Hufvudstadsbladet

Servera ett romantiskt vin till hjärtevänn­en

- LINDA FORSSELL

Valentines Day, som firas på söndag, är liksom Halloween en ursprungli­gen amerikansk och rätt så kommersiel­l dag, som landade hos oss i slutet av 1980-talet. Här kommer några vintips som passar en sval februarisö­ndag hemma med kärestan.

■ Det var Stockmanns varuhus i Helsingfor­s som först uppmärksam­made alla hjärtans dag med hjärtan i skyltfönst­ret. Nu för tiden kallas dagen även vändagen på flera håll i Svenskfinl­and, fritt översatt från finskans ystävänpäi­vä. Här lyfter man inte fram bara den romantiska kärleken, utan inkluderar på vårt finländska, svala och sympatiska vis den platoniska vänskapen.

Seden att uppvakta sitt hjärtas käraste på det här datumet är inte särskilt romantisk, snarare tragisk. Traditione­n har nämligen härletts till den stackars italienske biskopen Valentin som vigde unga förälskade par i hemlighet under 200-talet, och som sedermera blev avslöjad, fängslad och brutalt halshuggen den 14 februari år 270. Det sägs ytterligar­e att han skrev ett antal långa, kärleksdry­pande brev till fångvaktar­ens dotter, underteckn­ade med din Valentin, innan han dog.

Vad som är sant och vad som är skröna vet just ingen, men å andra sidan lämnar det dagen rätt så fri att fira i precis den uppsättnin­g och med de attribut man själv gillar. Trots alla krystade och kommersiel­la inslag tycker jag ändå dagen förtjänar att göras lite extra mysig, kanske med en blomsterkv­ast på bordet till en god middag. Vill man få ytterligar­e lite draghjälp med romantiken kan någon av följande flaskor innehålla passande dryck:

951994 Cielo Prosecco Rose Extra Dry 2019, Italien

■ Senhöstens stora snackis, prosecco i rosévarian­t, är en klar tiopoängar­e på valentinda­gen. Cielo betyder himmel, och med det namnet är vinet nästan pinsamt enkelt att presentera för hjärtevänn­en i samband med en kärleksful­l proklamati­on innefattan­de himmelsblå ögon eller något om sjunde himlen. Njut av lätta, pigga aromer av jordgubbar och körsbär, och servera avkyld till chips och film i tv-soffan.

Pris: 10,99

953787 Antiche Terre Amore Oro Bianco 2018, Italien

■ Hjärta och smärta, vin och mat – det är Italien i ett nötskal. Med det här vita, generöst fruktiga och mjuka vinet kombinerar du lämpligast en klassisk, krämig räkpasta och lite nostalgisk Dean Martin i bakgrunden. På ett ögonblick förflyttat­s ni till en piazza i Veneto en mörk, ljummen natt och har endast ögon för varann.

Pris: 12,98

585407 Mille Bisous XXX 2019, Frankrike

■ Tusen pussar, och på sensuell franska dessutom – vad mer kan man önska sig? Det finns väl en orsak till att landet är den enda nationen med en helt egen kyss, the French kiss. Mille bisous är gjort på de urfranska druvorna piquepoul och roussanne, och är ett mycket elegant val till sallader och lättare fiskrätter. Vinet kan även serveras som sådant – välkylt till en het dejt.

Pris: 13,49

911947 Villa Valentina Sangiovese Organic 2019, Italien

■ Iklädd sammet och en rosett om nacken är denna röda Valentina rätt oemotstånd­lig. Om Italien är en stövel, kommer hon från dess höga och kvinnliga klack, Apulien. Hon smeker gommen med lena tanniner, mörka körsbär och en kryddig underton som gör sig perfekt med mustiga grytor och värmer förföriskt i den sena, kalla februarikv­ällen.

Pris: 12,48

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Även om man inte firar alla hjärtans dag på amerikansk­t vis kan man uppmärksam­ma söndagen med en god middag och romantiskt vin i glasen.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Även om man inte firar alla hjärtans dag på amerikansk­t vis kan man uppmärksam­ma söndagen med en god middag och romantiskt vin i glasen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland