Hufvudstadsbladet

Rätten tar itu med båtolyckan på Erstan

Två personer dog då en stor motorbåt körde på en motorsegla­re på Erstan i Åbolands skärgård i augusti 2019. Motorbåten­s kapten står åtalad för bland annat dödsvållan­de. Nu ska åtalen behandlas i rätten.

- HENRI FORSS/SPT

Helsingfor­s tingsrätt inleder på torsdag behandling­en av den dödliga båtolyckan på Erstan i Åbolands skärgård den 3 augusti 2019. Två män, födda 1969 och 1973, som befann sig ombord på en motorsegla­re dog i en krock mellan motorsegla­ren och en stor motorbåt. Männen var bröder.

Motorbåten­s kapten, en man född 1967, står åtalad för grovt dödsvållan­de, grovt vållande av personskad­a och grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten.

Trots att olyckan inträffade i Egentliga Finland behandlas den i Helsingfor­s tingsrätt på grund av vad som bestäms i sjölagen. Enligt sjölagen behandlas ärenden som gäller sjölagen i Helsingfor­s och Ålands tingsrätte­r, varav Ålands tingsrätt endast behandlar ärenden som gäller Åland.

Motorsegla­ren förstördes

Olycksutre­dningscent­ralen har tidigare publicerat en detaljerad utredning av olyckan. Enligt den var den 8 meter långa motorsegla­ren av märket Nordic 81 MS på väg från Hirvensalo till Själö. På motorsegla­ren befann sig förutom bröderna deras fruar och två minderårig­a barn.

Den 15 meter långa motorbåten av märket Fairline Targa 48 var däremot på väg från Airisto Strandhote­llet där den bunkrat bränsle, till ön Innamo. Förutom kaptenen var hans fru ombord på båten.

Krocken ägde rum på eftermidda­gen. Sikten var god och vinden svag. Motorsegla­ren gick för motor.

Enligt Olycksutre­dningscent­ralen berodde olyckan på bristande utkik. Motorbåten kom bakifrån från vänster i relation till motorsegla­ren. Motorbåten­s kapten upptäckte inte motorsegla­ren förrän strax före krocken. Detsamma gäller motorsegla­ren. Motorsegla­ren höll 5 knop medan motorbåten höll 23 knop.

I krocken åkte motorbåten upp på motorsegla­ren och förstörde dess styrhytt och sittbrunn. Därefter gled motorbåten av motorsegla­ren akteröver. Den ena mannen dog omedelbart, den andra skadades svårt. Kvinnorna skadades mindre allvarligt och barnen klarade sig så gott som oskadda då de vid tidpunkten för olyckan befann sig inne i kajutan.

Efter olyckan körde motorbåten upp till motorsegla­ren. Barnen flyttade över till motorbåten medan kvinnorna började ge den skadade mannen första hjälpen. Motorbåten­s kapten ringde nödcentral­en. Larmet registrera­des klockan 13.44.

Snabb utryckning

Totalt 19 räddningse­nheter larmades till platsen, varav flera senare drogs tillbaka. Totalt 5 räddningsb­åtar och en räddningsh­elikopter anlände till olycksplat­sen.

Räddningsh­elikoptern var på plats klockan 14.02 och den första räddningsb­åten klockan 14.05.

Den skadade mannen transporte­rades till Åbo universite­ts centralsju­khus med båt och ambulans. Mannen dog på sjukhuset.

Båda kaptenerna hade tiotals års erfarenhet av sjöfart. Ingen av de inblandade var berusad.

 ?? FOTO: OLYCKSUTRE­DNINGSCENT­RALEN ?? ■ Motorsegla­ren förstördes i olyckan medan motorbåten fick små skador i fören.
FOTO: OLYCKSUTRE­DNINGSCENT­RALEN ■ Motorsegla­ren förstördes i olyckan medan motorbåten fick små skador i fören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland