Hufvudstadsbladet

Sociala medier väntas spela avgörande roll i kommunalva­let

De traditione­lla kampanjtäl­ten på torgen i städer och kommuner kommer lysa med sin frånvaro inför vårens kommunalva­l. Kandidater­na måste hitta andra vägar att nå väljarna, och en skickligt genomförd kampanj på sociala medier kan vara skillnaden mellan suc

- JONATAN SPARV nyheter@hbl.fi

På grund av coronaläge­t och de medföljand­e restriktio­nerna behöver partierna och kandidater­na fundera lite extra på sina kampanjer inför vårens kommunalva­l. Att kunna använda sig av sociala medier för att nå ut med budskap till väljarna är nu viktigare än någonsin.

Kim Strandberg, professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi i Vasa, forskar bland annat i hur valkampanj­er drivs online och på sociala medier. Enligt honom kommer sociala medier ha en större roll än tidigare i vårens kommunalva­l, främst på grund av det rådande läget.

– I år går det inte att ordna fysiska möten i samma utsträckni­ng som tidigare, så det är klart att det kommer ha stor betydelse hur man driver sin kampanj på sociala medier.

Elisa Kannasto är avhandling­sforskare vid Vasa universite­t och forskar bland annat i hur valkampanj­er drivs på Facebook. Även hon är övertygad om att sociala medier kommer ha stor betydelse i vårens val.

– Det är oundviklig­t med tanke på situatione­n. Det viktiga för kandidater­na är hur de framställe­r sig själva i de digitala kanalerna och hur de skapar en dialog med väljarna.

Skillnad mellan kommuner

Strandberg tror att betydelsen kommer vara olika från kommun till kommun.

– I de mer urbana kommunerna, där sociala medier är en större plattform, kommer betydelsen så klart vara stor. Men majoritete­n av Finlands kommuner är ändå landsbygds­kommuner. Där är det inte lika hett med sociala medier.

I Helsingfor­s tror han att partierna och kandidater­na kommer satsa hårt på att driva sina kampanjer via sociala medier. När det gäller landsbygde­n är han inte lika övertygad.

– I de mindre kommunerna tror jag annonser i tidningar, både tryckta och digitala, kommer vara viktigare än i tidigare val.

Kannasto är delvis av samma åsikt.

– I de mindre kommunerna där alla känner alla är sociala medier kanske inte lika viktigt. Men vill man nå de yngre väljarna kan det nog ändå löna sig att satsa på en digital kampanj.

Rekrytera influerare?

Det rådande läget kan fresta partierna att rekrytera kandidater med många följare på sociala medier, för att nå ut till en större publik.

– Det kan vara en logisk strategi. Vi har redan sett exempel på influerare som ställer upp för olika partier, säger Kim Strandberg.

Elisa Kannasto håller med, men tycker att det viktigaste är att kompetense­n finns inom partierna.

– Rekryterin­g av influerare inför val har blivit allt vanligare. Det är oerhört viktigt för partierna att ha kunskap om hur man på bästa sätt framför sina budskap digitalt.

Att bygga upp ett kontaktnät åt en kandidat som inte har ett färdigt nätverk på sociala medier, med endast två månader kvar till valet, är i stort sett omöjligt, menar Strandberg. Därför kan det vara vettigt att ta in redan etablerade influerare.

Det kan även vara svårare än vanligt för nya kandidater att driva sin kampanj inför vårens val, vilket kan leda till att partierna vill ha fler redan etablerade kandidater än vanligt.

– Eftersom det nu är svårare att visa upp sig för väljarna så kan det vara smart att satsa mer på kandidater som folk känner till sedan tidigare, säger Strandberg.

Å andra sidan kan de färska, ofta lite yngre kandidater­na bidra med kunskap om sociala medier som veteranern­a saknar.

– De kan hjälpa partierna att nå ut till en annan målgrupp, säger Kannasto.

Kräver nytänkande

Att driva sin kampanj i små skalor, det vill säga träffa väljare på torg och bensinmack­ar, kommer inte vara möjligt i samma utsträckni­ng i vår. Det gör det digitala satsningen än viktigare.

– Virusläget tvingar politikern­a att tänka i nya banor när de ska lägga upp sina kampanjer, säger Strandberg.

– Det är på sociala medier man kommer kunna träffa folk inför valet. Detta kommunalva­l lär bli det första digitala kampanjtäl­tet, säger Kannasto.

Hur skulle du driva din kampanj om du var kandidat? – Jag skulle nog satsa på sociala medier. Jag skulle fundera på vilka sociala medier jag vill fokusera på och vilket budskap jag vill förmedla. Ska budskapet vara samma i alla kanaler, eller ska jag anpassa det enligt målgrupp? säger Strandberg.

– Jag skulle välja ut de digitala kanaler jag vill satsa på för att nå mina målgrupper. I dem skulle jag försöka vara så närvarande och äkta som möjligt och kombinera känslomäss­igt innehåll med fakta och viktiga frågor, säger Kannasto.

Hon tror att folk har börjat tröttna på alla digitala möten efter snart ett år, och att det därför blir ännu viktigare att skapa innehåll som tilltalar.

– Det räcker inte längre med att vara aktiv på sociala medier. Politikern­a måste tänka i nya banor och vara kreativa.

 ?? FOTO: TWONIX/MOSTPHOTOS ??
FOTO: TWONIX/MOSTPHOTOS
 ?? STRANDBERG
FOTO: KIM ?? Kim Strandberg, professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi i Vasa, säger att man kan nå väldigt specifika målgrupper om man driver sin kampanj skickligt på sociala medier.
STRANDBERG FOTO: KIM Kim Strandberg, professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi i Vasa, säger att man kan nå väldigt specifika målgrupper om man driver sin kampanj skickligt på sociala medier.
 ?? FOTO: ANNA TERVAHARTI­ALA ?? Elisa Kannasto forskar i hur valkampanj­er drivs på Facebook. Enligt henne kommer vårens kommunalva­l till stor del handla om hur väl kandidater­na kan skapa en bild av sig på sociala medier.
FOTO: ANNA TERVAHARTI­ALA Elisa Kannasto forskar i hur valkampanj­er drivs på Facebook. Enligt henne kommer vårens kommunalva­l till stor del handla om hur väl kandidater­na kan skapa en bild av sig på sociala medier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland