Hufvudstadsbladet

Satsning påsjukvård ska ta Indien ur krisen

När pandemin bröt ut stängdes hela Indien ner över en natt. Miljoner människor förlorade arbetet och flyttade hem från städerna till landsbygde­n. Nu satsar regeringen på en snabb återhämtni­ng i en ny budget med sjukvården i centrum.

- TEA OSCARSSON/TT nyheter@hbl.fi

Den 24 mars 2020 beslutade premiärmin­ister Narendra Modi om en nationell nedstängni­ng, som infördes vid midnatt samma dag. Det blev förbjudet för 1,4 miljarder människor att lämna hemmet, med några få undantag. Att bryta mot nedstängni­ngen kunde innebära upp till ett års fängelse. Miljoner människor förlorade sitt uppehälle i ett svep.

Hur mycket nedstängni­ngen stoppade smittsprid­ningen är fortfarand­e oklart, men det råder ingen tvekan om att ekonomin drabbades hårt. Under de första två månaderna av nedstängni­ng dök landets bnp med 23,9 procent. Sedan dess har samhället öppnats gradvis, men det finns fortfarand­e stora utmaningar för den sittande regeringen.

Historisk sjukvårdss­atsning

Efter det turbulenta året 2020 behövde regeringen en plan framåt. Den 1 februari presentera­des så den nya budgeten, som innehåller stora satsningar på infrastruk­tur och sjukvård.

Totalt sett är budgeten i samma storlek som tidigare, men tillskotte­n har omfördelat­s, där sjukhusen fått stora bidrag medan landsbygde­ns befolkning prioritera­ts ned, enligt experter.

– Pandemin har tydliggjor­t bristerna i sjukvårdss­ystemet och har gjort läget mer akut. De har länge haft låga budgetutgi­fter på sjukvård, säger Per Hammarlund, chefsstrat­eg för tillväxtek­onomier på SEB.

Med 0,8 läkare per tusen invånare och cirka 1 procent av bnp som går till sjukvård, befinner sig många i Indien utan tillgång till vård. Det kan jämföras med Finland som har 3,8 läkare per tusen invånare och 2018 avsatte 9 procent av bnp på sjukvård.

– Vissa delstater har lång tradition av att erbjuda sjukvård och utbildning. I Kerala är det fantastisk nivå på sjukvården, och hög medellivsl­ängd. Men så fort man kommer ut på landsbygde­n i de flesta delstatern­a så är bristerna enorma, säger Sten Widmalm, professor i statsveten­skap och Indienfors­kare vid Uppsala universite­t.

Totalt satsar regeringen motsvarand­e 26 miljarder euro på hälsooch sjukvård i årets budget, vilket inkluderar vaccinatio­nsplanen som väntas kosta motsvarand­e 4 miljarder euro.

Minskad smittsprid­ning

En ljusglimt är att smittsprid­ningen i Indien verkar avta, trots att bara en bråkdel av befolkning­en fått vaccin och landet har lättat på restriktio­nerna i omgångar. En anledning tros vara att många redan

haft infektione­n i de tätbefolka­de städerna. Att bara 6,5 procent av befolkning­en är över 65 år kan också vara en förklaring till varför pandemin har härjat utan höga dödstal. Å andra sidan är det ”inte någon som räknar”, som en läkare som uttalat sig i Financial Times uttrycker det.

Trots att smittsprid­ningen har minskat planerar regeringen att 300 miljoner människor ska vaccineras fram till juli i år. Det ses som en försäkring för att landet inte ska behöva stängas ner igen.

Statliga projekt kan ge jobb

I budgeten satsar regeringen också på att bygga ut väg- och järnvägsnä­tet. De stora infrastruk­turprojekt­en väntas göra det mer attraktivt för utländska investerar­e och skapa jobb som hjälper ekonomin på fötter igen.

– Om man vill få fart på ekonomin i Indien så behöver man få fart på infrastruk­turen. Som det ser ut nu är det inte tillräckli­gt attraktivt att investera, säger Sten Widmalm. Per Hammarlund lägger till: – Lyckas man få i gång arbetsmark­naden och anställnin­gar i infrastruk­tursatsnin­gar kommer det att ge ett lyft till konsumtion­en, säger han.

Budgeten tar också sikte på de stora miljöprobl­emen som landet dras med, särskilt luftförore­ningar och brist på tillgång till rent vatten.

– Vattnet håller på att ta slut i vissa städer. Det är ett unikt farligt problem i Indien som de inte just nu har en lösning på, säger Sten Widmalm.

Kritiken från landsbygde­n

Bland de som missgynnas av årets budget finns jordbrukar­na.

– Jag oroas över att de inte spenderar mer på inkomstför­delning och landsbygde­n. Det är lite förvånande med tanke de här stora protestern­a. Men det ligger i linje med regeringen­s inslagna väg att satsa mer på andra poster, säger Per Hammarlund.

Tiotusenta­ls bönder har strejkat utanför huvudstade­n New Delhi de senaste månaderna. Bönderna befarar att jordbruksr­eformerna som röstades igenom i september förra året leder till att de inte längre får garanterad­e minimipris­er för sina grödor.

Budgeten innehåller både bakslag och satsningar för lantbruket, men det verkar inte ha blidkat bönderna.

– Protestern­a är det största politiska hotet mot Modi just nu, säger Sten Widmalm.

Budgetsats­ningarna kommer samtidigt som landets ekonomi står inför stora utmaningar. Budgetunde­rskottet för 2021/2022 beräknas landa på 6,8 procent av bnp.

Regeringen bedömer dock att det kan ske en en så kallad ”V-formad” återhämtni­ng efter coronapand­emin och tillväxten kan skjuta upp med elva procent.

– Mellan 9 och 11 procent är inte osannolikt. Lyckas man få i gång infrastruk­turprojekt kan man få i gång den här tillväxtta­kten, säger Per Hammarlund.

 ?? FOTO: RAFIQ MAQBOOL/TT-AP ?? ■ En polis vaccineras mot coronaviru­set på ett sjukhus i Mumbai, Indien. Bilden togs den 8 februari.
FOTO: RAFIQ MAQBOOL/TT-AP ■ En polis vaccineras mot coronaviru­set på ett sjukhus i Mumbai, Indien. Bilden togs den 8 februari.
 ?? FOTO: ALTAF QADRI/TT-AP ?? ■ Jordbrukar­en Atma Singh, 62 år, poserar framför sin traktor som står parkerad på motorvägen vid gränsen mellan delstatern­a Delhi och Haryana. Jordbrukar­na befarar att jordbruksr­eformer kommer göra att de hamnar i klorna på storföreta­g.
FOTO: ALTAF QADRI/TT-AP ■ Jordbrukar­en Atma Singh, 62 år, poserar framför sin traktor som står parkerad på motorvägen vid gränsen mellan delstatern­a Delhi och Haryana. Jordbrukar­na befarar att jordbruksr­eformer kommer göra att de hamnar i klorna på storföreta­g.
 ?? FOTO: MANISH SWARUP/TT-AP ?? ■ Indiens finansmini­ster Nirmala Sitharaman presentera­de budgeten i parlamente­t den 1 februari.
FOTO: MANISH SWARUP/TT-AP ■ Indiens finansmini­ster Nirmala Sitharaman presentera­de budgeten i parlamente­t den 1 februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland