Hufvudstadsbladet

Vårdreform­en central fråga i Egentliga Finland

Vårdreform­en kommer att vara en nyckelfråg­a när väljarna i Egentliga Finland skriver sitt kandidatnu­mmer på röstsedeln. Trots att kommunalva­let egentligen handlar om nästan 300 olika val finns det en del faktorer som binder ihop vissa områden.

- CATARIINA SALO/SPT

Hur vården ska organisera­s när den nya vårdreform­en träder i kraft kommer att vara en omspännand­e fråga för Egentliga Finland de kommande åren. Forskaren Siv Sandberg vid Åbo Akademi tror att det också kommer att synas i kommunalva­let.

– Vi har ju redan ett sjukvårdsd­istrikt men man har varit passiv med att fundera på hur vägen framåt ser ut, säger Sandberg.

Enligt det beslut som den sittande regeringen fattade i början av perioden kommer vården att flyttas från kommunerna till välfärdsom­råden. Det kommer att påverka alla Finlands kommuner, men i olika utsträckni­ng. På olika håll finns också olika utmaningar med den kommande reformen.

Efter att regeringen Sipiläs vårdreform kraschade har man inom Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt varit långsam med att planera framåt. Därför tror Sandberg att vårdreform­en kommer att bli en stor fråga för regionens kommuner och beslutsfat­tare.

– Det har ju också en stor betydelse för små kommuner som Kimitoön och Pargas som organisera­r vården i egen regi.

Den utvidgade läroplikte­n är en annan stor fråga som kommer att påverka kommunerna efter valet. I höst ska den första årskullen unga fortsätta till andra stadiet för obligatori­ska studier. Ungas välbefinna­nde är en ständigt aktuell fråga, men den har betonats speciellt mycket under coronapand­emin när många skolor gått över till distansund­ervisning.

– Ungas välbefinna­nde är säkert aktuellt, men frågan är hur man förankrar den och vad man tänker att kommunerna kan göra. Vi har läroplikts­frågan och stödfunkti­oner kring utbildning­en och sysselsätt­ande åtgärder, kommunerna har ju ett delansvar i sysselsätt­ningen.

Skärgården vädrar optimism

En av de stora omställnin­gar som coronapand­emin fört med sig är att finländarn­a börjat längta till landet. I skärgården vädrar man optimism på den fronten.

– Jag tycker mig ha märkt att Pargas och Kimitoön ser optimistis­kt på folks avvikande boendepref­erenser. Man hoppas kunna smida på det här att folk vill bo utanför städerna.

I Åbo och kranskommu­nerna är det ändå generella stadsplane­ringsfrågo­r och frågor om trafiken som kan vara de avgörande i valet.

– Vi kan inte bortse från att valet i Åbo är ett borgmästar­val. Där ser vi säkert ett tydligare linjeval mellan partierna.

Siv Sandberg tror att de ideologisk­a skillnader­na tydligast kan komma fram i synen på trafikfråg­orna, hur man planerar för kollektivt­rafiken och privatbili­smen.

– I servicefrå­gorna har man nog en ganska stor konsensus.

Vi kan inte bortse från att valet i Åbo är ett borgmästar­val. Där ser vi säkert ett tydligare linjeval mellan partierna. Siv Sandberg forskare vid Åbo Akademi

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Forskaren Siv Sandberg tror att en av de ideologisk­a frågor där de största skillnader­na finns är frågor om kollektivt­rafik och privatbili­sm. Arkivbild från Idrottspar­ken i Åbo.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Forskaren Siv Sandberg tror att en av de ideologisk­a frågor där de största skillnader­na finns är frågor om kollektivt­rafik och privatbili­sm. Arkivbild från Idrottspar­ken i Åbo.
 ?? F O T : E R I K S A N D S T R Ö M / S P T ??
F O T : E R I K S A N D S T R Ö M / S P T

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland