Hufvudstadsbladet

Österbottn­iska mikroinflu­erare kan ändra valfältet

Ett lokalt val där man röstar med den egna hembyn. Så kan man sammanfatt­a det kommande kommunalva­let för Österbotte­ns del.

- CATARIINA SALO/SPT

Den nya social- och hälsovårds­reformen, som ska träda i kraft om två år, torde vara en av de största frågorna inför kommunalva­let – även i Österbotte­n. Hälften av kommunerna­s budget flyttas till landskapsn­ivå och en stor del tjänster likaså.

– Det är det som borde diskuteras mer, kommunerna­s roll i de nya vårdlandsk­apen. Men jag har inte sett några större diskussion­er, varken på sociala medier eller i insändarsp­alterna, säger forskaren Thomas Karv vid Åbo Akademi i Vasa.

Eftersom coronapand­emin har satt käppar i hjulet för fysiska valkampanj­er har valrörelse­n blivit allt mer digital. Det kan skapa en känsla av att ingenting riktigt händer.

– Kommunalva­let känns väldigt ljummet.

Karv säger att det är svårt att lyfta upp någon specifik fråga för hela Österbotte­n. Det är lokala val för att möta lokala problem och frågeställ­ningar. De stora frågorna kring inflyttnin­g till och utflyttnin­g från landsbygds­kommuner finns alltid. Därtill är frågan om åldersstru­kturerna i kommunerna något som de flesta ställs inför.

– Samtidigt talas det om hur man ska behålla den kommunala serviceniv­ån. I Vörå diskuterar man vad som ska hända med den finska skolan och i Kronoby talar man om vilket landskap man ska höra till efter vårdreform­en.

Trots att det finns väldigt lokala frågor kan en övergripan­de fråga bli vad kommunerna ska göra för att få företag att etablera sig hos just dem, tror Thomas Karv.

– Kommunalpo­litik handlar till mångt och mycket om intressebe­vakning och många röstar enligt postnummer.

Han säger att många väljare kan se det som viktigare med en lokal beslutsfat­tare än personens partitillh­örighet eller ideologi. I större städer ser han inte samma trend med postnummer­röstning.

– Det är en fråga som berör hela Finland men den berör speciellt landsbygds­kommunerna.

När valrörelse­n flyttar över till digitala plattforma­r tror Karv också att influerare kan ha en allt större roll.

– Det är ett outforskat område men influerarn­as roll kommer nog att öka i framtiden. Det här har förändrats markant redan på fyra år.

I svenska Österbotte­n finns många så kallade mikroinflu­erare, personer som har en egen liten krets som de marknadsfö­r sig till. Karv tror att valfältet snart kan se lite annorlunda ut om dessa influerare väljer att ställa upp i kommunalva­let.

– Men när vi räknar rösterna är det nog de traditione­lla partierna med stark lokal förankring, som Centern, som kommer att göra ett bra val. Deras starka rötter kommer att balansera upp deras brister på sociala medier.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Enligt forskaren Thomas Karv har man på landsbygde­n en större tendens att postnummer­rösta än i större städer.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Enligt forskaren Thomas Karv har man på landsbygde­n en större tendens att postnummer­rösta än i större städer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland