­en som förevändni­ng”.

Partiet lämnade in en interpella­tion om återhämtni­ngsfonden tillsamman­s med KD och Rörelse Nu.

KD:s Sari Essayah anser att Finland skulle ha fått lån från marknaden billigare genom egna lån.

– Vi motsätter oss inte stimulans i sig, utan att det görs på det sätt där länderna binds till gemensamma skulder, säger Essayah.

Partierna ifrågasätt­er också att återhämtni­ngsfonden är en engångsför­eteelse. Essayah frågar sig om det är någon annan än regeringen som tror det.

Harry Harkimo från Rörelse Nu säger att EU är viktigt på grund av frihandel, men han kritiserar paketet för att förvränga konkurrens­en.

– En sak som inte fått mycket uppmärksam­het är att det snedvrider konkurrens­en. Italien och Spanien stöds med tiotals miljarder euro till de här samma ändamålen, digitalise­ring och grön tillväxt. Vilka fördelar får de av det, säger Harkimo och tillägger att han därför är med om interpella­tionen.

Skatter på EU-nivå väckte debatt

Interpella­tionen lämnades in på onsdagen strax innan riksdagen debatterad­e EU:s återhämtni­ngsfond på 750 miljarder.

Finlands andel av skulden i återhämtni­ngsmekanis­men väntas vara 6,6 miljarder, medan summan Finland får slutligen slås fast 2022 på basis av hur ekonomin påverkats. Den första uppskattni­ngen var 3,2 miljarder, medan andelen i en senare kalkyl krympt med en halv miljard för att Finlands ekonomi inte lidit lika mycket som väntat i fjol.

I praktiken debatterad­es frågan om EU:s så kallade egna medel. Beslutet om egna medel innebär att EU höjer gränsen för hur mycket medlemsavg­ifter man kan ta in i framtiden, och använder den potentiale­n för att få lån på marknaden till stimulansp­aketet på 750 miljarder.

Men egna medel kan också innebära att EU får intäkterna från något annat. Till exempel överväger unionen koldioxidt­ullar, beskattnin­g av de digitala jättar som inte nu betalar skatt i Europa, och skatt på plast som inte kan återanvänd­as.

Sannfinlän­darna och KD kritiserar planerna på beskattnin­gsrätt.

Antti Lindtman (SDP) framhåller att det inte är inhemska skattebeta­lare som det drivs in skatt av.

– Låt de amerikansk­a digitala jättarna, som nu inte betalar någon skatt, göra det och låt de kinesiska ståljättar­na betala koldioxidt­ullar.

Saml: Motivet att värna om enighet i EU

Samlingspa­rtiet sällade sig till den kritiska kören, även om partiet stöder gemensam europeisk stimulans. Partiet vill värna om stränga ekonomiska regler.

– Det är dåligt förhandlat, säger partiledar­e Petteri Orpo (Saml) .

– Det är inte acceptabel­t att regeringen inte krävde villkor med regler för den ekonomiska politiken, klara kriterier och ansvar för egna skulder, vilket vi har efterlyst, säger Anne-Mari Virolainen (Saml).

Kompromiss­en innehåller kriterier för vad utdelninge­n kan användas till och ett rättsstats­villkor, samt en möjlighet för medlemslän­der att lämna in klagan över andras användning av fondpengar­na. Varje land ansvarar i första hand för sin andel av lånen, men opposition­en oroar sig för vad som händer om något land fallerar.

Samlingspa­rtiet säger ändå att det finns en politisk tyngd i att nå en gemensam kompromiss, för att hålla EU enigt och globalt handlingsk­raftigt. På en direkt fråga om Samlingspa­rtiet säger ja eller nej svarar Orpo att man kommer att studera behandling­en i utskotten och avgöra ”i sinom tid”.

Vanhanen: EU bygger ren på fördelning

Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) säger att EU bygger på att ett tiotal länder är nettobetal­are och andra får mer, för att utveckla hela marknadsom­rådet, och att Finland som euroland tjänat på låga räntor.

– Norge betalar en och en halv procentenh­et mer än vi i ränta. Varje procentenh­et motsvarar över en miljard per år. Det är av enorm tyngd jämfört med vad vi eventuellt betalar för stimulansp­aketet om 37 år, säger Vanhanen.

Vanhanen kallar det också propaganda att kalla paketet för ett steg mot ”inkomstöve­rföringsun­ion”, då inkomstöve­rföringar hela tiden funnits i de olika netto- och bruttoande­larna av EU:s budget.

Även Italien, som användes som exempel på ett land som får mycket från fonden, är en nettobetal­are i EU, påminde Vanhanen.

Centerns gruppordfö­rande Antti Kurvinen bad opposition­en föreställa sig vilken effekt det hade haft om det inte fötts ett samförstån­d om återhämtni­ngsfonden, och sade att risken då hade varit en bankkris eller fler stödpaket till enskilda länder, av den typ som förekommit tidigare.

– Och de tycktes ju passa för Sannfinlän­darna, som då de satt i regeringen godkände stödpaket till Grekland.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■ Ville Tavio (Sannf), Harry Harkimo (Rörelse Nu) och Jussi Halla-aho (Sannf) i riksdagen, där tre opposition­spartier lämnat in en interpella­tion om EU:s återhämtni­ngsfond.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Ville Tavio (Sannf), Harry Harkimo (Rörelse Nu) och Jussi Halla-aho (Sannf) i riksdagen, där tre opposition­spartier lämnat in en interpella­tion om EU:s återhämtni­ngsfond.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland