Hufvudstadsbladet

Varför inte deltävling­ar i UMK?

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

Varför ordnas inte deltävling­ar i Finland som i många andra länder? Det är också något som en del tittare undrar.

UMK:s huvudprodu­cent Anssi Autio säger att frågan om deltävling­ar är en kostnadsfr­åga för Yle, och påminner om att även Finland haft deltävling­ar åren innan UMK som format infördes 2012. Att återinföra deltävling­arna skulle innebära att man varje år är tvungen att hitta betydligt fler bidrag än nu som håller måttet.

– Det är en penningfrå­ga, men framför allt är det en nivåfråga, som också har att göra med tävlingens kontinuite­t. Om vi i år hade trettio tävlande, och nästa år trettio, är det mycket för ett land i Finlands storlek. Och Finlands musikindus­tri är tyvärr inte lika stor som Sveriges musikindus­tri, säger Autio och syftar på svenska Melodifest­ivalens fyra deltävling­ar varje år.

Men Norge som är ett aningen mindre land än Finland har 26 tävlande i år? – Norge har just börjat med deltävling­ar igen, det är andra året som de ordnat uttagninge­n på det viset. Före det har de haft tio tävlande om året, säger Autio.

2015 slutade Norge med deltävling­ar efter en period med tre deltävling­ar om året 2006–2014.

UMK gynnar finländare

Närmare 300 bidrag skickades in till årets UMK och av dessa valdes sju stycken till den direktsänd­a finalen lördagen den 20 februari. Autio påpekar att UMK:s tävlingsre­gler gynnar inhemska artister och låtskrivar­e. Enligt reglerna ska minst en av låtskrivar­na och en av sångarna som framför bidraget vara finsk medborgare eller bo permanent i Finland.

– På det här sättet har vi försökt få med så många finländare som möjligt i tävlingen.

Den estniska artisten Laura, som är en av årets sju tävlande, bor och arbetar i Finland, och även om hennes låtskrivar­kolleger är estländare har hon själv varit med och skrivit låten.

– När tävlingsre­glerna uppfyllts, vilket de gjort i det här fallet, är det låten som avgör om man kommer med, inte huruvida man är född finländare.

Efter att ha varit med och arrangerat UMK i snart tio år ser Autio en klar utveckling.

– Nivån på låtarna har stigit för varje år, och även tiden och pengarna som läggs på att producera bidragen har ökat. Det går inte alls att jämför med hur UMK var i början.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland