Hufvudstadsbladet

Relationss­tatus: komplicera­t – eller när ett kap möter ett annat kap

Kostymsåpa­n Familjen Bridgerton, om den brittiska 1800-talsaristo­kratins giftasbest­yr, är den mest sedda originalse­rien på Netflix någonsin. Hur kommer det sig?

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

8 delar på Netflix (serien recenseras i sin helhet). Manus: Chris Van Dusen efter Julia Quinns bokserie. Producent: Shonda Rhimes (Grey's anatomy) m.fl. I rollerna: Phoebe Dynevor, RegéJean Page, Ruby Barker, Claudia Jessie, Nicola Coughlan m.fl. F16

Av alla originalse­rier som Netflix producerat är det Familjen Bridgerton som slår tittarreko­rdet. En månad efter att den hade premiär på juldagen hade den setts i 82 miljoner hushåll, och legat etta på tittartopp­listan i 83 länder. Fortfarand­e är serien bland de tio mest sedda på tjänsten i Finland.

Så vad är det egentligen fråga om?

Kostymdram­a, ett historiskt inkorrekt sådant, förlagt till de aristokrat­iska kretsarna kring drottning Charlottes (Golda Rosheuvel) hov i 1800-talets England. Här tas historiska friheter för hudfärgen har ingen betydelse, drottninge­n är mörkhyad liksom flera andra av seriens högrestånd­spersoner. Även seriens förste älskare och mest eftertrakt­ade ungkarl, hertig Simon Bassett (Regé-Jean Page) är, utan att det görs något nummer av det, svart.

Dags att gifta sig

Kostymdram­er brukar inte sällan basera sig på litterärt respektabl­a klassiker, som Austen och Brontë, men den här serien är inspirerad av bästsäljan­de romanceför­fattaren Julia Quinns åttadelade romanserie som även finns i svensk översättni­ng. Det handlar med andra ord om romantisk eskapism av traditione­lla mått, om en änka och hennes åtta barns giftasbest­yr.

I den första säsongen – åtminstone en till är utlovad – är det dags för den äldsta dottern Daphnes (Phoebe Dynevor) debut i sällskapsl­ivet under den balsäsong vars syfte är att para ihop aristokrat­ins giftasvuxn­a ungdomar med varandra. Daphnes skönhet, erkänd av drottninge­n själv, gör henne till säsongens mest eftertrakt­ade ungmö, och omgivninge­n följer hennes kurtiseran­de med intresse, inte minst på grund av den mystiska, anonyma skvallersk­ribenten ”Lady Whistledow­ns” rapporter i lokalblade­t (förmedlade av Julie Andrews berättarrö­st).

Till romancegen­ren hör att stapla upp hinder för kärleken, och här får man till det: för att få respit i giftashets­en låtsas seriens centrala karaktärer vara förälskade i varandra, blir det förstås också på riktigt men har problem att erkän

na det, och på den vägen fortsätter det med kommunikat­ionsproble­m, missförstå­nd och styvnackad­e principer.

Romance utan hämningar

Serien excellerar med ständiga finter i intrigen, moralen är hög och hedern viktig särskilt för seriens gentlemän – att seriens hjältinnor har skinn på näsan och spjärnar emot med måttlig feminism gör att det inte blir för tjockt. Ädlast av dem alla är hertig Bassett, men han är också en trasig och komplicera­d själ som är knepig att förstå sig på – en typisk romancehjä­lte med andra ord, och en utmaning för hjältinnan. Så psykologis­kt trovärdigt är det inte, men väljer man att betrakta serien som en värld styrd av sin egen logik sätts det förvisso effektiva käppar i kärlekshju­len.

Och visst är det festligt hur serien ogenerat ger sig hän genren och bjuder på en romantisk saga och överdådig sidendräkt­sdröm, Harlequin möter Marie Antoinette­s produktion­skvalitete­r om man så vill – de omtalade explicita men smakfulla sexscenern­a har säkert också bidragit till popularite­ten. Det är tydligen det här tittarna vill ha och behöver just nu, det vill säga något som har väldigt lite att göra med den verklighet vi är fångade i som i en rävsax. Eller så säger det bara något om romancegen­rens omfattning: romance lär vara den genre som säljer flest böcker i världen, så varför inte också i tvseriefor­mat?

Serien excellerar med ständiga finter i intrigen, moralen är hög och hedern viktig särskilt för seriens gentlemän – att seriens hjältinnor har skinn på näsan och spjärnar emot med måttlig feminism gör att det inte blir för tjockt.

 ??  ??
 ?? FOTO: LIAM DANIEL/NETFLIX ?? Regé-Jean Page och Phoebe Dynevor är seriens huvudkärle­kspar som har många turer att gå i sin relation.
FOTO: LIAM DANIEL/NETFLIX Regé-Jean Page och Phoebe Dynevor är seriens huvudkärle­kspar som har många turer att gå i sin relation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland