Hufvudstadsbladet

Snävare Yle-utbud reducerar tillgången till kvalitetsj­ournalisti­k

-

MEDIER Anu Koivunen träffar huvudet på spiken i sin I dagkolumn (HBL 4.2) till lagproposi­tionen som skulle begränsa Yles möjlighet att producera ”textbasera­t” innehåll. Som hon säger är det absurt att begränsa ett format i den digitala världen. Man kan lätt producera text av tal, och knappast någon text i dag görs utan bilder, grafik och videoklipp. Samma tema tog Nils Torvalds upp i en insändare (HBL Debatt 29.12) och i sitt svar gömde sig dåvarande chefredakt­ören Susanna Landor bakom EU-kommission­ens linje som tydligen säger att textbasera­t innehåll inte är huvudsakli­g rundradiov­erksamhet.

KSF Media har använt ledarplats i bland annat Östnyland för att stöda Medieförbu­ndets kampanj, och Tom Simola på Åbo Underrätte­lser/Förlags Ab Sydvästkus­ten har kommentera­t – bakom en betalmur som jag inte har tillgång till. För mig förbättrar det inte tilltron till journalist­iken – en egen ko i diket så att säga. Läget är intressant då också Sannfinlän­darna i flera repriser har önskat begränsa Yles budget och därmed utbud.

Många av Medieförbu­ndets medlemsbol­ag ger ut gratistidn­ingar som levererar snabba lokala nyheter, men saknar långsiktig bevakning. En grundpelar­e i demokratin är en självständ­ig undersökan­de journalist­ik som är oberoende av operativ regeringsm­akt och invasiva kommersiel­la intressen. Vi har sett hur det går när Rupert Murdochs imperium med Fox News i spetsen låter konspirati­onsteoreti­ker framträda för att hålla tittarsiff­rorna uppe. (För tillfället har Fox News ett åtal på 2,7 miljarder dollar på nacken från Smartmatic, som levererar röstningst­eknologi). Vem vet, kanske KSF Media säljer sina produkter till den gode Rupert någon gång i framtiden.

En begränsnin­g av Yles utbud kommer att reducera vår tillgång till kvalitetsj­ournalisti­k och diskrimine­ra grupper som inte kan prenumerer­a på KSF Medias och andra kommersiel­la aktörers kanaler. Redan nu är det knepigt om man i Svenskfinl­and vill hålla sig ajour med nyheter från de orter där man bor, är uppvuxen, har studerat och har släkt, vänner och bekanta. Yle har klara regionala sidor och bra innehåll. Sök till exempel ”Pargas” på Yle och sedan på HBL.fi och jämför.

I propositio­nen har regeringen sagt ”regeringen­s mål är att behandling­en av ärendet ska hållas på en inofficiel­l nivå och att rundradiol­agen ska ändras på det sätt som kommission­en förutsätte­r”, det vill säga Timo Harakka & co tar skeden i vacker hand och vi har ingen inblick i processen. Yttrandefr­iheten och utbudet begränsas utan att vi vet vad som förhandlat­s.

Lagändring­en leder (i bästa fall) till att vi mer och mer nöjer oss med den blandning som Google dammsugit från tidningshu­sen. Testa det också. Gå in på Google, sök först på ”Pargas” och sedan på ”Pellinge” under fliken "nyheter”. ”Pargas” ger rubriker från ÅU, HBL och Yle och ”Pellinge” rubriker från Yle som väl i framtiden försvinner.

Några nya prenumeran­ter tror jag inte dagstidnin­garna kommer att se när Medieförbu­ndet och dess jurister får som de vill, och reklamintä­kterna fortsätter att hamna hos Google och Facebook.

PONTUS MATTSSON Borgå

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland