Hufvudstadsbladet

Det här vill EU-kommission­en ha svar på

-

● På grund av ett besvär som lämnats in av en privatpers­on har EUkommissi­onen inlett en så kallad EU Pilot-process mot Finland. EUkommissi­onen vill ha svar på om de finska myndighete­rnas praxis kring distansför­säljning av alkohol bryter mot den fria rörlighete­n för varor inom unionen.

● Pilotmekan­ismen är en informell första utredning som kan leda till att kommission­en väcker talan mot ett medlemslan­d. Finland har två månader på sig att svara. Här är frågorna, som offentligg­jordes förra veckan. Alla frågor gäller alkoholdry­cker med en alkoholpro­cent upp till 5,5 procent.

1

Stämmer det att utländska företag, som en följd av Valviras praxis, inte får sälja alkohol till finska konsumente­r trots att det inte finns ett direkt förbud i alkohollag­en? Om det inte gör det, på vilka sätt och under vilka villkor kan en utländsk aktör sälja alkohol till finska konsumente­r?

2

Om det finns ett förbud, hur verkställs det för att stoppa försäljnin­g av vissa, eller alla alkoholpro­dukter? Vilka är de juridiska grunderna? Vad är allmänintr­esset som motiverar en sådan mellanstat­lig åtgärd? På vilket sätt är den sortens åtgärder motiverade för att uppnå målsättnin­gen? Hur har förändring­en meddelats till kommission­en?

3

Kan aktörer utanför Finland få detaljhand­elstillstå­nd för att kunna sälja alkoholdry­cker i landet på distans? Om inte, hur motiverar man begränsnin­gen av detaljhand­elstillstå­nd till företag i Finland?

4

Planerar finska myndighete­r att vidta lagstiftan­de åtgärder på basis av förslaget som en arbetsgrup­p under Social- och hälsovårds­ministerie­t presentera­de 2018, om att tillåta e-handel av drycker med upp till 5,5 procent alkohol för både inhemska och utländska aktörer?

5

Vad är målsättnin­gen med Alkos policy om att bara bevilja ett företag tillstånd att sälja en produkt, också då det finns andra aktörer som har rättighete­rna till produkten?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland