Hufvudstadsbladet

President Niinistö: En bra prestation

Utrikesmin­ister Pekka Haavistos presskonfe­rens med sin ryska kollega Sergej Lavrov får främst beröm.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Kommentare­r från forskare och beslutsfat­tare efter utrikesmin­ister Pekka Haavistos presskonfe­rens under sitt möte med Sergej Lavrov i S:t Petersburg är positiva.

Vid Utrikespol­itiska institutet kommentera­r forskaren Matti Pesu att Haavisto reagerade väl, bland annat på försök att slå en kil mellan relationer­na till Finland och dem med EU.

– Lavrov kritiserad­e länge EU, men det eskalerade inte. Det var bekanta beskyllnin­gar. Till Finland var inställnin­gen artig – den bekanta Finlandsre­lationen och strategin att slå in en kil. Haavisto var saklig, bestämd och helt klart väl förberedd. Reagerade bra och försvarade EU, skriver Pesu på Twitter.

Han tillägger att det inte är första gången Lavrov pikat EU under träffar med Finland, men att man undvikit att skälla på Finland.

President Sauli Niinistö klassar också pressträff­en som en bra prestation. Han noterar också att Lavrov var lugn. Mötet har varit i rampljuset särskilt på grund av den kritik som uppstod efter EU:s höge representa­nt Josep Borrells möte med Lavrov.

– Utrikesmin­istrarna står inför pressen i S:t Petersburg: Samtidigt som Lavrov är lugnare än tidigare, tog Haavisto upp allt det relevanta – en bra prestation! skriver Niinistö.

Flera har också noterat att Lavrov nämnde opposition­sprofilen Aleksej Navalnyj vid namn.

Jussi Lassila, Rysslandse­xpert vid Utrikespol­itiska institutet, skriver "Åhå, en ny slags öppenhet av Lavrov: Navalnyj nämns och omtalas utan större omsvep.”

Utrikespol­itiska institutet­s direktör Mika Aaltola klassar också Haavistos prestation som lugn och tydlig.

– Presskonfe­renser är ofta mångbottna­de uppträdand­en. Men det ser knepigt ut. Ryssland ser inte bilaterala problem, trots grundstöte­n i EUrelation­en. Ur Finlands synvinkel är Finland en del av EU, så EU speglas i vår relation. EU ses inte som kraftlöst, analyserar Aaltola.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? President Sauli Niinistö. säger att Haavisto tog upp allt det relevanta.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA President Sauli Niinistö. säger att Haavisto tog upp allt det relevanta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland