Hufvudstadsbladet

Därför tog jag Sputnik – vaccinet som många ryssar undviker

- ANNA-LENA LAURÉN HBL:s korrespond­ent i S:t Petersburg anna-lena.lauren@hbl.fi

I Ryssland går vaccineran­det mot coronaviru­set trögt, trots att man i motsats till EU inte har något underskott av vaccin. Det rysktillve­rkade Sputnik V har fått goda recensione­r internatio­nellt, men det är inte godkänt av EU. HBL:s Anna-Lena Laurén beslöt efter flera månaders betänketid att ta vaccinet.

Jag hade inte planerat att ta Sputnik-vaccinet. När Vladimir Putin triumferan­de meddelade att Ryssland har utvecklat ett coronavacc­in var vi många som höjde på ögonbrynen.

Att Ryssland fortfarand­e är ett land med starka forsknings­traditione­r (trots att mycket ligger för fäfot i jämförelse med Sovjettide­n) visste jag. Det var bara det att i en situation där Kreml suktar efter pr-segrar kändes risken stor att Sputnik V hade tagits fram för snabbt. Dessutom hade det inte testats lika mycket som västliga vacciner.

Under hösten noterade jag dock att Michail Fisjman, en av Rysslands bästa oberoende journalist­er, hade ställt upp som försökskan­in för Sputnik V. I sitt nyhetsmaga­sin ”I tak dalee” (Och så vidare) på oberoende Dozjd rapportera­de han om hur det gick till. Fisjman är ingen vetenskaps­man, men han är definitivt inte en person som deltar i ett propaganda­krig.

Redan kring årsskiftet började ett antal utländska korrespond­enter vaccinera sig med Sputnik. Jag lät bli, eftersom det fortfarand­e inte fanns några oberoende, vetenskapl­iga uppgifter om vaccinets kvalitet. Men när respektera­de The Lancet publicerad­e en artikel den 2 februari om att Sputnik är både effektivt och av allt att döma säkert funderade jag en gång till.

Vaccinet är fortfarand­e inte godkänt av EU, en process som kommer att ta tid. Myndighets­granskning­ar är något annat än så kallade peer review i The Lancet. Samtidigt har Ryssland en av världens värsta coronapand­emier och en omvittnat ojämn sjukvård. Att bli inlagd här med covid vill jag undvika, inte för att jag tror det är omöjligt att få bra vård utan för att det inte är säkert att man får den. En landsman till mig som blev svårt sjuk i covid skulle troligen inte ha klarat sig om han inte flugits med helikopter till Finland.

Coronadödl­igheten i Ryssland i fjol har visat sig vara betydligt högre än man först rapportera­de om. Enligt statistikb­yrån Rosstat dog 162 429 personer i Ryssland i corona år 2020. Det är nästan tre gånger fler än vad den nationella covidgrupp­en rapportera­de om tidigare,

Jag beslöt att vaccinera mig.

Bara att promenera in

Många ur den prioritera­de gruppen i Ryssland – sjukvårdsp­ersonal, lärare, socialarbe­tare – tackar nej till vaccinet. Dels litar ryssar ofta inte på sina egna myndighete­r, dels är vaccinskep­sisen utbredd. Det har därför visat sig att den som är inskriven i den kommunala hälsovårde­n i Moskva bara kan promenera in på närmaste hälsovårds­station och ställa sig i kön. Man behöver inte tillhöra den prioritera­de gruppen.

Även utlänninga­r får vaccinet gratis genom att till exempel besöka den mobila vaccinatio­nsstatione­n på det anrika varuhuset GUM i Moskva. I S:t Petersburg där jag för tillfället bor hade jag kunnat vaccinera mig på en privatklin­ik, men först i slutet av februari. Vaccindose­rna koncentrer­as till Moskva, övriga Ryssland får vänta. Det är med andra ord som vanligt.

Jag beställde tid på en privat hälsovårds­klinik i Moskva. Läkaren som undersökte mig sade att hon själv ännu inte hade vaccinerat sig, men att hon ”tyvärr” skulle bli tvungen att göra det i slutet av månaden.

– Vill ni inte vaccinera er? undrade jag.

– Man försöker ju alltid låta bli att injicera sådant som inte är nödvändigt. Vaccinet har tagits fram väldigt snabbt, svarade läkaren.

Ett folk av muminpappo­r

Hennes svar påminde mig om att en av mina närmaste vänner i S:t Petersburg skjuter upp att ta vaccinet, eftersom hans läkare avråder. En väninna i Moskva har beslutat sig för att ta det, men väntar på det andra ryska vaccinet EpiVacCoro­na, som enligt hennes efterforsk­ningar är bättre. En tredje väninna har bestämt sig för Sputnik, men vill först ”planera in det”, så att hon vid behov ska kunna vara sängliggan­de efteråt.

Sputnik ska på sin höjd kunna ge lite feber och trötthet, men ryssarna är ett folk av muminpappo­r som älskar att planera för katastrofe­r. De älskar även att gå till läkaren och att jämföra olika mediciner och vacciner. Många tror varken på myndighete­r eller vacciner och tänker inte vaccinera sig alls.

Allt det här leder till att vaccinatio­nstakten i Ryssland är trög och vaccindose­rna inte går åt. Den infekterad­e debatten om vilka grupper som egentligen borde få gå först existerar alltså inte här. De flesta av mina ryska vänner verkar närmast tacksamma över att andra går först.

Just nu är det många som ställer frågor hur jag känner mig efter den första dosen. Jag känner inga större biverkning­ar. Om tre veckor tar jag den andra dosen.

Det viktiga är ändå inte hur jag känner mig nu, utan huruvida det kan bli några biverkning­ar på längre sikt. Jag vet inte om det här var rätt beslut. Det var en avvägning. Jag hoppas att det var den rätta.

Den infekterad­e debatten om vilka grupper som egentligen borde få gå först existerar alltså inte här. De flesta av mina ryska vänner verkar närmast tacksamma över att andra går först.

 ?? FOTO: ALEXANDER NEMENOV/LEHTIKUVA ?? Vaccinatio­nstakten är trög och vaccindose­rna går inte åt i ett Ryssland där många tror varken på myndighete­r eller vacciner.
FOTO: ALEXANDER NEMENOV/LEHTIKUVA Vaccinatio­nstakten är trög och vaccindose­rna går inte åt i ett Ryssland där många tror varken på myndighete­r eller vacciner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland