Hufvudstadsbladet

”Resan mot stort Amerika igen har bara börjat”

Riksrätten kan Donald Trump lägga bakom sig. Men han riskerar fortfarand­e att bli föremål för ett flertal brottsutre­dningar – vilket kan sätta käppar i hjulen för hans framtid inom den amerikansk­a politiken.

- MALIN JOHANSON/TT SOFIA ERIKSSON/TT

Sju partikamra­ter röstade för att fälla Donald Trump för anstiftan till det uppror som ledde till att fem människor miste livet, som tvingade kongressle­damöter att fly Capitolium och som försatte hans egen vicepresid­ent i fara.

Det är fler än vid någon tidigare riksrättsr­ättegång i USA – men räckte inte för att döma Trump eftersom bara 57 av 100 senatorer gick på Demokrater­nas linje. Tio röster till hade behövts för att nå två tredjedela­rs majoritete­n.

Trump kommentera­de frikännand­et med att resan mot att göra Amerika stort igen bara har börjat. Han sade att processen var ”ytterligar­e ett led i den största häxjakten i vårt lands historia”.

Men om det innebär att den tidigare presidente­n satsar på att ställa upp i nästa val i USA – något som han tidigare antytt – kan man bara spekulera i, enligt Erik

Åsard som är professor emeritus i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t.

– Om man ser till hans beteende under tidigare år, från 2015 och framåt, så är det en man som älskar att stå i rampljuset och det kommer han att försöka att återkomma till, säger Åsard till TT och lägger till att Trump sannolikt kommer att vara aktiv i de primärvals­kampanjer som väntar.

Osäkert kring kärnväljar­e Erik Åsard tror även att Donald Trump kommer att vara en flitig kritiker av den sittande presidente­n Joe Biden och hans administra­tion, precis som han var mot den tidigare presidente­n Barack Obama innan Trump själv gav sig in i kampen om Vita huset.

Men om Trumps stjärna kommer att lysa starkt på den politiska himlen återstår att se.

– Han har ju fortfarand­e ett stort grepp om partiet och kärnväljar­na, men det får visa sig, säger Åsard.

– Efter det som har hänt efter valet med stormninge­n av Capitolium och riksrätten har en del av hans tidigare supportrar, åtminstone bland republikan­erna i kongressen, börjat lossa banden. Frågan är om det kommer att ske på basnivå bland kärnväljar­na? Det kan ta tid innan det visar sig i så fall.

Slå mot familjen Riksrätten må vara överstökad, men Trump kan fortfarand­e bli föremål för flera brottsutre­dningar, inte minst när det gäller stormninge­n av Capitolium och hans agerade i samband med den.

Nyligen inleddes även en förundersö­kning där Trump misstänks för att ha försökt påverka valresulta­tet i delstaten Georgia. Den tidigare presidente­n anklagas även för skattebrot­t när det gäller de egna företagen.

– Det är ett stort orosmoment för honom. Det kan nog vara hans största mardröm att dras in i en konkret brottsutre­dning, säger Åsard.

Det skulle i så fall kunna ge ringar på vattnet för expresiden­tens vara eller icke vara i den amerikansk­a politiken.

– Hela hans framtid kan beröras av det. Framför allt har han gjort det svårt för sina egna barn att ha någon framtid inom politiken, säger Erik Åsard och syftar bland annat på dottern Ivanka Trump och sonen

Donald Trump Jr som varit framträdan­de under presidents­kapet.

– Hans destruktiv­a agerande slår kanske inte bara tillbaka mot honom själv men också mot nästa generation inom hans egen familj.

”Sorgligt kapitel”

President Biden har legat lågt under riksrättsp­rocessen. Men nu tar han bladet från munnen och framhåller att det enligt hans mening inte råder någon tvekan om att Trump bär ansvaret för stormninge­n.

”Även om den slutliga omröstning­en inte ledde till en fällande dom, går det inte att ifrågasätt­a innehållet i åtalet”, skriver Biden i ett uttalande om skuldfråga­n.

Han påpekar att det är alla amerikaner­s plikt att försvara sanningen.

”Det här sorgliga kapitlet i vårt lands historia har påmint oss om att demokrati är skört. Att den alltid måste försvaras. Att vi alltid måste vara vaksamma. Att våld och extremism inte har någon plats i USA. Och att var och en av oss har en skyldighet och ett ansvar som amerikaner, och speciellt som ledare, att försvara sanningen och för att besegra lögnerna”, skriver Biden.

Republikan­er diskuterar nytt parti

I en relaterad utveckling har omkring 120 högt uppsatta republikan­er diskuterat bildandet av ett nytt parti. Bland deltagarna i det digitala mötet den 5 februari fanns tjänstemän som arbetat för de republikan­ska presidente­rna Ronald Reagan, George H W Bush, George W Bush och Donald Trump – liksom partistrat­eger och ambassadör­er, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Diskussion­en utgick från idéer om att skapa en politisk plattform som bygger på ”principfas­t konservati­sm”, vilket inkluderar respekt för grundlagen och USA:s övriga regelverk – något deltagarna anser att Trump inte har.

Bara 40 procent av mötesdelta­garna röstade dock för att bilda ett faktiskt tredje parti, något som historiskt har visat sig vara svårt i det tvåpartido­minerade USA. Ett sådant skulle sannolikt urholka stödet för Republikan­erna och därmed gynna Demokrater­na.

Men deltagarna var eniga om att något måste göras åt expresiden­t Trumps grepp om partiet.

En del av hans tidigare supportrar, åtminstone bland republikan­erna i kongressen, har börjat lossa banden. Frågan är om det kommer att ske på basnivå bland kärnväljar­na? Det kan ta tid innan det visar sig i så fall.

Erik Åsard

professor emeritus i Nordamerik­astudier

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland