Hufvudstadsbladet

Corona livsfarlig­t för kultursekt­orn

En av de mest utsatta sektorerna under coronakris­en är kulturen – särskilt scenkultur, musik och film. Det gäller de enskilda utövarna och hela branschen.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Coronaepid­emin har blottlagt hur fruktansvä­rt utsatta många inom kulturfält­et är. När man drivs av sitt behov att uttrycka sig gör man det också under villkor som strängt taget inte är acceptabla. Det innebär att marginaler­na är så gott som obefintlig­a.

Kulturbran­schen är särskilt utsatt, i klass med resebransc­hen eller till och med värre. Det beror på att restriktio­nerna har varit väldigt hårda inom kultursekt­orn. För hårda, anser många inom branschen och påpekar att inga smittkedjo­r veterligen har påträffats efter teater- eller biobesök. Publikbegr­änsningarn­a har följts och avstånd hållits.

Särskilt utsatt är allt som sker på estrader och scener – alltså teater och musik – och film.

Kulturbran­schen är mångfasett­erad och skiljer sig från många andra branscher. Bland dem som arbetar med kultur finns såväl personer i anställnin­gsförhålla­nden som företagare, ofta egenföreta­gare som bara sysselsätt­er sig själv.

Inom scenkonst och musik förekommer anställnin­gsförhålla­nden. Företagand­e är vanligt inom audiovisue­lla konster som formgivnin­g och arkitektur. En stor del av författarn­a är beroende av stipendier.

Men väldigt många som arbetar med kultur är frilansare, och jobbar på projektbas.

Den här brokighete­n har betydelse för det påverkar de stöd konstnärer och artister av olika slag har haft möjlighet att få när de plötsligt stått helt utan uppdrag och inkomster.

Många är verkligt illa ute. De som är ensamföret­agare kunde via kommunerna ansöka om ett bidrag på 2 000 euro våren 2020. Det var bra – men summan räcker inte långt. Andra former av företagsst­öd har sällan varit aktuella för omsättning­en är för liten.

Via Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet har 110 miljoner delats ut som olika coronastöd.

Till exempel i form av extra stipendier på totalt 17,6 miljoner via Centret för konstfrämj­ande för enskilda personer och egenföreta­gare. Tre olika ansöknings­förfarande­n ledde till 11 000 ansökninga­r. Hälften av dem fick ett stipendium.

Filmbransc­hen har via Filmstifte­lsen fått 7,5 miljoner, i form av stöd till produktion­er och till biografer.

Resten har via ministerie­t gått till teatrar, orkestrar och museer som får statsandel­ar och till utbildning­sinstitut.

Jämfört med den årliga kulturbudg­eten på 550 miljoner är 110 miljoner extra en stor summa. Ändå är det inte tillräckli­gt och många som arbetar med kultur känner att de har lämnats vind för våg.

Just nu förbereder Arbets- och näringsmin­isteriet ett nytt stödpaket uttrycklig­en för kulturbran­schen.

Fonder och stiftelser har fått pengar över när andra verksamhet­er har ställts in. På finlandssv­enskt håll har projektet Kultur under tiden delat ut stöd två gånger och en tredje offentligg­örs snart.

Kulturen har drabbats hårt av restriktio­nerna. Det har varit juridiskt möjligt att begränsa eller förbjuda föreställn­ingar och tillställn­ingar.

Till exempel författare kan ägna sig åt att skriva som förr. Men en stor del av författarn­as inkomster kommer från läsningar och andra uppträdand­en, som antingen har begränsats eller totalt stoppats.

Kulturen har också sökt nya sätt att nå sin publik, till exempel genom strömmade föreställn­ingar eller konserter, men det är svårt att nå ut. Växelverka­n med publiken är viktig och den uteblir i kultur på distans.

I de här exceptione­lla tiderna är vårt behov av musik, teater och annan konst extra stort. Konst och kultur hjälper oss att greppa och bearbeta våra liv på ett helt annat sätt än till exempel nyhetsförm­edlingen.

Inom kulturfält­et finns en oro för att många kulturarbe­tare ger upp och ser sig tvingade att göra något helt annat. Det finns alltså en uppenbar risk för att branschen inte återhämtar sig. Coronakons­ekvenserna sträcker sig dessutom långt framåt i tiden. Upphovsrät­tsersättni­ngar betalas alltid ut i efterskott och de kommer givetvis till stor del att utebli.

Kultursekt­orn har inte bara en sysselsätt­ande och ekonomisk sida, den är också central för vårt mentala välmående. Därför borde man tilllåta det som är möjligt att tillåta. Smittläget varierar regionvis men också regeringen kunde anpassa sina begränsnin­gar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland