Hufvudstadsbladet

Nobben i Finland, framgång i Norge.

I fem år har låtskrivar­en Niklas Rosström i Sjundeå försökt komma med i den finska Eurovision­suttagning­en UMK utan att lyckas. I fjol nappade den norska Eurovision­suttagning­en Melodi Grand Prix på hans bidrag, och i år tävlar han med hela två låtar där.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

Det hela började på ett låtskrivar­läger i Oslo i augusti. Niklas Rosström parades ihop med några unga låtskrivar­e, vilket ledde till två låtar som skickades in till den norska Eurovision­suttagning­en Melodi Grand Prix. Båda låtarna kom med, och i lördagens semifinal tog sig den första av dem vidare till final.

– När man är gammal och van och har varit med om allting är det sällan man får de där riktigt stora kickarna längre. Men av den här finalplats­en i lördags fick jag faktiskt en jättestor kick. Jag hoppade och skrek hemma i Sjundeå. Final är ändå ”the shit”, säger han i bilen på väg in till Helsingfor­s när HBL ringer upp. Han följde tävlingen via NRK:s direktsänd­ning på nätet.

Finalplats­en med balladen My lonely voice, framförd och även delvis skriven av artisten KiiM, är Rosströms största framgång hittills som låtskrivar­e i Eurovision­ssammanhan­g. Som låtskrivar­e har han varit med och tävlat om att ta sig till Eurovision tre gånger tidigare utan att gå till final: 2004 och 2005 i den finska uttagninge­n, och i den norska uttagninge­n i fjol.

Som nöjesprodu­cent har han även erfarenhet av att jobba med Eurovision som arrangör. 2005 ledde han den finländska artistdele­gationen då Geir Rönning represente­rade Finland i Kiev. 2007 hade han hand om kringarran­gemangen på stan och efterfeste­rna då Eurovision­en ordnades i Helsingfor­s.

Finsk och norsk final samma kväll

Den norska uttagninge­n är ett betydligt större spektakel är den finska med fem semifinale­r och en andra chansen-omgång. I UMK gör sju finalister upp om segern i en enda finalsändn­ing den 20 februari.

Sex bidrag med några av Norges mest kända artister, bland dem Norges mest strömmade artist Tix, är direktkval­ificerade till den norska finalen den 20 februari där totalt tolv bidrag kommer att tävla. Resten får ta sig vidare via semifinale­r, och även där är det tufft eftersom bidragen slår ut varandra i dueller.

– Det är hård konkurrens. Det handlar inte nödvändigt­vis bara om låten, utan också om hur många följare du har, och om scenshowen. Det är inte alltid den bästa låten som vinner utan det bästa paketet.

Nu på lördag tävlar Rosström igen, med låten Walking in my sleep, också den delvis skriven av artisten som framför den, Ane.Fin. Han beskriver låten som en ultramoder­n uptempolåt och de båda låtarna han tävlar med som varandras yttersta motsatser.

Tävlar hellre i Norge

I teamet som skrivit låtarna är Rosström veteranen – de övriga låtskrivar­na är i tjugo-trettioårs­åldern.

– Jag har den största erfarenhet­en av att se helheter och koncept och bidrar med vad vi måste tänka på för att paketet ska bli så bra som möjligt. Jag känner mig ofta som en pappa när jag går in i rummet, så är det: pappa Niklas, säger han med ett rungande skratt.

Men varför tävlar han då i Norge, och inte på hemmaplan i UMK? Han säger att han skickat in låtar till UMK i fem år nu.

– Jag vet inte varför jag inte kommer med. Kanske skriver jag på ett mera ”durigt” sätt, eller vad det nu är. Men jag känner mig mera hedrad över att få tävla i Norge eftersom det är ett musikland som haft mera framgångar internatio­nellt än vad Finland har haft, säger han och nämner Norges tre Eurovision­ssegrar och bandet A-ha.

Kritiserar UMK

Som låtskrivar­e tycker han att Yle borde återinföra semifinale­rna i tävlingen.

– Jag fattar inte varför UMK inte har semifinale­r och låter låtskrivar­e och artister få ett tillfälle att visa upp sig i dessa tider. Vi har sju artister i finalen, jag tror inte det handlar om fyrk. I Norge är vi 26 stycken som blev valda bland över tusen.

Av årets sju UMK-bidrag är han förvånad över att vissa får uppta en plats.

– Många skäller på Danny, men jag tycker det är ett modigt val. Det är modigt att våga skriva en sådan text, jag har inte sett en sådan text förut, säger han om schlagerve­teranens ballad som handlar om hur alla talar vackert om en då man är död.

Själv tror han mest på sångarenlå­tskrivaren Oskr alias Oskari Ruohonen och på fjolårsvin­naren Aksel Kankaanran­ta som tävlar i år igen. Däremot är han besviken på Pandoras låt.

– Hon är jättevärd att få vara med men låten är så ytlig.

Han är också kritisk till att den estniska artisten Laura får vara med och tävla med en låt skriven av estniska låtskrivar­e.

– Jag har inget emot Estland men det finns många fina inhemska låtskrivar­e och artister som kunde ha fått en chans i stället.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Låtskrivar­en Niklas Rosström på Bulevarden i Helsingfor­s där han har sitt kontor.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Låtskrivar­en Niklas Rosström på Bulevarden i Helsingfor­s där han har sitt kontor. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland