Hufvudstadsbladet

Justitiemi­nistern har gjort bort sig

-

KOMMUNALVA­LET 2021 Humanistis­kt och demokratis­kt sinnade tjänstemän har varit bekymrade över att alla medborgare inte kan riskera att delta i de kommande kommunalva­len och föreslog för justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson att kommunalva­len skulle flyttas till hösten. Henriksson har synbarlige­n inte alls förstått hela frågeställ­ningen, utan verkar enbart bry sig om juridik och paragrafer och inte alls om de äldre medborgarn­as hälsa. Hon meddelade enligt medierna att en framflyttn­ing av valen endast kunde övervägas

ifall situatione­n var så kritisk att utegångsfö­rbud utlysts. Dessutom framhöll hon att val har förrättats i andra länder under coronakris­en. Tydligen inga problem i Finland heller!

Äldre medborgare samt riskgruppe­r och deras anhöriga som under ett års tid helt har lyckats undvika närkontakt­er samt butiksbesö­k och så vidare torde knappast ta risken att besöka en vallokal och utsätta sig för smittrisk. Med en allt mera luftburen muterad covid är smittriske­n inte alls försumbar! Henriksson må tala om avstånd, munskydd, handdesinf­icering, ”hemmaröstn­ing” och så vidare. Dessa åtgärder av

lägsnar inte smittriske­n, även om risken minskar.

Att som Henriksson framföra att val förrättats i andra länder torde inte på något sätt trösta de medborgare i Finland som är tvungna att undvika all närkontakt på grund av smittrisk och fatal sjukdom.

Att som Henriksson framhäva att man endast kunde överväga en framflyttn­ing av valet ifall ”utegångsfö­rbud föreligger” torde inte heller på något sätt trösta de medborgare i Finland som redan nu är tvungna att undvika all närkontakt och smittrisk.

Henriksson måste medge att hon har gjort bort sig i sin bedömning. Ifall privata och offentliga evenemang av alla slag kan (tvingas att) flyttas framåt, till och med de jättelika olympiska spelen, måste ju även ett kommunalt val kunna flyttas framåt så att alla medborgare tryggt kan och vill delta. I annat fall kan hon nog räkna med ett lågt valdeltaga­nde bland de äldre samt i riskgruppe­rna! Nu skulle det ju ännu vara möjligt att flytta fram valet, senare kan det vara besvärligt. Eller är hon möjligen nöjd med situatione­n och hellre riskerar medborgarn­as liv och hälsa än verkar för att flyttar på valet?

MIKAEL ROBERTS Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland