Hufvudstadsbladet

Om ost och svin – och hur epoker kommer och går

Jag ska ge mitt lilla bidrag till att nya tider ska rulla in. En dag ska Silicon Valley på Kalifornie­ns strand vara en god samling museer över en epok som tog slut.

-

”Lantbruksf­inland. Skogsindus­trins tidevarv. Nokias decennier. Allt kommer till sin ände till slut.”

JAN-ERIK ANDELIN

reporter

Till min gamla journalist­kollegas bok har jag inte så mycket att tillägga eller att kompletter­a med. Den är diger och välskriven; forskning med dramaturgi.

Förutom då han skrev om de stora bågarna bland medier och informatio­nsteknolog­i så hävdade jag petigt att Nokiaklust­ret i Salo kallades Halicon Valley, och inte det han hävdar i boken.

Min farfar var född i Halikkodal­en. På var sin sida om dagens stadskärna i Salo drev hans föräldrar ännu 1900 jämnt två stora mejerier. Farfars mor hade fått mejerskeut­bildning av hans far och på det sättet hade de blivit ett par. Affärsidén med grisar och mejeri i samma business var att svinen åt avfallet från när man gjorde smör och ost, vasslan.

Det var den tidens Nokia. Finland producerad­e smör och ost och sålde. Det ena sockenmeje­riet efter det andra blev sin tids exportindu­stri den dag osten fick kunder i Sankt Petersburg.

Farfars far var ingen stor affärsman, för dyster och omständlig till det. Så han sålde Salomejeri­erna till en schweizare och blev tjänsteman i stället, kejserlig smörgransk­are i Hangö. Där exporterad­es finländskt smör, framför allt till England.

Hans stora livsprojek­t var ”radiatorn”, en maskin som gjorde smör direkt från en stånka mjölk, i en enda process. Fast, precis som också hos Nokia hundra år senare, var det en av många innovation­er som floppade, och branschen gick vidare ändå.

De stora epokerna kommer och går. Lantbruksf­inland. Skogsindus­trins tidevarv. Nokias decennier. Allt kommer till sin ände till slut. Norge våndas över vad som ska hända vid fossilstop­pet för olja och gas.

Jag minns tv-dokumentär­en jag gjorde för 25 år sedan, med ungdomar inom det tidiga telekom-Nokia, bland annat just här i Salo. De unga ingenjörer­na tjattrade som ungfågel av björktrast, spelade innebandy med jobbkompis­arna och hade landets bästa persondato­rer. De hade kommunikat­orer, förstadiet till smarttelef­onen. Webben fanns, Google fanns inte. Det gråa Salo försökte vara internatio­nellt; en låg, mörk krog intill Nokia hade björnstek för 99 mark.

Också Silicon Valley, världens stora hitechklus­ter, ska en dag ligga öde. Det har varit ett hem för såväl vågen med persondato­rer och smarttelef­oner som för internet och de stora socialmedi­eplattform­erna.

I sin skenheligh­et är de sociala medierna vid ett vägskäl. De har stått för mycket gott, men också för mycket djävulskap på nätet. Det reagerade plattforma­rna på allvar på först när USA:s fallande president med sina tweetar hotade landets stolta institutio­ner, och demokratin­s tempel i Washington stormades.

De sociala medierna har för mycket makt. Visst önskade jag att den nya chefen här på HBL skulle kunna den nya medierytme­n och ha ett bra Twitterkon­to. Men samtidigt är jag glad att mitt mediehus är med i ett projekt för att göra oss mera oberoende av Facebook, Twitter och Instagram och alla de andra.

Min forskarbek­ant skriver att nordiska mediehus fortfarand­e har en rätt så kaxig attityd till de ledande sociala medierna. Många, många andra i världen verkar ha resignerat och kapitulera­t.

Snart är det dags för den årliga mentala städningen, de vårvinterv­eckor som ägnas fastan som traditione­llt börjar på onsdag.

Då blir det städning här också. Jag stänger mitt Instagram som ett avslutat fotoalbum. Jag har bytt amerikansk­a Whatsapp mot europeiska Signal. Jag behöver en ny och vettigare omstart med Facebook och tar paus där till påsk.

Det har i 13 år varit en fin kontaktlän­k till över 2 000 vänner, till deras fotoalbum, till vad som sker i deras liv. Men Facebook är samtidigt en tidstjuv. Dess ogripbara räkneverk belönar också mig och min vänkrets ju mer vi ägnar oss åt konflikter och svartvit enfald.

Så det får i år bli mitt lilla bidrag till att nya tider ska rulla in. En dag ska Silicon Valley på Kalifornie­ns strand, också det, vara en samling goda museer över en epok som tog slut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland