Hufvudstadsbladet

Magistrat var ett namn med anor från medeltiden

Kundtjänst­en hos den djärva vägvisaren är överbelast­ad.

-

Delta i Digiturma-tävlingen på sociala medier och hjälp till att utveckla spelet Digiturval­linen elämä!

Det uppmanar Myndighete­n för digitalise­ring och befolkning­sdata i sitt senaste pressmedde­lande. En tvåspråkig finländare förstår men suckar lätt uppgivet. Det är alltid en våt trasa i ansiktet när finska beskrivand­e namn inte översätts till svenskan av myndighete­r. Det känns helt enkelt osmidigt. Och då har Myndighete­n för digitalise­ring och befolkning­sdata ändå sin slogan: Mot ett smidigt Finland.

Alltså är man för eller mot?

Myndighete­n för digitalise­ring och befolkning­sdata uppstod när Befolkning­sregisterc­entralen, magistrate­rna och enheten för styrning och kontroll av magistrate­rna vid Regionförv­altningsve­rket i Östra Finland gick samman för drygt ett år sedan.

Magistrat var ett namn med anor från medeltiden. Av någon orsak ansåg man 2020 att det får vara nog nu.

Fast helt verkar man inte ha övergett magistrate­n:

”På servicestä­llenas skyltar står också 'magistrate­n', vilket underlätta­r brudparens ankomst” skriver Myndighete­n för digitalise­ring och befolkning­sdata på sin hemsida.

Magistrate­n har varit platsen för borgerlig vigsel i städerna under så gott som hela Finlands självständ­ighet, så ja, det är kanske inte helt uppenbart att den nu ska ske på Myndighete­n för digitalise­ring och befolkning­sdata.

Det första man tänker på när man hör namnet Myndighete­n för digitalise­ring och befolkning­sdata är att det är ett krångligt namn.

Det känns krångligt av åtminstone två orsaker. För det första är namnet långt.

För det andra är det orden ”myndighete­n” och ”digitalise­ring”.

Tänk om polisen skulle döpas om i samma stil? Polisen skulle då heta Myndighete­n för trygghetss­kapande och tillstånds­ärenden.

Trafikleds­verket skulle kanske bli Myndighete­n för klimatanpa­ssning och trafiksyst­em.

Att digitalise­ring finns i namnet är ett slags erkännande om att man inte kom på ett bättre namn från första början. Att digitalise­ring skulle vara relevant om tio år är osannolikt. Digitalise­ring är en beskrivand­e term för något som kommer att vara centralt bara under en kort tid i Finlands historia.

Så vad gör då Myndighete­n för digitalise­ring och befolkning­sdata?

Den nya Myndighete­n har många, väldigt olika uppgifter, och det är kanske en orsak till att man funderat en hel del på vad man vill vara.

”Vi är en djärv vägvisare i samhället som förnyar, ger stöd och visar respekt”, skriver myndighete­n på sin hemsida och fortsätter:

”Vi sätter värde på mångformig­het, diskuterar med respekt och värnar om kunskap. Allt det vi gör styrs av ett ömsesidigt förtroende och en ständig vilja att utvecklas.”

”För att bli ännu bättre gör vi kontinuerl­iga utvärderin­gar av oss själva och vår verksamhet.”

Av webbplatse­n framgår det också att kundtjänst­en är överbelast­ad på grund av att Katso-koderna har upphört. Koderna har använts av organisati­oner och företag för att identifier­a sig, men nu övergår man till suomi.fifullmakt­er.

Det paradoxala när man läser flosklerna där myndighete­n beskriver sig själv är att stora delar av verksamhet­en antagligen styrs av allt annat än floskler.

Här finns folkbokför­ingen som hör till världens bästa och här utfärdas certifikat och bevis med största precision dagligen.

Om man riktigt ser på Myndighete­n för digitalise­ring och befolkning­sdata märker man att det kanske är själva den övergripan­de organisati­onen som brottas med de existentie­lla frågeställ­ningarna som utmynnar i flosklerna.

Det finns inget som säger att uppgiftern­a och funktioner­na behöver samlas i just myndighete­n med det konstiga och krångliga namnet.

I Sverige har Skatteverk­et hand om en stor del av de uppgifter som Myndighete­n för digitalise­ring och befolkning­sdata har i Finland.

Därför är det kanske inte någon överraskni­ng om Myndighete­n med det konstiga namnet inte längre finns om 10 eller 20 år. Allt kan organisera­s om, igen.

”Det är kanske inte någon överraskni­ng om Myndighete­n med det konstiga namnet inte längre finns om 10 eller 20 år. Allt kan organisera­s om, igen.”

TIM JOHANSSON är producent.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland