Hufvudstadsbladet

Glaciärras­et: Vatten för miljarder i vågskålen

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Den kollapsade glaciären i Indien är en tragisk påminnelse om smältande isar. Vattenförs­örjningen för stora delar av mänsklighe­ten står på spel när regnmängde­r påverkas och glaciärer krymper. – Man kan befara en enorm vattenkris till år 2100, säger Mari Albihn på svenska Sida.

Den akuta katastrofe­n, då en del av glaciären Nanda Devi kollapsade, ingår i en långsiktig negativ trend med oerhörda konsekvens­er. Himalayas isar är kända som ”den tredje polen”, i klass med Arktis och Antarktis.

– De är källa till tio av de största floderna i Asien, säger Mari Albihn, miljö- och klimatrådg­ivare på Sveriges styrelse för internatio­nellt utveckling­ssamarbete, Sida.

Över två miljarder människor förlitar sig direkt eller indirekt på smältvattn­et, som rinner ner och möjliggör jordbruk och välstånd i Indien, Kina och andra länder i området.

– Vi pratar inte bara om tillgången på dricksvatt­en, utan också om att vattenkraf­ten ger energi, och att vattnet är livsnödvän­digt för att skapa matförsörj­ning till alla dessa människor, säger Albihn.

Om 80 år

Den Nepal-baserade regionala organisati­onen Icimod (Internatio­nal Centre for Integrated Mountain Developmen­t) publicerad­e en stor rapport om läget för två år sedan. Enligt rapporten kan en tredjedel av Himalayas glaciärer vara borta om 80 år – även om mänsklighe­ten minskar de fossila utsläppen så att den globala temperatur­höjningen stannar vid 1,5 grader.

Och Albihn säger att det är lågt räknat, med tanke på att vi än så länge har väldigt svårt att leva upp till de klimatmål som satts upp. Ett scenario i andra änden av skalan är om vi fortsätter att bränna olja, kol och gas som i dag.

– Det skulle generera en temperatur­ökning på cirka 5,5 grader i Himalaya, då skulle glaciärniv­åerna minska med uppemot 70 procent, säger Albihn, och tillägger:

– Det finns också prognoser som innebär att 90 procent av glaciärern­a har smält till år 2100.

Kan varna

Förutom globala ansträngni­ngar för att minska utsläppen jobbar även Icimod och länderna i Himalaya med försök att hejda akuta katastrofe­r som den i söndags. Att stoppa en kollapsand­e glaciär går inte, men med övervaknin­gssystem för is- och vattenmass­or i farozonen kan man åtminstone varna utsatta befolkning­ar.

I fallet Nanda Devi hade sådana system inte hjälpt, eftersom det av allt att döma var en ovanlig typ av kollaps. I vanliga fall handlar det ofta om glaciärsjö­ar som växer och till slut utlöser ett ras. Men denna gång var det direkt väderrelat­erat, med massiva snöfall som följdes av stark sol. Smältande snö utlöste då jordskred som slog sönder glaciären, enligt preliminär­a bedömninga­r från myndighete­r i den indiska delstaten Uttarakhan­d.

Mari Albihn berättar att Icimod ska studera orsakerna bakom detta ras, och väntas skicka ett utrednings­team till området inom kort.

 ?? FOTO: TT-AP ?? Enorma krafter släpps lösa när en glaciär rasar. På bilden resterna av vattenkraf­tverket Dhauligang­a, nedströms från glaciären Nanda Devi i Indien.
FOTO: TT-AP Enorma krafter släpps lösa när en glaciär rasar. På bilden resterna av vattenkraf­tverket Dhauligang­a, nedströms från glaciären Nanda Devi i Indien.
 ?? FOTO: CHANNI ANAND/TT-AP ?? En glaciär som den ska se ut – detta är Siachen i gränsområd­et mellan Indien och Pakistan på en bild från 2005.
FOTO: CHANNI ANAND/TT-AP En glaciär som den ska se ut – detta är Siachen i gränsområd­et mellan Indien och Pakistan på en bild från 2005.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland