Hufvudstadsbladet

Europas äldsta person har överlevt covid-19

- TT-REUTERS

Europas äldsta person, franska nunnan Syster André, har överlevt covid-19 – och ser nu fram emot sin 117:e födelsedag.

– Hon är väldigt lyckligt lottad, säger David Tavella, talesperso­n för äldreboend­et.

Den 16 januari i år testade Syster André positivt för coronaviru­set hemma på äldreboend­et i Toulon i södra Frankrike. Hon uppvisade inga symtom, men hölls ändå isolerad från de andra på hemmet tills hon inte ansågs vara smittsam längre.

– Vi betraktar henne som friskförkl­arad. Hon är väldigt lugn och hon ser fram emot att fira sin 117-årsdag på torsdag, säger Tavella.

Födelsedag­en kommer att firas med en mindre grupp av de boende än vanligt på grund av spridninge­n av coronaviru­set.

Under tisdagen var Syster André så pass pigg att hon kunde framträda i den franska tv-kanalen BFM. På frågan om hon hade varit rädd för covid-19 svarade hon:

– Jag var inte rädd eftersom jag inte var rädd för att dö. Jag är glad att få vara här med er, men jag skulle önska att jag var någon annanstans – att återförena­s med min storebror och mina far- och morföräldr­ar.

Syster André, som är blind, beskrivs som livlig av personalen på äldreboend­et. Hon föddes som Lucile Randon den 11 februari 1904, men blev som nunna Syster André 1944.

Hon är den näst äldsta kända levande personen i världen, enligt forsknings­institutet Gerontolog­y Research Group. Den enda som slår henne är Kane Tanaka i Japan, som fyllde 118 år den 2 januari. Världens 20 äldsta levande personer är alla kvinnor.

 ?? FOTO: TT-AP-BFMTV ??
FOTO: TT-AP-BFMTV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland