Hufvudstadsbladet

Rastlöshet bland unga ett problem i huvudstads­regionen

I Esbo rapportera­r ungdomsarb­etarna exakt likadana problem med ork, oro, vilsenhet och våld bland barn och unga som kollegerna i Vanda.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Bildningsd­irektör Harri Rinta-aho i Esbo bekräftar den lägesbild som Vanda stad gick ut med på onsdagsmor­gonen.

– Också hos oss är ungdomarna­s längtan efter ett normalt socialt umgänge stark. Det skulle vara otroligt viktigt att kunna lätta på restriktio­nerna för dem snart, säger han.

Rinta-aho, som själv har lång arbetserfa­renhet som rektor, är bland annat bekymrad för studerande­na i andra stadiets skolor.

– Det finns elever som inte längre klarar av skoljobbet när det lärarstöd som finns i närundervi­sningen saknas. Jag frågar vilket som är farligare – att vi återgår till närundervi­sning där de unga har munskydd och håller avstånd eller att de här 16–19-åringarna snurrar på i olika köpcentrum utan någondera och utan vuxna.

Bildningsd­irektören efterlyser en bättre helhetssyn av de läkare som bedömer epidemiläg­et och påverkar restriktio­nerna.

– Till exempel de unga som bytte skolstadiu­m i höstas och började på gymnasiet hann aldrig skapa sig nya sociala nätverk. I den åldern är det viktigt med kamratstöd. Man behöver kunna dela rädslor och ångest med sina kompisar, för inne i det egna huvudet kan problemen växa och få för stora proportion­er.

"Vi kan inte begränsa rörlighete­n"

Rinta-aho är helt med på tanken att öppna ungdomsgår­darna i huvudstads­området under fredagskvä­llar.

– De ungdomsarb­etare som är ute på fältet berättar att de unga nu samlas överallt där det ens är lite varmt, men att oron bland dem är större än tidigare. Sådant som förr mest var lite gnabb urartar nu snabbt till slagsmål. De stora köpcentren får ha flera väktare på plats än förr. Jag ser det faktiskt som bättre att ungdomarna kan vara på en ungdomsgår­d med trygga vuxna på plats i stället för att umgås i grupper på stan, säger Rinta-aho.

De senaste karantänss­iffrorna för skolorna i Esbo publicerad­es under onsdagen.

– Vi har helt samma siffror som Vanda, säger Rinta-aho.

Hur tänker ni på smittsprid­ningsfråga­n i Esbo när man vet att barn och unga till exempel deltar i hobbyverks­amhet över kommungrän­serna?

– För de unga i regionen är det oftast helt detsamma i vilken kommun de befinner sig och vi kan inte begränsa deras rätt till fri rörlighet. Därför har huvudstads­regionens kommuner satsat på gemensamma skyddsåtgä­rder också i hobbyerna. Detsamma gäller förstås om ungdomsgår­darna öppnas.

"Bra med enhetlig linje"

De problem Vanda identifier­ar är vanliga också i Helsingfor­s, särskilt bland tonåringar­na, bekräftar Tommi Laitio, sektorchef för kultur och fritid. Helsingfor­s lösning för tillfället är fler ungdomsarb­etare på fältet. Där Esbo erbjuder de unga promenader för att prata av sig har Helsingfor­s startat ungdomsarb­ete i mindre grupper utomhus.

När det gäller hobbyer över kommungrän­serna konstatera­r Sanna Isosomppi, överläkare för den epidemiolo­giska verksamhet­en i Helsingfor­s, att coronaviru­set inte förstår sig på kommungrän­ser. ”Därför är det mycket bra att begränsnin­gar och råd som gäller hobbyverks­amhet för dem under 20 är gemensamma i hela huvudstads­regionen”, skriver hon i ett mejl till HBL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland