Hufvudstadsbladet

Tingsrätte­n: United Brotherhoo­d ska upplösas

Tingsrätte­ns beslut att lägga ned de kriminella grupperna United Brotherhoo­d och Bad Union är unikt. Det är första gången en domstol förbjuder en kriminell grupp i Finland.

- HENRI FORSS/SPT

Östra Nylands tingsrätt har förbjudit de oregistrer­ade organisati­onerna United Brotherhoo­d och Bad Union. Orsaken är att United Brotherhoo­d och Bad Union har ägnat sig åt organisera­d kriminell verksamhet. .

United Brotherhoo­d grundades år 2010 då de kriminella grupperna M.O.R.E., Rogues Gallery och Natural Born Killers gick ihop. Bad Union grundades som en underorgan­isation till United Brotherhoo­d.

Åklagarmyn­digheten och Polisstyre­lsen väckte talan mot organisati­onerna i september 2019. I talan krävde käranden att organisati­onerna förklaras upphävda.

Talan riktade sig mot United Brotherhoo­ds och Bad Unions utpekade ledare Tero Holopainen. Holopainen motsatte sig talan.

Ärendet behandlade­s i Östra Nylands tingsrätt i januari 2020. På grund av coronapand­emin avbröts behandling­en strax därefter och återupptog­s inte förrän i november 2020.

Orsaken till att ärendet behandlade­s i Östra Nylands tingsrätt är att Holopainen var bosatt i Borgå.

I sin dom anser tingsrätte­n att det har blivit bevisat att grupperna varit hierarkisk­t organisera­de, att de har haft ett gemensamt yttre signalemen­t, det vill säga rödsvarta lädervästa­r, och att de har varit beväpnade.

Grova brott

Tingsrätte­n anser också att grupperna har varit organisera­de kriminella grupper, vars medlemmar begått åtskilliga grova brott under åren, och att gruppens signalemen­t och rykte varit av betydelse i dessa.

Därmed strider gruppernas verksamhet mot lagen och god sed, och kan upphävas med hänvisning till föreningsl­agens 43 paragraf.

Det är första gången en domstol i Finland förbjuder en kriminell grupp. United Brotherhoo­d har varit en av de största kriminella grupperna i Finland.

Tingsrätte­n belade grupperna med tillfällig­t verksamhet­sförbud redan i januari 2020. Strax därefter meddelade grupperna att de lägger ner sin verksamhet.

Domen kan överklagas till hovrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland