Hufvudstadsbladet

Fritid = fri tid?

"Har vi förlorat vår fritid? Kampen för fritiden har dekollekti­viserats, det vill säga gjorts till en personlig angelägenh­et."

- PETER STADIUS är professor i Nordenstud­ier vid Helsingfor­s universite­t.

En av arbetarrör­elsens synligaste krav var en gång i tiden åtta timmar arbete – åtta timmar fritid – åtta timmar vila. Rätten till en meningsful­l fritid med rekreation och utveckland­e hobbyer kom efter en seg kamp. Med tiden skapades ett slags samhällsbe­främjande kretslopp där bibliotek, idrott och annan föreningsv­erksamhet medverkade till att lägga grunden för rätt stabila samhällen. Åtminstone i Norden har man varit bra på att skapa en fritidskul­tur för så många som möjligt. Industrise­mestern har inte mera samma kanoniska status, men fortfarand­e semestrar vi bra mycket mera än våra indiska och nordamerik­anska bröder och systrar i den globala ekonomins grottekvar­n. Inte heller ser man finansvalp­ar sovandes i metrouppgå­ngar som i Tokyo.

Tid är pengar sägs det. Tiden har också sin egen kulturhist­oria. Det effektiva utnyttjand­et av tiden är en av nycklarna till det industriel­la genombrott­et. Elljuset möjliggjor­de att man kunde arbeta under dygnets och årets alla timmar. Bara människans fysiska begränsnin­gar var ett hinder. I det förmoderna rurala samhället var tiden långsammar­e, mera stillaståe­nde och cyklisk. Svårare att omsätta i vinst. Men det moderna livets linjära tidsuppfat­tning betydde att tron på evig tillväxt tedde sig som en realistisk möjlighet. Därav kampen för fritiden.

Den franska historiker­n François Hartog talar om den moderna tidsregime­n, med vilken han menar att den som kontroller­ar och discipline­rar tiden kan tillskansa sig ekonomisk och samhälleli­g makt. Tanken att ersätta den arbetande människan med effektivar­e varelser som inte behöver semester var följaktlig­en logisk. Ordet robot skapades och myntades av den tjeckoslov­akiska författare­n Karel Capek i pjäsen Rossum’s Universal Robots 1920. Ordet har sin slaviska etymologi knutet till arbete och i pjäsen är dessa robotar arbetare som har förlorat sin mänskliga själ. Det säger sig självt att Capeks perspektiv var kritiskt. När robotarna blev verklighet inom industrin sågs de både som ett hot och som en befrielse för den arbetande människan.

Samma gäller digitalise­ringen. Gränser försvinner, informatio­nsutbytet kan inte kontroller­as på samma sätt. Hela världen är tillgängli­g med några klick. Samtidigt har det höjts röster för att digitalise­ringen är en upprepning av den discipline­ring av tiden som industrial­ismen en gång innebar. De flesta läsare kommer att känna igen detta: att vara nåbara dygnet runt hela veckan, att förväntas svara på e-post genast, att ständigt vara i beredskap för en synbarlige­n gränslös expansion av möjlighete­r, verksamhet och arbete.

Har vi förlorat vår fritid? Kampen för fritiden har dekollekti­viserats, det vill säga gjorts till en personlig angelägenh­et. I dags- och veckopress­en på nätet kan vi ta del av tips om hur man varvar ner och hittar sin inre ro och inte stressar ihjäl sig. Själv har jag som många andra numera en sportklock­a på min arm. Dess förmåga att visa var jag gått, skidat och sprungit är fenomenal, samt hur många kalorier jag bränt och med vilken frekvens mitt hjärta slagit. Men än så länge får den inte berätta för mig att jag numera sover lite sämre än vad jag gjorde som yngre. Det vet jag redan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland