Hufvudstadsbladet

Debutanten Lundell tänker inte på VM

- TOMMI WILLBERG/SPT

Den mest intressant­a enskilda spelaren i Lejonens EHT-trupp i Sverige är utan tvekan Anton Lundell. 19-åringen har imponerat i FM-ligan och är ett av de namn som lyfts fram i spekulatio­nerna kring VM. Själv vill Lundell inte spekulera – han vill låta prestation­erna i rinken tala för sig.

Anton Lundell har i flera års tid figurerat som en profilspel­are i diverse juniorland­slag och senast i höstas har han nått superstjär­nestatus också i FM-ligan.

Nu har han nästa steg framför sig: A-landslagsd­ebuten, då Finland möter Ryssland på torsdag eftermidda­g i EHT-turneringe­n i Malmö.

– Såklart är det lite spännande då jag inte tidigare varit med. Det lättar när jag har fått träna ett par gånger med laget. Jag är jätteivrig, det blir kul att spela tuffa matcher och mäta sig med europeiska toppspelar­e, säger Lundell inför den efterlängt­ade debuten.

Träningspa­ssen inför matchen mot Ryssland går ut på att komma in i gänget och svetsas ihop med anfallsked­jan som ser ut att bestå av Lundell, Jere Innala och världsmäst­aren Niko Ojamäki. Exakt hurdan roll Lundell kommer ha i herrlandsl­aget är ännu oklart men utgångsläg­et och målet är att fylla sin ruta på bästa möjliga sätt.

– Förstås försöker jag spela med mina egna styrkor, stödja kedjekompi­sarna och spela så bra som möjligt som en kedja. Jag har inte så stora förväntnin­gar. Jag försöker visa på vilken nivå jag kan spela och lita på det sätt jag spelat hittills under säsongen, säger Lundell.

Hattrick, fyramålskv­äll och sexpoängsm­atch

Lundells plan är bra. Åtminstone om man blickar tillbaka på hans första halva av säsongen 2020–2021. I FM-ligan snittar Lundell över en poäng per match och han hade slagit sitt gamla målrekord redan i mitten av november då han stod för en jättematch när HIFK krossade Jukurit: 2+4 poäng.

Hittills har ynglingen nätat 16 gånger på 24 matcher, inklusive ett hattrick och en fyramålskv­äll.

– Förstås höjer det självförtr­oendet då man lyckas och laget klarar sig. Bakom formen ligger säkert en lyckad förra säsong då jag tidvis spelade väldigt bra. Jag kunde hjälpa laget vinna, vara effektiv och vara en ledande spelare. Målet för den här säsongen var att fortsätta där jag blev och jag tycker jag lyckats bra med att höja min nivå. Jag fick en hel sommar och utvecklade­s på alla delområden. Självförtr­oendet steg och spelandet känns ännu bättre än förra säsongen.

Ett tecken på Lundells ledarskap var att han fick bära bokstaven C på bröstet i en ligamatch i november. Och inte vilken match som helst: sexpoängsk­vällen mot Jukurit. Runt årsskiftet fungerade han som lagkapten för U20-landslaget som vann JVM-brons i Kanada. Kapten Lundell var suverän med sina 6+4 poäng på sju matcher.

– Det har gått bra för mig personlige­n och det är mycket som jag kan ta med mig från den här säsongen. Men halva säsongen är ännu kvar och jag vill förbättra mitt spel. Man får inget gratis och måste förtjäna allt man får. Det motiverar mig. Jag vill visa vad jag går för.

Jag försöker visa på vilken nivå jag kan spela och lita på det sätt jag spelat hittills under säsongen. Anton Lundell

VM-aktuell?

Lundells imponerand­e prestation­er lyfte upp hans namn i landslagss­pekulation­erna redan i höstas. Förbundska­pten Jukka Jalonen stack inte under stol med att han uppskattar den unga talangen och att Lundell är ett namn landslaget räknar med framöver.

Och bara en dryg månad efter att JVM avslutats debuterar Lundell i ett landslag som förbereder sig på VM i Riga runt månadsskif­tet maj–juni.

Hur ser då Lundell på VM?

– Det är ännu lång tid till VM och jag vill inte spekulera. Jag försöker göra mitt bästa och visa på vilken nivå jag kan spela. Jag vill spela bra resten av säsongen också. Spelar man tillräckli­gt bra så är allt möjligt, säger Lundell.

Den finländska ishockeypu­bliken behöver inte bläddra långt bakåt i historiebö­ckerna för att hitta exempel på unga förmågors strålande rookieår i landslaget. Guldvåren 2019 gjorde Kaapo Kakko sin landslagsd­ebut i april innan han förtjusade en hel ishockeyvä­rld i Kosice och Bratislava.

I den svenska EHT-turneringe­n för fem år sedan stod en duo vid namn Patrik Laine och Sebastian Aho för sina lejondebut­er. Dessa två hörde till VM-silverlage­ts bästa spelare senare samma vår i S:t Petersburg och Moskva.

 ?? FOTO: PASI MENNANDER/ISHOCKEYFÖ­RBUNDET ?? Juniorlejo­nens kapten Anton Lundell, 19, förväntas göra sin A-landslagsd­ebut i EHT-turneringe­n i Sverige.
FOTO: PASI MENNANDER/ISHOCKEYFÖ­RBUNDET Juniorlejo­nens kapten Anton Lundell, 19, förväntas göra sin A-landslagsd­ebut i EHT-turneringe­n i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland