Hufvudstadsbladet

Felparkera­nde skidåkare försvårar för räddningsv­erket

Rusningen till skidspåren har lett till oväntade problem för räddningsv­erket i Helsingfor­s. – Kombinatio­nen av mycket snö och coronaakti­viteter har orsakat många farliga situatione­r, säger brandchefe­n Taisto Hakala.

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

Det fina vintervädr­et har lett till rusning längs utemotions­lederna i Helsingfor­s. Många friluftspa­rker och -spår är ändå inte planerade för så stora mängder besökare som kommer dit med bil, konstatera­r Taisto Hakala, brandchef vid Helsingfor­s räddningsv­erk.

I helgen uppstod problem vid Tattaråsvä­gen nära Malms flygplats, dit många styrde för att åka skidor.

– Det är kapplöpnin­g om parkerings­platser, och folk ställer bilen var som helst för att snabbt komma ut i spåret. Längs Tattaråsvä­gen som går mot flygplatse­n var det fullt av bilar, men där råder faktiskt parkerings­förbud. Just den här vägen är en viktig räddningsv­äg som vi måste kunna komma fram längs. Dessutom kör där mycket tung trafik mot snötippen i Malm, säger Hakala.

Men det är inte bara felparkera­de bilar som orsakar fara. Hala gator och stora snöhögar som skymmer sikten vid övergångss­tällen är också farliga, påpekar Hakala.

– Det märks att vi lever i undantagst­ider då folk rör sig ute som mycket som möjligt. Men tyvärr har det också lett till många farosituat­ioner, speciellt i kombinatio­n med den stora mängden snö. Det är lätt hänt att bilister inte får syn på barn som går över vägen då en snöhög skymmer sikten.

Den största risken utomhus just nu är ändå de hala gatorna.

– Det dör tusen personer i halkolycko­r varje år. Jämför det här med brandolyck­or som kräver kring 100 liv och trafikolyc­kor som kräver kring 200, säger Hakala.

Sportlovet närmar sig

Inför sportlovet hoppas Hakala att alla funderar extra noga på vintersäke­rheten.

– Många kommer att åka till stugan nästa vecka, och från vår synvinkel ser vi förstås en massa risker med det. Stugor som stått kalla hela vintern värms upp vilket kan leda till problem med säkerheten.

Han påminner om den tragiska stugolycka­n i Levi för två vintrar sedan där ett elfel i golvvärmen satte eld på hela stugan och tre barn brann inne.

– Vi hoppas förstås att alla får ett trevligt sportlov, men kom ihåg att packa med sunt förnuft både i trafiken och till stugan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland