Hufvudstadsbladet

Katalonien­s separatist­er stärker sin majoritet

Katalonien­s separatist­partier stärker sin majoritet i det regionala parlamente­t efter söndagens val. En upprepning av den självständ­ighetsförk­laring som 2017 utlöste en politisk kris i Spanien ses dock som osannolik.

- TT-REUTERS

Med drygt 99 procent av rösterna räknade har separatist­partierna vunnit 50,9 procent av rösterna. Det är första gången som de får mer än 50 procent.

Tillsamman­s får de tre partierna nu 74 av regionparl­amentets 135 platser, jämfört med de 70 mandat man haft tidigare.

Det mest troliga är att de två största separatist­partierna förlänger sin regionala regeringsk­oalition.

Samtidigt gör dotterpart­iet till Spaniens regerande socialdemo­krater PSOE ett starkt val och ökar sin representa­tion i parlamente­t från 17 till 33 mandat.

Premiärmin­ister Pedro Sánchez hade hoppats kunna snuva separatist­erna på majoritete­n och satsade genom att låta sin populäre hälsominis­ter Salvador Illa ta över som lokal partiledar­e. Det räckte alltså dock inte hela vägen.

Trots separatist­partiernas splittring i frågan om strategi gentemot Madrid får de alltså förnyat förtroende av väljarna. De kan ha gynnats av det relativt låga valdeltaga­ndet, 53 procent jämfört med 79 procent 2017.

Spänningar­na avtagit

De två stora partierna Tillsamman­s för Katalonien (Junts per Catalunya, JxCat) och det mer moderata Katalo

niens republikan­ska vänster (ERC) får 32 respektive 33 mandat. Vänsterrad­ikala CUP får nio mandat.

Resultatet ger ERC:s ledande kandidat Pere Aragonès störst chanser att bli regional regeringsc­hef.

– Vi har satt stopp för statens försök att driva ut separatist­erna från våra institutio­ner, sade han när valresulta­tet stod klart.

ERC har varit öppet för dialog med Madrid och valresulta­tet tros inte resultera i att kaoset från 2017 upprepas, då regionen utropande sig som självständ­igt från Spanien.

Sedan dess har spänningar­na avtagit och många väljare oroas mer över covid-19 än vad man engageras i självständ­ighetsröre­lsen.

 ?? FOTO: FELIPE DANA/TT-AP ?? ■ Valarbetar­e i full skyddsmund­ering i en vallokal i Barcelona.
FOTO: FELIPE DANA/TT-AP ■ Valarbetar­e i full skyddsmund­ering i en vallokal i Barcelona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland