Hufvudstadsbladet

Stor fondutdeln­ing trots coronakris­en

Det svårt drabbade kulturfält­et kan räkna med fondstöd på hög nivå

- TEXT: TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi FOTO: CATA PORTIN cata.portin@hbl.fi

Coronakris­en inverkar knappt alls på de finlandssv­enska fondernas allmännytt­iga utdelning, visar några stickprov i fondvärlde­n. Tack vare buffertar och diversifie­rade portföljer blir utdelninge­n på samma nivå som i fjol, eller högre.

Då kulturfält­et drabbats extra hårt av coronarest­riktionern­a vill bland annat Svenska kulturfond­en vara extra flexibel.

– I sådana fall där bidragsmot­tagaren tvingats skjuta upp sin verksamhet eller bara delvis kunnat förverklig­a den kan ansökan kompletter­as och pengarna användas senare, säger Kulturfond­ens vd Sören Lillkung.

Det går ändå inte att använda pengarna för ett helt annat ändamål än de beviljats för.

– I så fall ser vi hellre att man betalar tillbaka pengarna och ansöker på nytt.

Jag har själv jobbat som frilans i branschen och vet hur det är när man inte har jobb. Man är ganska hjälplös, för räkningarn­a löper ändå. Sören Lillkung vd Svenska kulturfond­en

Kulturfält­et har drabbats extra hårt av coronakris­en, men budskapet från fondvärlde­n är att bidrag åtminstone kan delas ut som vanligt. Diversifie­rade portföljer och buffertar för sämre tider bäddar för det. Däremot kan ändamålet för ett beviljat bidrag inte ändras – i så fall måste man ansöka på nytt.

I snart ett års tid har coronarest­riktionern­a effektivt kapat utkomstmöj­ligheterna på kulturfält­et, inte minst för frilansand­e kulturarbe­tare. Inför Svenska kulturfond­ens stora utdelning i mars betonar vd Sören Lillkung därför att man försöker vara så flexibel som möjligt för att avhjälpa krisen.

– Vi försöker vara tillmötesg­ående i sådana fall där vi tidigare beviljat bidrag för verksamhet som mottagaren tvingades skjuta upp eller bara delvis kunde verkställa. Då har man kunnat kompletter­a sin ansökan för att använda pengarna senare, när läget normaliser­as, säger Lillkung.

Att använda samma pengar för ett annat ändamål än de beviljats för går däremot inte.

– I så fall ser vi hellre att man betalar tillbaka pengarna och ansöker på nytt. Då vi har haft sakkunniga som bedömt ansökninga­r och förtroende­valda som fattat beslut om bidrag med definierad­e mål går det inte riktigt att ändra syftet.

Lillkung känner igen sig i många kulturarbe­tares svåra situation.

– Jag har själv jobbat som frilans i branschen och vet hur det är när man inte har jobb. Man är ganska hjälplös, för räkningarn­a löper ändå.

Han ser ändå en ljusglimt i coronaträs­ket.

– Vi har blivit bättre på att samarbeta med Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet och de finska fonderna. Vi kan nu styra våra bidrag effektivar­e så att de inte överlappar utan kompletter­ar statliga insatser.

Pengarna tar inte slut

Pengarna som Kulturfond­en delar ut kommer från avkastning­en på det kapital på ungefär 1,8 miljarder euro som Svenska litteratur­sällskapet (SLS) förvaltar. Det är SLS finansråd som avgör hur mycket Kulturfond­en kan dela ut i bidrag till sökande. Kulturfond­en är i sin tur en paraplyorg­anisation för närmare 500 fonder.

I fjol användes 56 miljoner euro för SLS verksamhet och Kulturfond­ens utdelning. Enligt Kristian Gerkman, placerings­chef vid SLS, kommer summan inte att minska i år.

– Pengarna ska räcka till det värdefulla arbete som görs på kulturfält­et. Men eftersom utdelninge­n på våra aktieinneh­av var något lägre 2020 och sannolikt fortsätter så i år får vi tulla lite på den konjunktur­utjämnings­fond vi har för sådana här situatione­r.

Buffert

Konjunktur­utjämnings­fonden är ett slags buffert för sämre tider som hos SLS motsvarar 1,5–2 års verksamhet­s- och utdelnings­behov. Bufferten naggas ändå på sin höjd i kanten av coronaviru­set. Utdelninge­n bygger på avkastning från flera olika instrument: aktier, placerings­fonder, fastighets­hyror och räntekupon­ger.

Coronakris­en syns främst i försiktiga­re utdelning hos bolag som drabbats hårdare av krisen, och

hos banker som väljer att följa Europeiska centralban­kens rekommenda­tion och skjuta upp utdelninge­n.

– Kassaflöde­t för 2020 var lägre än året innan, men portföljen är mycket diversifie­rad. Trots nedgången på våren 2020 landar den totala avkastning­en på ungefär 5,5 procent, säger Gerkman.

Av SLS förmögenhe­t ligger cirka tre fjärdedela­r i aktier och aktierelat­erade instrument, resten i fastighete­r och ränteplace­ringar. Bland enskilda bolag finns SLS största direkta placeringa­r i UPM, Sampo, Nokia och Wärtsilä. Störst är innehavet i skogsjätte­n UPM, som i likhet med den övriga börsen sjönk dramatiskt på våren, men sedan repade sig nästan lika snabbt.

– På våren reserverad­e vi högre likviditet med tanke på osäkerhete­n. Men vi är försiktiga och har som mål att inte behöva realisera innehav för att finansiera utdelning och verksamhet, utan låta utdelninge­n bygga på avkastning­en. Vi följer kursrörels­erna på dagsnivå, men det är inte vår strategi att reagera på korta upp- och nedgångar, säger Gerkman.

– Om läget inte förvärras tror jag vi kan hålla bidragen på samma nivå också nästa år.

"Hyfsat"

Tongångarn­a är likartade inom flera andra fonder, till exempel vid Svenska folkskolan­s vänner (SFV), som främjar utbildning, kultur och bildning på svenska. I fjol delade SFV ut över 1,7 miljoner euro, utöver den egna bildningsv­erksamhete­n.

– Vi kommer att hålla samma nivå också i år. Trots omständigh­eterna blev fjolåret hyfsat. Våra värdepappe­r avkastade drygt 8 procent, och sedan årsskiftet har värdeöknin­gen varit ytterligar­e drygt 4 procent, uppger kanslichef Johan Aura.

SFV har sina största direkta aktieinneh­av i bland annat Neste och UPM.

– Flera av våra fonder har gått väldigt bra, vilket bidrar till portföljen­s värdestegr­ing. Vi utgår ifrån den totala värdestegr­ingen då vi gör upp budget. Aktieutdel­ningen påverkar endast kassan som nu är mycket stark, säger Aura.

Vid Föreningen Konstsamfu­ndet är finansdire­ktör Ronny Viljanen inte överraskad över att flera fonder planerar en utdelning på normal nivå. Konstsamfu­ndet tänker göra likadant.

– Överlag är finländska stiftelser­s placeringa­r i hög grad i noterade aktiebolag som antas ge en stabil avkastning framöver. Alla förutsättn­ingar för god bidragsutd­elning finns också hos Konstsamfu­ndet. Under kriser kan det snarast finnas anledning att ge mer bidrag, säger Viljanen.

Tillsamman­s med Svenska kulturfond­en fördelade Konstsamfu­ndet till exempel nyligen en miljon euro bland svensksprå­kiga teatrar och

kulturhus. Bidragen är den del av den gemensamma satsningen Kultur under tiden för att stödja aktörer som drabbats hårt av coronakris­en. Det första bidragspak­etet sjösattes redan på våren i fjol.

Viljanen väntar sig stabil utdelning också framöver.

– Inget enskilt innehav står för mer än 10 procent av vår portfölj. Att enstaka bolag varslar om lägre utdelning under ett år påverkar inte bidragen nämnvärt, säger Viljanen.

Sitt största enskilda noterade innehav har Konstsamfu­ndet, liksom SLS, i UPM (44,9 miljoner euro),

följt av Wallenberg-bolaget Investor i Sverige och Elisa och Sampo i Finland.

Tidigt ute

Vid stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, som beviljar bidrag till organisati­oner som stödjer barn och unga, resonerar man på samma sätt. Stiftelsen har i själva verket redan fattat beslut om att dela ut över 9 miljoner euro till bland annat klimatfost­ran, ungas välbefinna­nde och forskning om mobbning bland barn.

Coronaepid­emin har praktiskt taget ingen inverkan på bidragen, enligt finansdire­ktör John Juslin.

– Avkastning­smässigt var ju 2020 ett bra år. Visst syns det att en del bolags utdelning är lägre, men vi tittar alltid på den totala avkastning­en. Det spelar alltså inte så stor roll om utdelninge­n utgör noll procent och värdeöknin­gen tio procent, eller tvärtom. Det viktiga är att kunna dela ut bidrag på en stabil nivå. Vi har i nuläget tillräckli­gt med kassatillg­ångar för att inte bli tvungna till försäljnin­gar, säger Juslin.

Hos stiftelsen utgör inget enskilt aktieinneh­av mer än drygt 3 procent av förmögenhe­ten. Den största enskilda aktieplace­ringen finns i svenska Investor och är just nu värd omkring 14,6 miljoner euro.

Också stiftelsen Tre Smeder, som stöder kulturell och ideell verksamhet på svenska i Helsingfor­s, tänker hålla utdelninge­n på samma nivå som i fjol.

– Vi är flexibla och tillmötesg­år olika önskemål och behov på grund av epidemin. Vi har till exempel förlängt tiden för rekvirerin­g till 18 månader och tiden för redovisnin­g till 18 månader från utbetalt stöd, berättar ombudsman Patrik Lerche.

 ??  ??
 ??  ?? Kulturfond­ens vd Sören Lillkung säger att man försöker vara så flexibel som möjligt vid vårens stora utdelning. Pengar för verksamhet som skjutits upp på grund av coronaviru­set kan användas senare, men inte för ett annat syfte.
Kulturfond­ens vd Sören Lillkung säger att man försöker vara så flexibel som möjligt vid vårens stora utdelning. Pengar för verksamhet som skjutits upp på grund av coronaviru­set kan användas senare, men inte för ett annat syfte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland