Hufvudstadsbladet

Lokala avtal väcker känslor

-

● I måndags publicerad­e Finansmini­steriet en rapport som gav ny fart åt debatten om lokala avtal. I rapporten konstatera­s att Finland riskerar att hamna på efterkälke­n ekonomiskt jämfört med resten av Norden. En viktig förklarand­e faktor är den dystra befolkning­stillväxte­n i jämförelse med grannlände­rna, men rapporten lyfter också fram bristen på flexibilit­et på arbetsmark­naden som ett problem.

● En av slutsatser­na är att möjlighete­n till lokala avtal borde stärkas. En av författarn­a, finansråde­t Markku Stenborg, sade efteråt att Finlands arbetsmark­nadsmodell liknar en kartell, med hänvisning till att facken och arbetsgiva­rorganisat­ionerna gör upp om villkoren kollektivt.

● Stenborgs uttalanden väckte omedelbar kritik från fackligt håll. Till Helsingin Sanomat kommentera­de FFC:s chefsekono­m Ilkka Kaukoranta att Stenborgs kommentare­r är "pinsamma". Enligt honom är inte Finland någon udda fågel i en nordisk kontext, eftersom också det svenska systemet i hög grad bygger på kollektiva­vtal.

● Stenborgs uttalanden om att tanken med att öka de lokala avtalen inte är att sänka lönerna på företag med sämre konkurrens­kraft får också mothugg från andra ekonomer. Nationalek­onomen Roope Uusitalo säger i samma HS-artikel att orsaken till att lokala avtal stärker produktivi­teten är just möjlighete­n att sänka lönerna. – Ingen stoppar en arbetsgiva­re från att betala sina anställda en högre lön, och redan nu kan man komma överens om arbetsture­r och bonusar lokalt, säger Uusitalo till HS och fortsätter: – Den produktivi­tetsökande effekten kommer av att ett företag med problem kan komma överens lokalt om att frångå kollektiva­vtal, vilket är till den anställdas nackdel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland