Hufvudstadsbladet

Finland och Sverige fördjupar samarbetet

- SPT

På onsdagen underteckn­ade inrikesmin­ister Maria Ohisalo och svenska kollegan Mikael Damberg ett avtal om ett fördjupat samarbete. I och med avtalet ska länderna intensifie­ra sitt samarbete och informatio­nsutbyte i frågor som gäller civil beredskap och räddningsv­äsendet.

Ministrarn­a säger i ett pressmedde­lande att det redan finns en stark grund för det fördjupade samarbetet. Det finns gemensamma utmaningar inom säkerhetsf­rågor som till exempel ett förändrat säkerhetsp­olitiskt läge i närområdet, klimatförä­ndringen och den sårbarhet ländernas ömsesidiga beroendefö­rhållande innebär för samhället.

”Vårt gemensamma mål är att samarbetet mellan våra länder inom områdena krisbereds­kap, civilt försvar och räddningst­jänst ska stärkas ytterligar­e så att vi gemensamt kan möta den komplexa hotbild vi står inför”, säger Ohisalo och Damberg.

Med civil beredskap avser man de åtgärder som tryggar samhällets vitala funktioner, befolkning­ens basförsörj­ning och statens handlingsf­örmåga i en kris.

De två länderna kommer också i fortsättni­ngen att själva ansvara för samhällets resiliens. Man räknar med att ett djupare samarbete kommer att öka kompetense­n, skapa synergieff­ekter och ge en bättre möjlighet att planera, öva och ha beredskap för olika slags kriser.

Samarbetet skapar också bättre förutsättn­ingar att effektivt ge och ta emot bilateralt stöd och bistånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland