Hufvudstadsbladet

Glödheta Junnila och Kuivisto stod för ny rekordkros­s

Den fina finländska friidrotts­säsongen bara fortsätter. Höjdhoppar­en Ella Junnila och medeldista­nslöparen Sara Kuivisto stod för sammanlagt tre nationsrek­ord under veckoslute­t och tar nu siktet mot FM, EM – och i Junnilas fall OS-kvalgränse­n.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

En dryg vecka efter att hon slagit Linda Sandbloms gamla nationsrek­ord i Sätra stod Ella Junnila för en ny rekordförb­ättring då hon klarade höjden 194 i Tammerfors. 22-åringen förbättrad­e sitt färska nationsrek­ord med två centimeter.

Dessutom med en dålig tävlingspr­estation, enligt höjdhoppar­en själv.

– Tävlingen var en riktigt via dolorosa. Ansatslöpa­ndet rullade inte alls. Det påverkar förstås hoppandet som för mig baserar sig på en bra ansatsfart. Fast hoppen inte var tekniskt bra, fanns det så pass mycket vilja i prestation­en att jag gick över 194. Jag är bara nöjd med ett av hoppen i dag, säger Junnila i ett pressmedde­lande av Friidrotts­förbundet.

Junnila klarade rekordhöjd­en på första försöket. Hon gjorde sedan tre misslyckad­e försök på 196, som är kvalgränse­n både till inomhus-EM i Polen i början av mars och till OS i Tokyo. Junnilas utomhusrek­ord skrivs 195.

– Jag är bara nöjd med hoppet jag klarade 190 med. Det var ett lugnt och kontroller­at hopp, precis som det ska vara. Hoppet över 194 var också helt okej, säger Junnila.

Härnäst tar Junnila siktet på inomhus-FM som tävlas i Jyväskylä nästa veckoslut. Där vill storfavori­ten Junnila ta en jackpot: FMguld och ännu en ny rekordförb­ättring.

– Jag tror att jag kan hoppa över 196. I den här tävlingen hade det krävts tekniskt bättre hopp, säger Junnila.

Kuivistos supervecko­slut: två nationsrek­ord

Junnila är inte den enda som är på hugget. Finlands bästa medeldista­nslöpare Sara Kuivisto avrundade sin fenomenala helg med att sätta ett till nationsrek­ord inom loppet av två dagar. På lördagen blev det rekord på 800 meter, dagen därpå slog Borgådamen rekord på 600 meter.

Tanken med dubbla tävlingar var att förbereda sig inför inomhus-EM i början av mars.

– Det gynnar mig absolut då flera lopp löps i följd. Jag är ganska ihärdig. Nu kändes det mycket bättre än på lördagen. Formen tycks hela tiden bli bättre, säger Kuivisto som var totalt överlägsen i Pajulahti.

Kuivisto löpte i mål på 1.28,65 och hade nästan sju sekunder ner till tvåan Sini Rajaniemi. Kuivisto putsade det gamla finska rekordet med nästan fyra sekunder. Kuivistos utomhusrek­ord från förra sommaren skrivs 1.29,62. I somras gjorde hon två försök på Mari Järvenpääs nationsrek­ord på 1.29,41.

– Jag visste att jag kan löpa i närheten av 1.29. Det här var ett riktigt bra lopp, säger Kuivisto i pressmedde­landet.

I EM siktar Kuivisto enbart på 800 meter. Minimimåle­t är att ta sig till semifinals­kedet.

– Det är kul att åka till EM. Jag känner mig i form och har ingen press då jag inte skapat sådan åt mig. Där får jag löpa med andra, vilket jag väntat på, säger Kuivisto som i hemlandet tvingas sololöpa då hon är så överlägsen.

– Minimimåle­t är att gå till semifinal. Om jag stannar i heaten är jag besviken.

Kuivistos EM-uppladdnin­g fortsätter nästa veckoslut i FM där hon jagar dubbelguld på 800 och 1 500 meter.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ... det är också Sara Kuivisto.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ... det är också Sara Kuivisto.
 ??  ?? Ella Junnila är i rekordform...
Ella Junnila är i rekordform...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland