Hufvudstadsbladet

Trafikskad­or ska granskas utifrån skadestånd­slagen

-

TRAFIKSKAD­OR I HBL (3.2) ingår en artikel där det berättas att den som orsakar plåtskador på andra bilar på en parkerings­plats ofta försvinner från platsen. Polisen utreder inte de här fallen, eftersom inget brott har begåtts enligt den nya vägtrafikl­agen som trädde i kraft sommaren 2020. Den här ändrade tolkningen bottnar i ett beslut i Högsta domstolen 2014, enligt vilket den som orsakat skadorna enligt strafflage­n inte är skyldig att stanna kvar och reda ut händelsen (det så kallade skyddet mot självinkri­minering). Paragrafen om smitning i vägtrafik uppfylls inte heller, eftersom inga personskad­or uppstått.

I artikeln berättar en bilist om vad som hände då han parkerat sin bil på en parkerings­plats utanför ett köpcenter. Då han kom ut ur köpcentret berättade ett vittne att en annan förare krockat med hans parkerade bil och därefter i hög fart försvunnit från platsen. Vittnet hann skriva upp registernu­mret på bilen som orsakade skadorna, och han gav numret till bilisten vars bil blivit tillbuckla­d. Utifrån registernu­mret fick bilisten veta att bilen ägdes av ett företag och kördes av en av företagets anställda. På företaget var man inte särskilt samarbetsv­illiga, men lovade återkomma om polisen tog kontakt.

Bilisten som lidit skada gjorde en polisanmäl­an, men resultatet var en besvikelse. Polisens ståndpunkt var alltså att inget brott hade begåtts.

Ett dylikt ärende ska inte heller granskas utifrån strafflage­n, utan utifrån skadestånd­slagen. Även om det nu alltså är så att vår lagstiftni­ng och rättspraxi­s inte (längre) betraktar fallet som ett brott är det ändå uppenbart att skador har åsamkats. Enligt skadestånd­slagen ska den som uppsåtlige­n eller av vållande förorsakar skada ersätta den. I det här fallet kan ersättning­skravet alltså ställas på företaget som äger bilen. Bilen måste vara försedd med den obligatori­ska trafikförs­äkringen, ur vilken skadan bör ersättas. Företaget må sedan göra en intern utredning om hur skadorna uppstod, om man anser det nödvändigt.

Polisen verkar ändå ha fullt förståelig­a svårighete­r att dra gränsen mellan lindriga och allvarliga trafikskad­or. Jag blev nyligen vittne till ett fall där en förare i ett körfält som var på väg att upphöra bytte körfält på ett sådant sätt att den egna bilen och en annan bil i körfältet intill fick ansenliga skador. I det här fallet var föraren som led skada ensam i sin bil, men i den andra bilen satt ett ”vittne” bredvid föraren. Då bilarna stannat på trottoaren försökte detta

Nog känns det oroväckand­e med tanke på individens rättsskydd om man inte vid behov kan räkna med polisens hjälp i sådana här frågor, som är av stor ekonomisk betydelse.

”vittne” avgöra skuldfråga­n där och då.

Enligt ”vittnet” var den ensamma föraren som kört rakt framåt i sitt körfält den skyldiga, eftersom hen inte hade gett utrymme. Föraren som orsakade olyckan ringde nödcentral­en, men då inga personskad­or anmäldes meddelade jourhavand­e att polisen inte rycker ut, utan att försäkring­sbolagen avgör frågan. Försäkring­sbolagen är emellertid inga domstolar, och i den beskrivna situatione­n fanns en uppenbar risk för att den ensamma föraren skulle ha konstatera­ts skyldig. Hen skulle ha förlorat sina bonusar, och – ifall hen inte var fullt försäkrad – kanske dessutom bli tvungen att själv betala tusentals euro för att reparera sin bil.

Det var först då föraren som lidit skada själv ringde ett nytt samtal till nödcentral­en och med eftertryck framställd­e sin sak som en polispatru­ll anlände till platsen. För polisen stod skuldfråga­n omedelbart klar. Ingen tid förspillde­s. Men nog känns det oroväckand­e med tanke på individens rättsskydd om man inte vid behov kan räkna med polisens hjälp i sådana här frågor, som är av stor ekonomisk betydelse. Och alla förmår inte kräva den hjälpen.

PEKKA PINOMAA vicehärads­hövding, Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland