Hufvudstadsbladet

Haavisto: Vi måste fortsätta dialogen med Ryssland

Det är viktigt att fortsätta dialogen med Ryssland, hur oense man än är. Det vidhöll utrikesmin­ister Pekka Haavisto då han träffade den finländska pressen på måndagskvä­llen efter sitt möte med Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov.

- ANNA-LENA LAURÉN

– Förstås säger Ryssland i retoriken utåt att allt är USA:s, Natos och EU:s fel. Men jag tror fortfarand­e det är viktigt att vi inom EU talar om för Ryssland vad vi anser. Att vi alla är med och påverkar EU:s linje, sade Pekka Haavisto då han träffade den finländska pressen på konsulatet i S:t Petersburg.

Efter sitt över tre timmar långa möte med Sergej Lavrov träffade han ryska folkvalda, opposition­ella och NGO-organisati­oner. Haavisto ville inte tala om vilka, för att undvika att de ska utsättas för repressali­er. Men han förtydliga­de att det handlade om miljö- och människorä­ttsorganis­ationer. Frågan om den fängslade opposition­sledaren Aleksej Navalnyj diskuterad­es både med aktivister­na och med Lavrov.

– I diskussion­erna med Lavrov sade jag tydligt att vi fördömer att Navalnyj förgiftade­s.

Haavisto hann även med att träffa S:t Petersburg­s guvernör Aleksandr Beglov och guvernören för det så kallade Leningrado­mrådet (så heter fortfarand­e distriktet kring S:t

Petersburg), Aleksandr Drozdenko.

– Bägge var mycket intressera­de av när Finland öppnar gränserna. De ville också veta om Sputnik-vaccinet kommer att godkännas i Finland. Jag svarade att det är en fråga för myndighete­rna, men registrera­s Sputnik av EU kommer det även att godkännas hos oss.

Haavisto sade sig vara optimistis­k inför Rysslands ordförande­skap i Arktiska rådet, som börjar i maj.

– I Rovaniemi 2019 fick man inte nämna ordet klimat i slutdeklar­ationen. I år när Ryssland är ordförande hoppas jag det blir annorlunda.

 ?? FOTO: FOTO: LEHTIKUVA-AFP ?? – Jag tror fortfarand­e det är viktigt att vi inom EU talar om för Ryssland vad vi anser. Att vi alla är med och påverkar EU:s linje, säger utrikesmin­ister Pekka Haavisto.
FOTO: FOTO: LEHTIKUVA-AFP – Jag tror fortfarand­e det är viktigt att vi inom EU talar om för Ryssland vad vi anser. Att vi alla är med och påverkar EU:s linje, säger utrikesmin­ister Pekka Haavisto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland