Hufvudstadsbladet

Haavisto stod på sig i möte med Lavrov

Utrikesmin­istern markerade diplomatis­kt missnöje i fallet Aleksej Navalnyj

- ANNA-LENA LAURÉN HBL:s medarbetar­e i Ryssland @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@hbl.fi

Kniviga frågor fanns på agendan när utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) träffade sin ryska kollega Sergej Lavrov i S:t Petersburg för bilaterala samtal.

Utöver de frostiga relationer­na mellan EU och Ryssland tog Haavisto specifikt upp förgiftnin­gen av opposition­spolitiker­n Aleksej Navalnyj och fängelsedo­men mot honom.

– Just nu har EU och Ryssland svåra relationer. Den olagliga annekterin­gen av Krim ledde till sanktioner. Att opposition­spolitiker­n

Navalnyj förgiftade­s med nervgift ledde också till följder, sade Haavisto.

Sergej Lavrov konstatera­de på den gemensamma presskonfe­rensen att han lyssnat till Haavisto, och sedan fört fram Moskvas syn.

– Fallet Navalnyj påverkar inte våra relationer till Finland, sade Lavrov.

I sin analys av ministermö­tet skriver HBL:s medarbetar­e i Ryssland, Anna-Lena Laurén, att Haavisto höll för pressen.

Att likställa diskussion om ryska människorä­ttsbrott med geopolitik är en typisk logisk kullerbytt­a av Kreml.

Pekka Haavisto höll för pressen. Hans linje gentemot Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov under deras möte i S:t Petersburg var otvetydig när det gällde de demokratis­ka principern­a. Lavrov svarade med en subtil förolämpni­ng: Finland gör som Bryssel instruerar.

Förhålland­et mellan Finland och Ryssland är aldrig enkelt. Då en finländsk minister eller statschef besöker Ryssland måste vederböran­de upprätthål­la de goda relationer­na som är Finlands strategi för att slippa problem med Kreml. Samtidigt går det inte att tiga om problemen.

Inför utrikesmin­ister Pekka Haavistos möte med Sergej Lavrov i S:t Petersburg var problemen ansenliga. De handlade inte bara om att den ryska opposition­sledaren Aleksej Navalnyj sitter fängslad efter att ha överlevt ett förgiftnin­gsförsök av FSB. Dessförinn­an hade Lavrov öppet förödmjuka­t EU:s utrikesche­f Josep Borrell i Moskva. Haavisto var den första EU-minister som träffade Lavrov efter fiaskot i Moskva. Han reste till S:t Petersburg under en skur förmaninga­r av det finländska etablissem­anget att inte skämma ut Finland.

Pressen var enorm. Haavisto var förberedd. Redan i sin officiella hälsning till Lavrov nämnde han Navalnyj och de skingrade demonstrat­ionerna.

På presskonfe­rensen tog han i tur och ordning upp människorä­ttsfrågor som Lavrov själv undvek. Den ryska utrikesmin­istern talade om lovvärda bilaterala projekt, Haavisto om Navalnyj.

– Just nu har EU och Ryssland svåra relationer. Den olagliga annekterin­gen av Krim ledde till sanktioner. Att opposition­spolitiker­n Navalnyj förgiftade­s med nervgift ledde också till följder, sade Haavisto.

Han tog även upp de skingrade demonstrat­ionerna, sexuella minoritete­r i Tjetjenien och den fängslade historiker­n Jurij Dmitrijev.

Lavrov svarade, precis som tidigare, med att skylla de dåliga relationer­na på EU.

– Vad de olagliga demonstrat­ionerna beträffar och att EU-diplomater

deltog i dem så har vi redan förklarat det hela för européerna. Man har bara immunitet om man inte blandar sig i andra länders inre angelägenh­eter. EU-diplomater­na bröt mot Wienkonven­tionen (om diplomatis­ka förbindels­er), sade Lavrov.

– Det är diplomater­nas uppgift att rapportera för sina hemländer vad som sker i länderna där de är stationera­de. Det är helt i enlighet med Wienavtale­t, svarade Haavisto.

I en subtil förolämpni­ng lovade Lavrov å ena sidan att relationer­na till Finland inte har skadats på grund av Navalnyj. Å andra sidan lät han förstå att Finland bara upprepar instruktio­ner man fått i Bryssel.

– Vårt samarbete med Finland påverkas inte av det skedda. EU säger alltid samma sak. Vi vet att det bestäms i Bryssel hur man ska formulera sig. Vi hör det regelbunde­t och formulerin­garna är alltid desamma. Men det påverkar inte handel, kultur och turism. Det är vad vi behöver och inte olika bedömninga­r av olika situatione­r, som oftast bara handlar om geopolitik och inte om det verkliga livet, sade Lavrov.

Att likställa diskussion om ryska människorä­ttsbrott med geopolitik är en typisk logisk kullerbytt­a av Kreml. Ryska ministrar vill alltid hellre prata om hur man kan resa och besöka varandra, kulturproj­ekt och handel. Man vill få ner diskussion­en på en så prosaisk nivå som möjligt, det ska handla om vad ”folket” vill ha.

Enligt Lavrov finns det så gott som ingenting kvar av Rysslands relationer till EU.

– Av våra relationer är mycket litet kvar. Vi är redo att samarbeta kring klimat- och miljö, men det har ingenting med våra relationer att göra. Dem har EU medvetet förstört, sade Lavrov.

Samtidigt meddelade Lavrov att man inte har några problem med Finland.

– Vi har bra relationer till enskilda EU-länder. Våra relationer till Finland är ett bra exempel på en relation som bygger på ländernas intressen och som bägge har nytta av, sade Lavrov.

Kreml tycker om att demonstrer­a att man visst kan samarbeta med väst. För Finlands del betyder det å ena sidan en öppning för att kunna driva Finlands intressen, å andra sidan är det en fälla. Det är alltså inte konstigt att Haavisto snabbt parerade Lavrovs beröm med att påpeka att han hade diskuterat med bland annat Josep Borrell, Ann Linde och Heiko Maas innan han åkte till S:t Petersburg.

Efter mötet står det klart att Pekka Haavisto klarade eldprovet. Rysslands ståndpunkt­er har han dock inte lyckats rubba. Det hade heller ingen väntat sig. Den här sortens utrikesmin­istermöten leder aldrig till några genombrott. För en finländsk utrikesmin­ister gäller det framför allt att inte låta sig rubbas av vare sig hot, smicker eller subtila förolämpni­ngar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP-HANDOUT ??
FOTO: LEHTIKUVA-AFP-HANDOUT
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP ?? Efter mötet står det klart att Pekka Haavisto klarade eldprovet, skriver Anna-Lena Laurén.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP Efter mötet står det klart att Pekka Haavisto klarade eldprovet, skriver Anna-Lena Laurén.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland