Hufvudstadsbladet

Emma Frans skrev dagbok om pandemin

En personlig berättelse från ett år som saknar motstycke. Med Alla tvättar händerna vill Emma Frans väva samman folkbildni­ng med egna reflektion­er.

- SARA HALDERT/TT kultur@hbl.fi

Forskaren och medieperso­nen Emma Frans var ett bekant namn för många svenskar redan före pandemin, och har förmodlige­n blivit det för ännu fler under det senaste året. I egenskap av doktor i medicinsk epidemiolo­gi har hon medverkat i otaliga debatter, tvprogram och tidningar och blivit många svenska mediers ”go to-person” när det gäller covid-19.

I Alla tvättar händerna – Min berättelse från året då alla skyllde på varandra skildrar Frans pandemiåre­t ur ett högst personligt perspektiv där dagboksant­eckningar varvas med reflektion­er, anekdoter och folkbildni­ng.

Strukturer­a tankar

Att det skulle bli en bok var däremot inte självklart från början – dagboksant­eckningarn­a var snarare ett sätt att strukturer­a tankarna och sammanfatt­a dagen under en hektisk och omvälvande tid. Kanske skulle de också kunna bli användbara i en eventuell bok om vetenskaps­kommunikat­ion, tänkte Emma Frans.

– Men efter ett tag kände jag att det kanske är en tillräckli­gt spännande berättelse för att ge ut i det här formatet. Jag är själv förtjust i att läsa personliga berättelse­r kring en väldigt turbulent händelse, säger hon.

Just de personliga detaljerna är dock ett litet orosmoln inför utgivninge­n av boken.

– Jag skriver ju liksom om mitt barn, min mormor, min egen ångest och mitt tvivel på mig själv. Det är många tankar som snurrar nu, hur kommer det att bli när jag möter människors blickar på Ica och de plötsligt vet en massa saker om mig? Samtidigt försöker jag hela tiden tvinga mig själv till att utvecklas och ta nya steg, säger hon.

Inflytande

Med Alla tvättar händerna ville Emma Frans väva samman folkbildni­ng och vetenskaps­utveckling­en i realtid med just den personliga berättelse­n. Bland annat får läsaren följa hur hon blir en allt mer exponerad person under året. Och det är just den exponering­en som har inneburit den största förändring­en för Frans personlige­n: hon har blivit tvungen att omvärdera synen på sig själv.

– Tidigare har jag sett mig själv som en underdog, en ung forskare som har byggt min egen plattform på sociala medier, som har rätt att veva lite. Nu har jag sakta insett att jag faktiskt kanske har både makt och inflytande, och att jag måste börja förhålla mig till det. Jag har börjat förstå att jag har ett ansvar, säger hon.

Viktiga frågor

Emma Frans stora förhoppnin­g är att Alla tvättar händerna inte

❞ Det här året har ju varit eländigt på många sätt, men en sak som är positiv är att folk nu förstår hur viktiga de här frågorna är.

ska tas emot som en strikt vetenskapl­ig bok som vänder sig till en smal läsekrets, utan att den ska läsas av ”vem som helst som gillar intressant­a berättelse­r”. En förhoppnin­g som nog kan infrias eftersom en effekt av pandemin verkar vara att intresset för folkhälsof­rågor har breddats.

– Det här året har ju varit eländigt på många sätt, men en sak som är positiv är att folk nu förstår hur viktiga de här frågorna är. Att folkhälsa är jättevikti­gt. Det här som nu har hänt belyser de svaga punkterna i samhället och vilka orättvisor som finns i världen, där det tydligt visas vilkas hälsa som prioritera­s. Tidigare har det främst gått att lyfta den här typen av frågor bland människor som ändå tittar på Vetenskape­ns värld varje vecka, säger hon.

 ?? FOTO: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT ?? ■ "Hur kommer det att bli när jag möter människors blickar på Ica och de plötsligt vet en massa saker om mig?" Emma Frans nya bok är mer personlig än hennes tidigare böcker.
FOTO: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT ■ "Hur kommer det att bli när jag möter människors blickar på Ica och de plötsligt vet en massa saker om mig?" Emma Frans nya bok är mer personlig än hennes tidigare böcker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland