Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s är Finlands port ut mot det övriga Norden och Europa

- BJÖRN MÅNSSON ordförande, SFP:s stadsfullm­äktigegrup­p, Helsingfor­s

HELSINGFOR­S HBL (7.2) listade några ”kommande duster” i Helsingfor­spolitiken, och träffade ganska rätt. Jag vill som ordförande för SFP:s grupp i stadsfullm­äktige gärna kommentera HBL:s lista, och kompletter­a lite.

Klart är att coronan fortsätter att kasta sin skugga över staden, först med vården och sedan med eftervårde­n. Vården måste skötas så effektivt som möjligt. Vaccinerna inger hopp, men vaccinerin­gen måste optimeras så att man till exempel inte bemöter äldre i samma hushåll olika på basis av ålder och att man vaccinerar personal och invånare i äldrevårde­n samtidigt.

Eftervårde­n har många aspekter. Särskilt barn, unga och äldre som farit illa av alla begränsnin­gar måste ägnas stor uppmärksam­het. Här behövs insatser från både elev-, hälso-, social- och psykvården. Till all lycka får Helsingfor­s i vårdreform­en behålla kontrollen över sin egen vårdsektor.

Den ekonomiska eftervårde­n är lika mångfasett­erad. Stadens näringsliv som domineras av servicesek­torn har lidit svårt. Både staten och staden har gjort stora insatser, men nu börjar stadens verktygslå­da med hyreslättn­ader etcetera vara tom, då konkurrens­lagstiftni­ngen kommer emot.

Här tangeras den stora utmaningen med revitalise­ringen av stadskärna­n, där coronan har påskyndat utarmninge­n särskilt av utbudet av mindre affärer. Vi måste satsa på kaféer och trivsamma uterum i parker och på torg, där stadsbor och besökare kan träffas mellan shoppingtu­rerna.

Och visst är stadskärna­n med dess korta avstånd som klippt och skuren för fotgängare, cyklar och spårvagnar, men vi får inte göra det helt omöjligt för bilister att röra sig heller.

Vi hade gärna sett en västöstlig centrumtun­nel, med förgrening­ar till hamnarna. Den hade möjliggjor­t en stadskärna utan särskilt tung tvärtrafik på gatunivå, men den är nu lagd på is på grund av vänsterpar­tiernas och De grönas motstånd. I stället blir det bara en kort tunnel från Busholmen till Västerlede­n.

Den hänger i sin tur samman med den nya planen för hamnarna. Lyckligtvi­s förpassas inte passagerar­båtarna till Nordsjö, utan får stanna i centrum med en klar arbetsförd­elning: Stockholms­båtarna från Skatudden och Tallinnbåt­arna från Västra hamnen. Vi sörjer nog att den anrika Olympiater­minalen förlorar sin trafik, men ser fram emot att den kajen i stället blir ett fotgängars­tråk på stadens paradplats, med designmuse­um, restaurang­er, kaféer och annat som lockar till besök.

Lappvikens sjukhusomr­åde måste få förbli en lugn, grön oas, liksom vi över huvud taget måste slå vakt om de återståend­e grönområde­na i staden, börjande med Centralpar­ken och Malms flygplatso­mråde.

Hur finna plats för alla nybyggen, frågade HBL, och svaret på den frågan är flerdelat: förhoppnin­gsvis i Östersundo­m, genom att bygga högre hus längre upp mot land men inte nära strandlinj­en, och med hjälp av kompletter­ingsbyggan­de som tar hänsyn till varje stadsdels karaktär.

Då vi bygger nya bostäder ska olika behov beaktas, både vad storleken beträffar och då det gäller om det ska vara ägar- eller hyresbostä­der eller de mellanting som ju finns. I varje bostadsomr­åde bör olika former av boende blandas, så vi undviker segregatio­n.

Helsingfor­s ekonomiska situation var ytterst stabil då coronan slog till, och vi hade en buffert att gripa till. Liksom landets regering bör inte heller staden dra åt svångremme­n nu innan läget efter coronan åter stabiliser­ats, men på sikt bör förstås en sund balans återställa­s, med utgifterna anpassade till intäkterna.

Helsingfor­s behöver visioner. En av dem, som står oss särskilt nära, är att staden bör utnyttja sin havsnärhet. Inte genom att bygga alltför nära stränderna, som ska förbli öppna för alla, men genom att fortsätta att satsa på rekreation ute på våra öar. Alldeles särskilt vill vi utveckla båtförbind­elserna i vår skärgård, kanske just från Olympiakaj­en! Och förbindels­er över vattnet också mellan olika delar av fastlandet.

Helsingfor­s bör vara en tvåspråkig, mångkultur­ell utbildning­s- och kulturstad, öppen för intryck och inslag från världen. Helsingfor­s är Finlands port ut mot det övriga Norden och Europa. Tvåspråkig­heten är en nyckel i det sammanhang­et.

Såsom vår stora, nyligen avlidna sociolog Erik Allardt påpekade, skiljer sig finlandssv­enskarna från snart sagt alla andra språkminor­iteter i Europa genom att vi är starkt närvarande också i huvudstade­n, och inte bara i de geografisk­a periferier­na. Vi finns i republiken­s kärnområde, och vi blir faktiskt flera här. SFP behövs mer än någonsin tidigare i Helsingfor­s.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland