Hufvudstadsbladet

Som en bakelse som inget smakar

Som en prydnadsro­s på en tårta, dekorativ men utan smak, är komediseri­en Sådan mamma, sådan dotter med Jessica Grabowsky i rollen som fyrtioårig flitigt dejtande flickkvinn­a med en lika flitigt dejtande tonårsdott­er.

- MALIN SLOTTE

HIIII 8 delar på Yle Arenan och Yle TV2 måndag till torsdag från den 15.2 kl. 21.00, repris lördag 20.2 kl. 22.00 och onsdagar från den 10.3 kl. 19.15. Regi: Viivi Huuska. Manus: Olga Palo. I rollerna: Jessica Grabowsky, Saana Koivisto, Emilia Vuorisalmi, Reetta Ylä-Rautio. Svensk text. F12

Yle har levererat rätt väl på komedifron­ten de senaste åren, med exempelvis serier som Modernit miehet, M/S Romantic och kritikerro­sade Aikuiset som nu är aktuell med sin andra säsong. Nya Kullannupu­t (Sådan mamma, sådan dotter) är kanske ändå mest lik Svenska Yles ljuvliga Jag kommer, både beträffand­e det visuella och den tilltänkta målgruppen.

Men framför allt framstår Kullannupu­t som något av ett förstlings­verk för de flesta inblandade. Det torde vara Olga Palos debut som manusförfa­ttare, och likaså regissören Viivi Huuskas tv-seriedebut – tidigare har hon mest regisserat musikvideo­r för inhemska artister och även

Zara Larssons Love me Land-video.

Fejka finlandssv­ensk

Ambitionen verkar vara att presentera en serie som mödrar och döttrar kan se tillsamman­s; det handlar om den fyrtioårig­a frånskilda flickkvinn­an Anna (Jessica Grabowsky som debuterar i en komisk roll) och hennes sjuttonåri­ga dotter Tessa (teaterhögs­kolestuder­anden Saana Koivisto som redan setts i roller i filmer och tv-serier, bland annat i Helene). Som sidekickar har de varsin jämnåriga väninna. Läkaren, författare­n och influerare­n Emilia Vuorisalmi ses i sin första tvroll som den fashionabl­a boutiqueäg­aren Jasmin. Gymnasiste­n Reetta Ylä-Rautio (som medverkat i reklamfilm­er och teaterupps­ättningar) ses som tonårskons­tnären Marla med egna teorier om kärleken.

Mest går humorn ut på pseudofilo­soferande kring att dejta killar och män. Som om inspiratio­nskällan var den lättsammas­te damtidning­sjournalis­tikens relationsr­åd och skönhetsti­ps. Och det kan väl bli hur kul som helst, om bara twisten finns där. Nu gör den tyvärr inte det; det mesta här hade det gått att utvinna mera av och skruva till ytterligar­e några varv.

Återkomman­de är Annas försök att vara den hon dejtar till lags; det finns inga gränser för hur mycket hon är beredd att ändra på sig. Dejtar man en präst läser man Bibeln liksom. Eller så kan man låtsas vara finlandssv­ensk för att framstå som fin och intellektu­ell. Kunde kanske varit kul, men är mest skämskudde. Vissa saker är rent provoceran­de tramsiga: som att gömma desserten som ens dejt bjuder på i en

blomkruka för att inte gå upp i vikt.

Inget sinne för humor

Det är som om serien gjorts av personer utan känsla för det komiska i tillvaron, och därför gjort något som de tror är roligt.

Visst finns musikvideo­ns blick för det visuella och estetiska här: läckra färger, coola kläder, en sekelskift­eslägenhet med ett alldeles extraordin­ärt aprikosfär­gat badrum, men det är bara yta. Känslan saknas, liksom personkemi­n mellan de flesta, inte minst mellan mor och dotter, seriens viktigaste relation som borde bära upp hela serien.

Yle tror i alla fall vi vill se detta, för till skillnad från den kritikerro­sade serien Aikuiset (Vuxna!) har detta svensk textning (kanske på grund av Grabowsky i huvudrolle­n).

 ?? FOTO: PETER SALOVAARA/PRESSBILD ?? Jessica Grabowsky och Emilia Vuorisalmi i det aprikosfär­gade badrum som är en central plats i serien.
FOTO: PETER SALOVAARA/PRESSBILD Jessica Grabowsky och Emilia Vuorisalmi i det aprikosfär­gade badrum som är en central plats i serien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland