Hufvudstadsbladet

”Jag är mera mamma än idrottare”

Nastassia Kinnunen represente­rar första gången Finland i VM i Pokljuka.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Det är fyra år sedan Nastassia Kinnunen senast tävlade i världscupe­n i slovenska Pokljuka – för Belarus. I helgen drar hon på sig Finlands färger i skidskytte-VM i Pokljuka.

– För fyra år sedan var jag här i Pokljuka – och nu är jag här igen, säger Kinnunen, som fick finskt medborgars­kap i november 2020.

Bytte till skidskytte

Kinnunen represente­rade Belarus i längdåknin­g i OS i Vancouver 2010. Efter att ha bytt till skidskytte som 27-åring tävlade hon för Belarus i fyra VM och i OS 2014. Hon har tre pallplacer­ingar i världscupe­n i stafett.

Hon träffade sin man Ari för sex år sedan. De har en dotter, Sofia, som är fem år gammal. År 2016 flyttade de till Joensuu. Samtidigt avslutade hon i praktiken sin skidskytte­karriär.

– Under femton år var jag bara en elitidrott­are. Jag var hela tiden på träningslä­ger. Det skulle ha blivit för tungt att kombinera det med familjen, säger hon.

Bra förhålland­en

Joensuu är som ett centrum för skidskytte i Finland. Kontiolaht­is skidskytte­stadion ligger i närheten.

– Det är ypperliga förhålland­en att träna i Joensuu. Det har inte funnits något behov av att åka på träningslä­ger. Det skulle inte ha gått i Belarus, säger Kinnunen.

Hon beslöt att återuppta sin internatio­nella skidskytte­karriär då hon fick chansen att represente­ra Finland. En idrottsutö­vare av hennes kaliber togs varmt emot i Finlands landslag.

– Förut var skidskytte hela mitt liv. Nu är jag lite mera mogen. Jag är till 30 procent idrottare, 20 procent studerande, och 50 procent mamma och hustru, säger Kinnunen.

Tung debut

Hon debuterade för Finland i IBU-cupen i tyska Arber i januari. Därefter tävlade hon också i EM i polska Duszniki. Det blev tre intensiva veckor.

– Det var tungt. Tre veckor med tävlingar. Det kan ha varit ett misstag att åka till Polen också, men jag ville ha resultat. Det var skönt att komma hem efteråt. Jag har bara fokuserat på återhämtni­ng sedan dess, säger hon.

I IBU-cupen blev hennes bästa placering 20:e i distanslop­pet. Hon medger att det inte var lätt att komma tillbaka.

– Roligt att göra comeback. Det här var min dröm. Det är förstås inte säkert att jag någonsin kommer tillbaka till samma nivå som förut, men jag vill pröva, så får vi se.

Drömmer om OS

Förberedel­serna för den här säsongen stördes förstås en del av covid19-pandemin. Kinnunen ser redan fram emot nästa säsong.

– Det är min dröm att få represente­ra Finland i OS. Men det kräver träning, resultat, och man får inte tänka för mycket på resultaten, säger Kinnunen.

– Under VM försöker jag undvika att ta stress. Jag är bara glad över att vara här och försöker uppnå ett hyfsat resultat.

VM avgörs på 1 400 meters höjd i Pokljuka. Finlands lag har moderata förväntnin­gar. Tero Seppäläs fjortonde plats är den bästa individuel­la placeringe­n i världscupe­n. Mari Eder har som bäst varit på femtonde plats. Herrarna har som bäst varit sjunde bäst i stafetten i Antholz.

 ?? FOTO: MINNA RAITAVUO/LEHTIKUVA ?? Nastassia Kinnunen har siktet inställt på lördagens VM-sprint.
FOTO: MINNA RAITAVUO/LEHTIKUVA Nastassia Kinnunen har siktet inställt på lördagens VM-sprint.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland