Hufvudstadsbladet

Extraavgif­ter och enad front för prishöjnin­gar

I maj 2014 åker Disponentf­örbundets styrelse till Rom för ett internt seminarium. På den resan börjar manipulati­onen av prisnivån, enligt Konkurrens­och konsumentv­erket.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

På många sätt är seminariet i Rom i maj 2014 som vilket arbetsrela­terat seminarium som helst. Deltagarna, Disponentf­örbundets styrelse och anställda, delas in i arbetsgrup­per där de ska jobba vidare med dagens ämnen.

Ämnet för seminariet är kontrovers­iellt till den grad att det blivit en del av Konkurrens- och konsumentv­erkets bevisförin­g inför behandling­en i Marknadsdo­mstolen.

Det övergripan­de temat på seminariet är hur förbundet kan jobba för att höja prisnivån i branschen.

I styrelsen sitter personer som jobbar för flera av de disponentb­olag som nu kan få betala påföljdsav­gift för att ha manipulera­t marknaden lagstridig­t.

Seminariet innebar startskott­et för en uppdaterin­g av Disponentf­örbundets strategi där prishöjnin­gar blir en central målsättnin­g.

Konkurrens- och konsumentv­erket citerar i sin inlaga till Marknadsdo­mstolen otaliga e-postbrev, inlägg i Whatsappgr­upper och andra diskussion­er som förs av Disponentf­örbundets styrande organ och anställda under de närmaste åren efter Romseminar­iet.

Nya avgifter

Prishöjnin­garna ska framför allt ske genom att höja grundavgif­ter och ta betalt skilt för extratjäns­ter. Nya uppgifter som myndighete­rna påför husbolagen ska inte ingå i grundavgif­ten utan debiteras extra.

Ett exempel är husbolagen­s skyldighet att meddela om byggande, något som myndighete­rna införde 2014.

Målet är att ”husbolagen köper fler disponentt­jänster, till ett bättre pris”, som det heter på ett styrelsemö­te i Disponentf­örbundet 2014.

En kommunikat­ionsstrate­gi som framhäver hur mycket arbetsmäng­den ökat för disponentb­yråerna läggs också upp. Allmänhete­n och kunderna ska inse att höjningar av avgifterna var nödvändiga.

Det handlar om gemensamma rutiner och avsikten är att hela branschen ska följa samma praxis, enligt Konkurrens- och konsumentv­erket. Disponentb­yråerna ska också få stöd för hur detta bäst kommunicer­as till kunderna.

Disponentb­yråerna delar också med sig informatio­n om husbolagen­s resultaträ­kningar med Disponentf­örbundet. Detta för att få mer informatio­n om växande förvaltnin­gskostnade­r, informatio­n som kan användas för att argumenter­a för prishöjnin­gar i hela branschen.

Huvudpoäng­en i Konkurrens­och konsumentv­erkets argumentat­ion är att de inblandade disponentb­yråerna samverkat på ett sätt som höjt priserna samtidigt som riskerna för verksamhet­en minskat på grund av samarbetet.

”Verket har bevis för att det pågick direkta samtal mellan disponentb­yråerna om framtida prissättni­ng. Man utbytte också strategisk informatio­n utan att någon av disponentb­yråerna tog avstånd från detta.”

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? En kommunikat­ionsstrate­gi som framhäver hur mycket arbetsmäng­den ökat lades också upp för att allmänhete­n och kunderna skulle inse att höjningar
■ av avgifterna var nödvändiga.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV En kommunikat­ionsstrate­gi som framhäver hur mycket arbetsmäng­den ökat lades också upp för att allmänhete­n och kunderna skulle inse att höjningar ■ av avgifterna var nödvändiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland