Hufvudstadsbladet

EU-basen: Vi var för optimistis­ka

- WIKTOR NUMMELIN/TT nyheter@hbl.fi

Vi var sena och för optimistis­ka, erkänner EU-basen Ursula von der Leyen om arbetet med att ordna vaccin till alla. Fast det hade varit ännu värre om alla hade gått sin egen väg, tycker hon i en debatt i Bryssel.

I en debatt med EU-parlamente­ts ledamöter säger sig kommission­sordförand­en fortfarand­e ha gott hopp om att nå EU:s mål: att 70 procent av den vuxna befolkning­en ska vara vaccinerad mot covid-19 innan sommaren är slut.

– Vi ska arbeta så hårt vi kan, lovar Ursula von der Leyen, som är öppen med att allt ännu inte fungerat på bästa sätt.

– Vi var sena, vi var för optimistis­ka och vi hade kanske för stor tilltro till att vi skulle få vad vi hade beställt. Vi måste fråga oss varför och vilka erfarenhet­er vi kan dra av det.

Samtidigt är hon fortsatt övertygad om att det var rätt av EU-kommission­en att göra gemensam sak när det gäller att ordna vaccin.

– Jag kan inte föreställa mig vad som hade hänt om bara några stora hade rusat iväg på egen hand. Vad hade det inneburit för vår inre marknad? Det hade varit slutet för vår union, tror von der Leyen.

Åsikten delas av Pascal Canfin, fransk liberal och tung ordförande i EU-parlamente­ts hälso- och miljöutsko­tt. Han ger inte mycket för de kritiker som tycker att det vore bättre om alla EU-länder på egen hand hade förhandlat med de stora läkemedels­bolagen om vaccin för covid-19.

– Föreställ er hur många doser som i så fall just nu skulle levereras i Bulgarien eller Rumänien. Det hade varit en riktig röra. Inget är perfekt – men åtminstone har vi sluppit konkurrera med varandra, sade Canfin på ett webbhållet seminarium i måndags, inför gårdagens debatt.

Byråkratis­kt?

Kritiken mot EU-agerandet har annars varit stark på sistone, inte minst i Tyskland. Att länder som Storbritan­nien, Israel och USA kommit i gång med vaccinerin­gen betydligt snabbare än EU-länderna har väckt irritation.

EU har anklagats för att ha varit för byråkratis­kt när det gäller att godkänna vaccin och för snålt när det gäller att förhandla om priser och villkor.

Kommission­sordförand­e von der Leyen har även blivit personlige­n ifrågasatt för sin ledarförmå­ga. Många frågor har ställts kring en rejäl blunder härom veckan när kommission­en alltför hastigt tog beslut om gränskontr­oller till Nordirland – något som man snabbt tvingades backa från.

– Jag beklagar djupt det som hände, men i slutändan fick vi det på rätt sätt, säger von der Leyen nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland