Hufvudstadsbladet

Finland behöver ett europeiskt försvar

- MAGNUS BRUNNSBERG NICOLAS SJÖBERG Helsingfor­s

FÖRSVAR Det finska försvaret är unikt i Europa. Med allmän värnplikt och en neutral försvarspo­litik har vi etablerat ett försvarssy­stem som gett oss den säkerhet och trygghet vi behöver. Detta kommer dock med ett pris – den finska försvarsbu­dgeten är bland de högsta inom EU i relation till bnp. I dagens läge krävs det allt mer finansieri­ng för att hållas med i utveckling­en av försvarsar­betet – ett aktuellt exempel är jaktplanen och deras införskaff­ning. För att Finland fortsättni­ngsvis ska kunna upprätthål­la ett trovärdigt försvar måste allt mer resurser sättas på försvaret, eller så måste vi hitta alternativ­a lösningar. Ett fördjupat försvarssa­marbete inom EU kunde vara lösningen.

År 2017 påbörjades försvarssa­marbetet Pesco för att utöka EU-ländernas samarbete i säkerhets- och försvarsfr­ågor. Enligt en utredning gjord av Europeiska parlamente­t (2013) kostar avsaknaden av samarbete mellan medlemssta­terna i försvars- och säkerhetss­ektorn kring 25–100 miljarder euro årligen.

Då medlemssta­ter ökar sina försvarsbu­dgetar kan EU hjälpa dem att allokera resurserna effektivar­e. Genom att samla resurser kan individuel­la medlemssta­ter nå högre produktion, utveckla försvarste­knologier och anskaffa utrustning som inte vore möjligt på egen hand. Ökat samarbete skulle också minska duplicerin­gar, främja standardis­ering av utrustning och försäkra bättre interopera­bilitet mellan europeiska väpnade styrkor.

Ett starkare europeiskt försvar höjer såväl den militära som den civila beredskape­n för hantering av kriser i Europa. I och med att hotbilder som terrorism och cyberattac­ker inte följer landsgräns­erna kunde EU med ett mer integrerat försvarssa­marbete reagera snabbare då krissituat­ioner uppstår. Detta kräver att EU arbetar fram en tydlig gemensam strategi för försvarssa­marbetet. Pesco är ett steg i rätt riktning, men för att genuint säkra det finska försvaret på lång sikt måste samarbetet vara ambitiösar­e och finansieri­ngen för Pesco måste ökas. Detta vore ett viktigt steg mot långvarig fred och stabilitet i Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland