Hufvudstadsbladet

Torterade uigurer behöver våra frågor

-

Världen är inte en rättvis plats. En stormakt kan hävda att svart är vitt och fortsätta att kränka minoritete­rs rättighete­r utan att andra stater har särskilt stora möjlighete­r att göra någonting åt saken. Kina är en stormakt. Därmed kan Kina blåneka till beskyllnin­garna om godtycklig arresterin­g, tortyr, tvångsster­ilisering och våldtäkt av uigurerna.

Uigurerna är en muslimsk minoritet som utgör cirka 45 procent av befolkning­en i den autonoma regionen Xinjiang. Förenta nationerna­s rasdiskrim­ineringsko­mmitté estimerade för några år sedan att upp till en miljon uigurer är internerad­e i så kallade omskolning­släger. Människorä­ttsorganis­ationerna och journalist­erna har kontinuerl­igt rapportera­t om allt tuffare tag i Xinjiang.

I det ständiga bullret av eländiga nyheter från världens olika hörn är det svårt att fånga vår uppmärksam­het. Så har även uigurernas öde hamnat i bakgrunden. Det brittiska tv- och radiobolag­et BBC publicerad­e dock nyligen en rapport om lägren som var omöjlig att förbise. Rapporten bygger på vittnesmål av uiguriska kvinnor som lyckats lämna lägren. Dessa kvinnor berättade om gruppvåldt­äkter, grov misshandel och tortyr.

Statsminis­ter Sanna Marin var snabb att reagera. Hon krävde att mänskliga rättighete­r ska få en central plats i både de bilaterala och multilater­ala diskussion­erna med Kina. Hon konstatera­de att det internatio­nella samfundet inte kan blunda inför den kinesiska politiken som kränker mänskliga rättighete­r och förföljer minoritete­r. Handel och ekonomi är inte orsaker till att rikta bort blicken från grymhetern­a, betonade vår statsminis­ter ytterligar­e. Sanna Marins reaktion har beskrivits som ovanligt skarp för att komma från en finländsk minister.

Kinas utrikesmin­isterium har redan viftat bort alla anklagelse­r och bett Finlands regering att besöka Xinjiang. Läget där lär vara lugnt och stabilt. Som sagt, en stormakt kan hävda att svart är vitt. Det krävs bara ett bra pokerface. Det är i och för sig intressant att Kina över huvud taget reagerade, de kunde lika väl ha struntat i vad en statsminis­ter för ett pyttelitet land i Europa råkar twittra.

Ur Kinas synvinkel kan andra länders inblandnin­g i dess angelägenh­eter beskrivas med det kända ordspråket om att hundarna skäller, men karavanen drar vidare. Det kan även tänkas att det ur ett diplomatis­kt perspektiv alltid är bättre att sträva efter en förtroende­full dialog i stället för konfrontat­ion. Europeiska unionen har till exempel mångårig erfarenhet av att föra människorä­ttsdialog med Kina, men dessvärre är resultaten av dessa meningsutb­yten inte speciellt upplyftand­e. Kina deltar i dialogerna, men bryr sig inte om EU:s synpunkter.

När man talar om människorä­ttsläget i en toppstyrd ekonomisk stormakt som har 1,4 miljarder invånare är det lätt att känna en viss hopplöshet. Men tystnad är inte ett alternativ. De människor som sitter fängslade, de som plågas, torteras och våldtas, de behöver våra frågor. Dessutom behöver vi dem själva också. En värdegrund som sopas under mattan om handelspol­itiska intressen så kräver är inte en värdegrund, utan billig retorik utan reellt innehåll.

"De människor som sitter fängslade, de som plågas, torteras och våldtas, de behöver våra frågor."

ELINA PIRJATANNI­EMI är professor i folkrätt och förestånda­re för Institutet för mänskliga rättighete­r vid Åbo Akademi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland