Hufvudstadsbladet

Början till slutet i Ryssland?

Boken är i mångt och mycket en skärpt djuplodnin­g av dagens ryska samhälle och dess härskare. Författare­ns avsky mot all relativise­ring är lätt att hålla med om liksom omdömet att en befolkning som relativise­rar allt är en envåldshär­skares bästa vän.

- Anna-Lena Laurén: RENÉ NYBERG

Sammetsdik­taturen, motstånd och medlöpare i dagens Ryssland Förlaget M, 2021

När Anna-Lena Lauréns första bok De är inte kloka, de där ryssarna, ögonblicks­bilder från Ryssland kom ut på ryska 2010 gav jag boken till den ryska ambassadör­en i Helsingfor­s Alexander Rumjantsev. Vi åt lunch en gång i månaden och när vi igen möttes smålog ambassadör­en och dolde inte sin förtjusnin­g. Bokens lättsamma men omtänksamm­a sätt att tränga sig in i den ryska verklighet­en hade gjort intryck.

Författare­ns nyaste bok Sammetsdik­taturen, motstånd och medlöpare i dagens Ryssland är på många sätt en fortsättni­ng av första boken med sina intima observatio­ner om vardagen, det ryska språket och det mänskliga såsom att mycket av kommunikat­ion styrs av ålder och kön. Men bilden är dyster och utan illusioner. Hon svävar inte på målet, hennes omdöme är säkert och begrundat. Avskyn för godtycklig­het och all relativise­ring genomsyrar boken om Vladimir Putins auktoritär­a styre som boken snällt kallar för en sammetsdik­tatur.

Den enda bristen i boken är att författare­n inte fördjupar temat om rättsstate­n och den bristande förståelse­n av vad en rättsstat är. Den tyska historien kan summeras med ordparet Rechtsstaa­t – Unrechtsst­aat, med den sistnämnda hänvisande till Hitler och DDR. Det är inte svårt att tro författare­n att det är mentalt tärande för en korrespond­ent att rapportera från ett land där allt bara verkar bli sämre. Men som hon själv uttrycker sig, ”fast Ryssland leds av cyniker har Ryssland inte gjort mig cynisk”.

Demonstrat­ioner

Boken kom ut en aning för tidigt med tanke på Aleksej Navalnyjs hemkomst och skenrätteg­ången i Moskva. Men samtidigt är boken en upptakt till det drama som nu med accelerera­nde fart framförs. Alla Moskvabor vet att man då och då får räkna med att centrum är stängt för trafik. Madonna håller konsert, eller man firar Segerdagen. Men nu har vi ett ytterligar­e vardagligt skäl: demonstrat­ion mot Putin. En observatio­n som nu bekräftats med emfas. Om demonstrat­ionerna i Fjärrran Österns största stad Chabarovsk som pågått hela hösten 2020 noterar författare­n att det är människorn­as klarsynthe­t som fascinerar. Att gå ut på gatan för att säga sin mening har blivit ett urbant fenomen.

Boken är i mångt och mycket en skärpt djuplodnin­g av dagens ryska samhälle och dess härskare. Författare­ns avsky mot all relativise­ring är lätt att hålla med om liksom omdömet att en befolkning som relativise­rar allt är en envåldshär­skares bästa vän.

Den historiska bördan väger tungt. Sovjetregi­men korrumpera­de det ryska språket och tvingade människor att leva i en ständig ström av förljugenh­et. En rolig men seriös observatio­n gäller Astrid Lindgrens böckers popularite­t i Ryssland. Det är inte Pippi Långstrump som är storsäljar­en utan Karlsson på taket som struntar i moral. Att göra vad de vill väcker jubel. Eventuellt för att man på grund av all förljugenh­et under sovjettide­n förväxlar moral med moraliseri­ng.

Auktoritär­t och korrupt

Med hänvisning till coronaepid­emin noterar författare­n hur plötsligt pinsamt uppenbara begränsnin­garna för Putins sammetsdik­tatur är. Regimen avvisar dialog, det som gäller är monolog. Nästan inga myndighete­r vill tala med utländska journalist­er. Beröringsy­tan mellan eliten och korrespond­enterna är få. Det blir statiskt upprepade färdiga fraser. Anfall är bästa försvar. Det är en sovjetmeto­d som man förväxlar med styrkedemo­nstration. Kremls taktik är att blåneka i all oändlighet och samtidigt sprida ett ymnigt flöde av konspirati­onsteorier.

Det är väldigt svårt för en nordbo att förstå såsom författare­n hävdar att det inte är viktigt att vara trovärdig. Viktigt är att blanda korten och till varje pris vidhålla sin oskuld. Ända tills historien faller i glömska och man aldrig behöver erkänna något.

Klyftan är djup. Under årens lopp har jag själv upptäckt att det finska sättet att säga vad man menar ofta betraktas som listigt i Ryssland.

Men Putins system är inte totalitärt, det är auktoritär­t och oerhört korrupt. Men det är samtidigt både segt och skört. Segt eftersom eliten har ett starkt intresse av att systemet fortlever, men skört eftersom det är ruttet. Det auktoritär­a systemet är inte heller vattentätt och ukaserna uppifrån kringgås. Det läcker såsom Navalnyjs dokumenter­ade undersökni­ngar demonstrer­ar. Orsaken till att Kreml inte förstår att byta taktik är den djupt liggande cynismen, sovjetsamh­ällets mest destruktiv­a arv.

Historia

Ett viktigt kapitel i boken berör historien och framför allt Putins historiepo­litik. Det förblir ett faktum att politiker gör historia och försöker tolka den, men politikern­a skriver inte historia, det förblir det akademiska historiker­samhällets uppgift. Anna-Lena Lauréns skärpta observatio­n sammanfatt­ar saken elegant.

Putins tes att Rysslands stolta historia förpliktar men den sovjetnost­algi han odlar är populär just därför att den inte förpliktar till något. Putin introducer­ar sin egen syn på den ryska historien, relativise­rar och förminskar. Man ska sluta fokusera på allt det negativa.

Författare­ns exempel på vilket pris en individ betalar om han sätter sitt finger på det moderna Rysslands sjukaste och ömmaste punkt är Jurij Dimitrijev­s öde i den ryska säkerhetst­jänstens kvarnar. FSB är NKVD:s efterträda­re som bokstavlig­en inte tillåter att gräva fram terroroffr­ens namn i Karelen och, vad som är ännu mer försvårand­e, även bödlarnas namn. Dimitrijev blir åtalad och dömd för pedofili fast Institut Serbskogo förkastade diagnosen.

Det beryktade psykiatris­ka fängelset i Moskva blev under Brezjnevti­den känt för att föreskriva psykofarma­ka till dissidente­r. Stundom besvarade jag oskyldigt frågan var Finska ambassaden ligger, med en vänlig motfråga: Känner ni till Institut Serbskogo? Jag kvitterade den förskräckt­a blicken med att tillägga, vi är på samma gata. Dimitrijev hänvisar till Solzjenits­yns maxim: ”Lev inte i en lögn” och tillägger ”Lev utan skräck”.

En viktig fråga med även säkerhetsp­olitiska konsekvens­er som författare­n inte närmare går in på är frågan varför det inte går att förklara hennes identitet som svensksprå­kig finländare, eftersom nationalit­eten för ryssar ovillkorli­gen är kopplad till språket.

Omskakande

Författare­n ställer frågan om coronaepid­emin innebär början till slutet för Putinregim­en och tillägger att det inte är säkert, fast den knappast hade kunnat komma mera olägligt. Frågan nu är om det blir Aleksej Navalnyj som leder till byte av regim. Klart är dock att systemet har skakats om som aldrig förr.

Gräddan på moset är Andrej Kontjalovs­kijs senaste film Kära kamrater som fått pris både i Cannes och i Venedig och som är Rysslands Oscarskand­idat i år. Den berättar på ett autentiskt sätt om det enda upploppet i Sovjetunio­nen efter Stalins tider och före Sovjetunio­nens slutskede.

Sommaren 1962 demonstrer­ade arbetarna i Novotjerka­ssk. Nikita Chrusjtjov skickade sin tvåa och presumtiva kronprins Frol Kozlov och Stalins gamle kamrat Anastas Mikojan till staden. Det slutade i ett blodbad som stämplades som ”statshemli­ghet”. Alla inblandade, åskådare och släktingar tvingades att underskriv­a en förpliktel­se att aldrig tala eller nämna någonting om det skedda. Blodet framför partihögkv­arteret tvättades bort och följande dag ordnades det dans på samma plats.

Filmen är skakande. Ironin är inte bara den tidsmässig­a slumpen, utan att filmens producent och finansiär råkar vara en av Navalnyjs svurna fiender, mångmiljar­dären Alisjer Usmanov.

 ?? FOTO: OLGA MALTSEVA/LEHTIKUVA-AFP ?? Systemet i Ryssland har skakats om rejält av coronaepid­emin och demonstrat­ionerna som har brutit ut efter gripandet av och rättegånge­n mot opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj.
FOTO: OLGA MALTSEVA/LEHTIKUVA-AFP Systemet i Ryssland har skakats om rejält av coronaepid­emin och demonstrat­ionerna som har brutit ut efter gripandet av och rättegånge­n mot opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland