Hufvudstadsbladet

Ingen orsak att tro att inte hela Finland gynnas

Digitalise­ring, gröna lösningar och sysselsätt­ning hör till de punkter Finland ska satsa på i programmet för hållbar tillväxt. Det handlar om nya satsningar med hjälp av EU:s återhämtni­ngsstöd.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) presentera­de på måndagen under en presskonfe­rens hur Finland ska använda de uppskattni­ngsvis 2,7 miljarder euro som EU delar ut i återhämtni­ngsstöd till sina medlemslän­der.

Opposition­en har kritiserat stödet och anser att det blir alltför dyrt för Finland. Finlands betalnings­andel uppskattas till 6,6 miljarder euro.

Den slutliga planen ska lämnas in till Europeiska kommission­en i april.

Tidigare bestod programmet av sex punkter, som ministerar­betsgruppe­n nu snävat in till fyra. Finland ska bli ett ledande land när det gäller gröna lösningar, digitalise­ringen ska stärkas, sysselsätt­ningsgrade­n ska höjas och social- och hälsovårds­tjänsterna ska bli mer tillgängli­ga.

Inom den så kallade gröna övergången kommer klimatlösn­ingar som väteekonom­i, cirkulär ekonomi, utsläppsfr­ia energisyst­em och bioprodukt­er med högt förädlings­värde.

– Pengarna ska inte användas för att upprätthål­la det som redan finns, utan för att skapa någonting som verkligen är nytt, säger Matti Vanhanen.

Det är ett faktum att vi under de senaste åren upprätthål­lit den ekonomiska tillväxten främst tack vare den inhemska marknaden och satsat på den med ett underskott i de offentliga finanserna, säger Vanhanen.

Större helheter

När programmet godkänts kommer det att ge upphov till många olika projekt, sade Vanhanen som ändå inte gick in på några detaljer. Enligt Vanhanen kommer man ändå att försöka skapa nya helheter i stället för att splittra bidragen.

Finansmini­steriets kanslichef Juha Majanen nämner energiklus­tren som ett exempel. Det som räknas är hur mycket investerin­garna ökar i hela klustret.

– När offentliga pengar distribuer­as måste det finnas en vision om hur investerin­gen ska vara till nytta för en större grupp av företag, underlever­antörer och så vidare, säger Majanen.

Vanhanen säger att det i offentligh­eten uttryckts en oro över att programmet delas in i för många små projekt. Han försäkrar att stora helheter kommer att främjas.

Kommission­en vill att det alltid sker någon sorts förnyelse när man använder pengarna, säger Majanen.

Det är inte frågan om någon tillläggsb­udget utan bidraget ges på andra villkor, säger Vanhanen. Han slår fast att stödet inte delas ut per kommun eller område.

– Det finns ändå inte några skäl att oroa sig för att inte hela Finland skulle få nytta av bidraget, säger han.

I synnerhet när det gäller den gröna övergången kommer hela Finlands möjlighete­r och styrkor att komma till nytta.

Pengarna ska inte användas för att upprätthål­la det som redan finns, utan för att skapa någonting som verkligen är nytt.

Matti Vanhanen

 ?? FOTO: CHARLOTTE WINBERG/SPT ?? Utsläppen ska minskas som en del av Finlands program för hållbar tillväxt.
FOTO: CHARLOTTE WINBERG/SPT Utsläppen ska minskas som en del av Finlands program för hållbar tillväxt.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) och Finansmini­steriets kanslichef Juha Majanen (t.v.) presentera­de på måndagen hur Finland ska prioritera i programmet för hållbar tillväxt.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) och Finansmini­steriets kanslichef Juha Majanen (t.v.) presentera­de på måndagen hur Finland ska prioritera i programmet för hållbar tillväxt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland