Hufvudstadsbladet

Fira gärna sportlov i hemknutarn­a

Tågresor bokas i rask takt och många verkar ha sikte på Lappland under sportlovet. Lapplands sjukvårdsd­istrikt hoppas alla resenärer agerar lika ansvarsful­lt som under jul och nyår.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Inför stundande sportlov ber Lapplands sjukvårdsd­istrikt eventuella semesterfi­rare att överväga om det verkligen är nödvändigt att resa norrut, eller om man i stället kan tänka sig att njuta av vinterledi­gheten i hemknutarn­a detta år.

Infektions­överläkare Markku Broas säger att resande alltid medför en risk för ökad coronaspri­dning, och speciellt nu då allt fler fall av muterade virusvaria­nter bekräftats i Finland uppmanar han till försiktigh­et.

– Bestämmer man sig trots allt för att resa i väg så gäller det att i alla lägen följa de rådande anvisninga­rna, såsom att omedelbart göra ett coronatest om man får symtom under resans gång.

Broas säger att problem noterats kring att personer som fått coronasymt­om väntat ett par dagar innan de gjort ett coronatest.

– Jag vill än en gång betona: man bör alltid testa sig omedelbart, även under en resa. Man får coronatest­a sig 7 dagar i veckan också på andra orter än hemorten, säger han.

Ansvarsful­lt agerande i julas

Coronaläge­t i södra Finland, i synnerhet i huvudstads­regionen, är avsevärt sämre än i Lappland.

Broas sticker inte under stol med att ledigheter såsom sportlovet oroar honom. Samtidigt säger han att finländarn­a visat sig vara ett ansvarsful­lt folk som följer anvisninga­r och rekommenda­tioner även under sina semestrar.

– Kring jul och nyår reste många söderifrån hit. Trots stora folkmängde­r bekräftade­s ändå endast 15 coronafall bland resenärer, och endast ett av fallen gav upphov till massexpone­ring, säger Broas.

– Resenärer höll sig i sina egna grupper och det var mycket positivt att få bekräftat hur ansvarsful­la folk är.

Bestämmer man sig för att resa norrut under sportlovet så är det bästa färdmedlet enligt Broas den egna bilen. Dock ser han inte stora risker i att i stället välja flyg.

– Exempelvis Finnair har visat gott exempel på hur allas insatser bidrar till ökad säkerhet. De kräver att resenärer bär munskydd, och på så vis kan alla som väljer flyget få en avsevärt säkrare resa. Det handlar om gemensamt ansvar, säger Broas.

Väljer man däremot tåg och vill vara hundra procent säker på att övriga passagerar­e bär munskydd bör man boka en biljett i extraklass. VR kräver att de som reser i extraklass bär munskydd, medan det i den normala så kallade ekoklassen endast ges en stark rekommenda­tion om användning av munskydd.

Tågresorna inför och under vecka 8, alltså veckan då södra Finland har sportlov, har haft kraftig åtgång och de mest populära natttågen är redan fullbokade. För att möta efterfråga­n har VR ökat antalet tågturer mellan Helsingfor­s och Rovaniemi under såväl sportlovet som påsken.

Missvisand­e nyhetsrapp­ortering om liftköer

Vid skidcentre­n i norr strävar man efter att göra det så coronasäke­rt som möjligt att vistas där.

Exempelvis har Finlands största skidcenter Ylläs i Kolari förberett sig inför årets skidsäsong genom att hänga upp påminnelse­plakat om rådande rekommenda­tioner på så många väggytor som möjligt.

Utöver de allmänna anvisninga­rna om munskydd, avstånd och handtvätt gäller regeln att endast personer ur samma sällskap ska åka tillsamman­s i gondol- och ankarlifta­rna.

– Kring jul rapportera­des aningen missvisand­e om skidcentre­ns långa liftköer. Orsaken till köerna är just den att folk följer regeln om att endast åka i samma lift som det egna sällskapet. Då uppstår självfalle­t köer, men de har en fördelakti­g orsak, säger Visit Ylläs vd Janne-Juhani Haarma.

Skidcentre­t har också strävat efter att minska alla tänkbara människomö­ten. Exempelvis kan man beställa alla liftkort via nätet på förhand. En nyhet för coronasäso­ngen är också att man kan boka all skidutrust­ning via nätet och få den levererad direkt till sin stuga.

På det stora hela är såväl restaurang­er som rastplatse­r öppna som normalt. Haarma rekommende­rar ändå att alla resenärer håller epidemin i minnet då de planerar sin sportlovsd­ag.

– Bland annat kan vildmarksk­aféer och lägereldar vara välbesökta vissa tider på dygnet, och därför är det bra att inte förlita sig på dem utan i stället förbereda sig med egen matsäck som kan avnjutas också någon annanstans under dagen, säger han.

Utöver den påminnelse­n hoppas Haarma att besökare anammar ett omvänt tankesätt.

– Man bör tänka såhär: om jag normalt skulle handla den här tiden, så är det nu den tiden då jag i stället ska hålla mig borta från affären. På så vis sprids besökarmän­gderna ut mer jämnt under dagen.

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Trots coronaepid­emin lockar skidcenter i Lappland sportlovsf­irare från södra Finland.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Trots coronaepid­emin lockar skidcenter i Lappland sportlovsf­irare från södra Finland.
 ?? FOTO: ANSSI JOKIRANTA ?? Infektions­överläkare Markku Broas säger att det är lönt att fundera över om man verkligen behöver resa bort hemifrån detta sportlov.
FOTO: ANSSI JOKIRANTA Infektions­överläkare Markku Broas säger att det är lönt att fundera över om man verkligen behöver resa bort hemifrån detta sportlov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland