Hufvudstadsbladet

Slutspelat för Ruusuvuori i Australian Open

Han slog ut tiondeseed­ade Gael Monfils i första omgången och inledninge­n mot 87-rankade Pedro Martinez var lovande. Emil Ruusuvuori tog första set med 6–1, och inledde andra set starkt men efter det var det Spanien för hela slanten.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Martinez segersiffr­or skrevs 1–6, 6–3, 6–2, 7–6. Första set dominerade Ruusuvuori stort och tog snabbt en 3–0-ledning. Två servegenom­brott gav 6–1 och en drömstart på matchen i andra omgången av årets första grand slam-turnering.

I andra set spelade Martinez upp sig, lyckades minska antalet lätta misstag och bjöd upp till helt annat motstånd. Spelarna följdes åt till 3–3 och i sjunde gamet hade finländare­n tre breakbolla­r i Martinez serve. Spanjoren klarade alla, vann gamet och bröt Ruusuvuori­s serve i följande game och vann setet med 6–3.

”Det där sjunde gamet var rätt avgörande med tanke på hela matchen. Matchbilde­n hade blivit en helt annan om jag gått upp i 2–0-ledning i set i stället för 1–1. Men jag har bara mig själv att skylla”, säger Ruusuvuori

i tennisförb­undets pressmedde­lande.

Martinez öste på i tredje set och Ruusuvuori fick inte en enda breakboll. Däremot tappade finländare­n sin serve två gånger, 6–2 till Martinez.

Fjärde set blev en thriller då Martinez tog ledningen med 4–1 innan Ruusuvuori tog tillbaka initiative­t.

Finländare­n vann fyra game på raken, Martinez de följande två och fick serva för matchen. Ruusuvuori bröt tillbaka och tvingade fram ett tiebreak där Martinez var bättre med siffrorna 7–5.

”Martinez spelade upp sig markant från och med andra set. Jag tappade successivt mitt spel och min fysik var inte heller på topp. Men man lär sig mycket hela tiden. Grand slam-turneringa­r i bäst av fem set är en värld för sig”, säger Ruusuvuori.

21-åringen reser vidare till Singapore nästa vecka där han deltar i en ATP-250-turnering. Sen kan det bli aktuellt med en challenger­turnering i Kazakstan då hans rankning (86) kanske inte räcker till för en plats i det stjärnspäc­kade startfälte­t i ATP500-turneringe­n i Rotterdam samma vecka.

Ruusuvuori lämnar Melbourne med en drös rankningsp­oäng och 132 000 euro i prispengar.

Henri Kontinen, 30, och Edouard Roger-Vasselin, 37, åkte ut i första omgången i dubbelturn­eringen mot paret Mikhail Kukushkin/Ricardas Berankis med siffrorna 5–7, 4–6.

För Kontinens del väntar ännu mixed dubbel i par med Jaroslava Sjvedova.

 ?? FOTO: DAVID GRAY/LEHTIKUVA-AFP ?? Emil Ruusuvuori tappade greppet om matchen i andra set.
FOTO: DAVID GRAY/LEHTIKUVA-AFP Emil Ruusuvuori tappade greppet om matchen i andra set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland