Hufvudstadsbladet

Nu vaccineras riskgruppe­r under 70 år

- HBL

Personer med hög risk för allvarlig sjukdom vaccineras nu mot coronaviru­set i huvudstads­regionen. Helsingfor­s meddelar berörda genom ett textmeddel­ande i telefonen.

I dag planerar Helsingfor­s stad skicka ut sms till dem som står näst på tur för coronavacc­inering, som på grund av sin sjukdom eller sitt tillstånd i övrigt löper mycket stor risk för allvarlig covid-19. I det här skedet gäller kallelsen personer som fyller 65–69 år i år.

Alla de som är klienter hos stadens social- och hälsovård på grund av sitt hälsotills­tånd, och som hör till den här gruppen, kommer att få ett meddelande.

”Avsikten är att meddelande­t ska klargöra om en person hör till den grupp som nu vaccineras. I sinom tid kommer vi att skicka sms också till andra som på grund av sjukdom hör till en riskgrupp, då det är deras tur att vaccineras”, säger Timo Lukkarinen, som är chefsläkar­e för vårdcentra­lerna i Helsingfor­s, i ett pressmedde­lande.

Staden ska skicka sms till ungefär 4 800 personer. Meddelande­na når ändå inte dem som vårdas i specialist­vården eller genom företagshä­lsovården, eller vars telefonnum­mer saknas, och informatio­n om vaccinerin­gsturerna finns därför också bland annat på stadens hemsida.

Också i Vanda pågår för tillfället vaccinerin­gen av riskgruppe­r. För tillfället står 60–69-åringar som löper mycket stor risk för allvarlig covid-19 på tur. Enligt staden finns det nu gott om vaccinerin­gstider för personer i den här riskgruppe­n. Eftersom personer över 70 och under 70 vaccineras med olika vaccin kan tillgången på lediga vaccintide­r variera.

I Vanda pågår också vaccinerin­gen av personer som fyller 80 i år och äldre, och vaccinerin­garna i hemvården inleddes förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland